Ελλάδα

Η ερυθρόλευκη ετοιμότητα και η πράσινη προσγείωση: Πέντε σημεία από το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του κόντρα στον Παναθηναϊκό τη δεδομένη στιγμή και το sport-fm.gr καταγράφει πέντε σημεία από την αναμέτρηση.

Ο Ολυμπιακός έδωσε ένα... σκληρό μάθημα στον Παναθηναϊκό, καθώς τον νίκησε με χαρακτηριστική ευκολία και 75-51, κατακτώντας το Super Cup και τον έκτο συνεχόμενο εγχώριο τίτλο του.

Μπορεί το πρώτο «ντέρμπι αιωνίων» να ήρθε πολύ νωρίς στη σεζόν και να μη δίνει πάτημα για... τελεσίδικη κριτική, ωστόσο σίγουρα κάθε ομάδα μπορεί να εξάγει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, ενόψει και των επόμενων μεταξύ τους αγώνων που ξεκινούν άμεσα.

Πέντε σημεία από τον τελικό του Super Cup:

Η ετοιμότητα του Ολυμπιακού: Μοιάζει με επιφανειακή ανάγνωση του αγώνα, ωστόσο ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του Ολυμπιακού είναι ο βασικός λόγος της νίκης του. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν στο παρκέ την περσινή τους εικόνα με ακόμη καλύτερη άμυνα, δείχνοντας πως παρά τις λίγες προσθαφαιρέσεις έχουν ήδη πετύχει πολύ υψηλό βαθμό χημείας. Η τελευταία δεν παίζει ρόλο μόνο στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα, καθώς οι περιστροφές των «ερυθρόλευκων» ήταν άψογες με τον Παναθηναϊκό να βρίσκει σπάνια κάποια αδυναμία ή ένα μις ματς για να εκμεταλλευτεί. Οι «πράσινοι», από την πλευρά τους, ήταν τελείως ασύνδετοι και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ειδικά στην επίθεση, υπήρχε τεράστια έλλειψη αυτοματισμών και συνεργασιών, με τις προσπάθειές τους να καταλήγουν σε ανορθόδοξες επιλογές, κάτι που μαρτυράται και από τις μόλις 7 ασίστ σε 40 λεπτά.

Η «Λερναία Ύδρα» του Μπαρτζώκα: Το είχαμε δει και πέρυσι, συνεχίζεται και φέτος. Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι μία ομάδα με πλουραλισμό και αλτρουισμό, λέξεις που χρησιμοποιεί συχνά και ο ίδιος ο Έλληνας κόουτς όταν την περιγράφει. Οι «ερυθρόλευκοι» μοίρασαν εξαιρετικά την μπάλα με 19 ασίστ, ενώ είχαν 4 διψήφιους (Λαρεντζάκης, Κάνααν, Μιλουτίνοφ, Παπανικολάου). Ακόμα και οι παίκτες που δεν βοήθησαν στο σκοράρισμα, ωστόσο, έδωσαν πολλά πράγματα που οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα. Ο Γουόκαπ έμεινε στους 2 πόντους, αλλά ήταν πραγματικός «μαέστρος» με 7 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Ο Σίκμα βοήθησε πολύ με τα 9 ριμπάουντ του (τα 4 επιθετικά), ενώ ο Ολυμπιακός ήταν +20 με αυτόν στο παρκέ, κάτι που αποτελεί την κορυφαία επίδοση του αγώνα. Η ικανότητα των Πειραιωτών να παίρνουν πολλά από πολλούς είναι ένα από τα βασικά τους χαρακτηριστικά, και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη «δύναμη» μέσω της χημείας που έχουν επιτύχει.



Η υψηλή πίεση: Αν κάτι χαρακτήρισε τους παίκτες του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση ήταν η αστοχία και η νευρικότητα. Οι «πράσινοι» έδειξαν από την αρχή έλλειψη καθαρού μυαλού, και έμοιαζαν να έχουν μία... πρεμούρα να σκοράρουν, παίρνοντας πολλές βιαστικές και ανεξήγητες επιλογές. Η πνευματική τους ανετοιμότητα μπορεί να εξηγηθεί από την υψηλή πίεση που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι παίκτες του Παναθηναϊκού ώστε να αποδείξουν πράγματα. Μετά από τρία πολύ δύσκολα χρόνια, ο ενθουσιασμός για την έναρξη της φετινής σεζόν ήταν μεγάλος, όπως και η ανάγκη των φίλων στην ομάδας για επιστροφή στους τίτλους αλλά και στις νίκες κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο, που έχει χάσει μόλις 1 από τα 18 τελευταία ντέρμπι. Αυτή η must-win μενταλιτέ ωστόσο, ειδικά τόσο νωρίς στη σεζόν, είναι δεδομένο πως άγχωσε παραπάνω απ' όσο θα έπρεπε τους «πράσινους», σε ένα παιχνίδι που δεν έκρινε δα και κάτι τόσο... σημαντικό.

Η προσγείωση ως κάτι θετικό: Το μόνο θετικό που μπορεί να προκύψει για τον Παναθηναϊκό από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι αυτή ακριβώς η προσγείωση. Η «έκρηξη» ενθουσιασμού που υπάρχει, ή μάλλον υπήρχε, στο «πράσινο στρατόπεδο» δεν είναι κάτι αρνητικό, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για τους φίλους της ομάδας να κατανοήσουν πόσο δύσκολο είναι αυτό που επιχειρεί αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός. Οι παίκτες που υπάρχουν είναι ποιοτικοί, η τεχνογωσία στον πάγκο επίσης, ωστόσο η μετάβαση από την τελευταία θέση της Ευρωλίγκας και τις συνεχόμενες εγχώριες αποτυχίες στον πρωταθλητισμό είναι ένα δύσβατο μονοπάτι, για το οποίο θα χρειαστεί υπομονή και κυρίως έλλειψη υπερβολών, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το σημαντικό είναι οι «πράσινοι» να δουλέψουν με χαμηλά το κεφάλι και ψυχραιμία, χωρίς να σκέφτονται πως πρέπει καθημερινά να ικανοποιήσουν τις υπέρογκες απαιτήσεις των φιλάθλων τους, βάσει τουλάχιστον της εποχής.



Έχουμε πολλά να δούμε: Η ευφορία των οπαδών του Ολυμπιακού αλλά και η απογοήτευση αυτών του Παναθηναϊκού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα ύψη, ωστόσο αυτό ήταν μόλις το πρώτο ντέρμπι της σεζόν αλλά και το δεύτερο επίσημο ματς γι' αμφότερους. Μπροστά υπάρχει μία δύσκολη και απαιτητική σεζόν, με τους δύο «αιώνιους» να στοχεύουν στον πρωταθλητισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το πιθανότερο είναι σε μερικούς μήνες και οι δύο να έχουν τελείως διαφορετικό αγωνιστικό πρόσωπο σε σχέση με τώρα, επομένως τα βιαστικά συμπεράσματα από τόσο μα τόσο νωρίς δεν ενδείκνυνται και μπορεί να ανατραπούν. Ο Ολυμπιακός θα έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει το σερί του απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο, όμως και ο Παναθηναϊκός θα έχει πολλαπλές ευκαιρίες να αποδείξει ότι ο τελικός του Super Cup ήταν μία δυστυχής συγκυρία. Τα ντέρμπι θα είναι πολλά, μάλιστα αν... συνωμοτήσει το σύμπαν μπορεί να δούμε μέχρι και 17 τη φετινή σεζόν! Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή για την Ευρωλίγκα (6/10)...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x