Ελλάδα

Κέρδισες κι αυτά, Παναθηναϊκέ

Ο στόχος του Παναθηναϊκού επετεύχθη κόντρα στον Ολυμπιακό. Βγήκαν, όμως, κι άλλα συμπεράσματα για το «τριφύλλι» του παρόντος και του μέλλοντος. Το... περίεργο με Διαμαντίδη και οι... μικροί-μεγάλοι.

Τέτοιες βραδιές, όπως η χθεσινή, τέτοιες νίκες επί του Ολυμπιακού –που δικαίως θεωρείται απ’ τις κορυφαίες ever- τέτοια επιτεύγματα, προφανώς... κρύβουν από πίσω πρωταγωνιστές, ευχάριστες εκπλήξεις και συμπεράσματα που κάτι δείχνουν για τον νέο Παναθηναϊκό.

Πρώτο απ’ όλα αυτό που συνέβη με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Μοιάζει εξωπραγματικό, αλλά είναι αληθινό! Ποιος θα περίμενε ότι σε ντέρμπι αιωνίων, την ώρα που τέσσερις πράσινοι ήταν εκτός, την ώρα που στην 12άδα βρίσκονταν πέντε «μικροί», ο αρχηγός του τριφυλλιού θα έπαιζε... μόλις 28 λεπτά (28:14’ για την ακρίβεια), όταν έχουμε συνηθίσει να χτυπάει «33άρια» και βάλε.

Ναι αυτό έγινε. Σε έναν ελλιπή Παναθηναϊκό, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς (κάτι που του πιστώνεται) φρόντισε να μην ξεζουμίσει τον «3D» και να κάνει το κατάλληλο rotation. Και δικαιώθηκε πανηγυρικά, με τον «Μήτσο» να ‘χει και δυνάμεις και καθαρό μυαλό στο τέλος για να ανάψει το φιτίλι της ανατροπής (με το τρίποντο της ισοφάρισης και την ασίστ στον Μπατίστα).

Δεν μάθαμε χθες τον Νίκο Παππά. Όλοι ξέρουν το «δολοφονικό» του ένστικτο. Και ο ίδιος το ξέρει. Και πάνω απ’ όλα φάνηκε πως γνωρίζει πως φέτος είναι η χρονιά του να... βγει μπροστά. Και να αποτελέσει το νέο ηγέτη του Παναθηναϊκού. Με 19 πόντους, κρατώντας όρθιο το τριφύλλι σε κρίσιμο σημείο, χωρίς να εκβιάζει προσπάθειες και έχοντας 4/5 δίποντα και 3/5 τρίποντα.

Πρώτο του (επίσημο) παιχνίδι με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Και διόλου ψαρωμένος δεν έδειξε ο Λευτέρης Μποχωρίδης. Όχι μόνο παίρνοντας τα σουτ, αλλά για την ηρεμία και την ψυχραιμία που έδωσε στην ομάδα του όταν κλήθηκε να οργανώσει. Δεν φοβήθηκε παρά το ότι αγωνίστηκε σε δύσκολη καμπή κι ενώ το ματς έδειχνε να... γέρνει προς το κόκκινο.

Βλάντο Γιάνκοβιτς. Οι πράσινοι επένδυσαν (πολύ) πάνω του φέτος και είναι έτοιμος να αποτελέσει το νέο μεγάλο «3άρι» των νταμπλούχων Ελλάδας (ήταν και στο «4» χθες). Το πόσα προσφέρει, πρέπει να είσαι... παρών για να συνειδητοποιήσεις. Γιατί σούπερ οι 11 πόντοι του απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά δεν έμεινε εκεί. Είχε 4 κλεψίματα, είχε 2 ασίστ, είχε 4 ριμπάουντ και έπαιξε άμυνα που δεν φαίνεται και τόσο στην στατιστική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έμεινε στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλον (29:27’)!

Κι αν τον Διαμαντίδη τον ξέρεις, τον Διαμαντάκο τώρα τον μαθαίνεις. Αν υπήρχαν Γκιστ και Μαυροκεφαλίδης, ο μικρός ενδεχομένως να μην έπαιζε. Αλλά θέλει και «τύχη» σε τέτοιες καταστάσεις για να αποδείξεις τι μπορείς να κάνεις. Για να αγωνιστείς 11 λεπτά κόντρα στον Ολυμπιακό και να δώσεις μεγάλες μάχες. Να τα βάλεις με τους έμπειρους Ντάνστον-Χάντερ-Πέτγουεϊ με επιτυχία, να πολεμήσεις για κάθε μπαλιά σε άμυνα και επίθεση, να παίξεις έξυπνα –κάνοντας σε πολλές περιπτώσεις χρήσιμα σκριν που έδωσαν την ευκαιρία στους συμπαίκτες του για σουτ και drive. Αυτά έκανε ο 19χρονος σέντερ.

Ο Σλότερ είναι ο Σλότερ κι όχι ο... Τζόρνταν. Αλλά έχει μέσα του το σκοράρισμα. Και σε βραδιές –όπως χθες- που δείχνει να μην πατάει καλά, φεν φοβάται να πάρει την μπάλα όταν καίει. Τα δύο δικά του καλάθια (με ωραία drive) σήμαναν την αντεπίθεση (από 68-75 σε 72-75). Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε 1/3 δίποντα και 0/2 τρίποντα, απέδειξε όμως πως πάνω απ’ όλα δεν κρύβεται και «μπουμπουνάει». Και γι’ αυτό τον πήρε ο Παναθηναϊκός.

ΥΓ: Μεγάλο σχολείο για τους Παπαγιάννη, Λούντζη, Κόνιαρη που αν και δεν αγωνίστηκαν, έζησαν αυτό το ντέρμπι απ' τον πάγκο. Δεν είναι, δα, και λίγο πράγμα στην ηλικία τους...

Αποστόλης Σπυρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x