Μουντομπάσκετ 2014

Καϊμακόγλου: «Μίλησαν για όλους μας»

Αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος μεν, αλλά με δημιουργία βάσεων για κάτι καλό στο μέλλον χαρακτηρίζει την πορεία της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ ο Κ.Καϊμακόγλου.Τι απαντά στους επικριτές της ομάδας.

Ανάμεικτα συναισθήματα αφήνει στον Κώστα Καϊμακόγλου η πορεία της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αφενός μεν το stop στους «16» συνιστά αποτυχία, αφετέρου ωστόσο το καλό μπάσκετ και η μερική ανανέωση αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον, όπως δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο».

Παράλληλα ο φόργουορντ της Ούνιξ ψήφισε Κατσικάρη «δαγκωτό», υπεραμύνθηκε της επιλογής της ΕΟΚ να πάρει wild card και υποστήριξε πως οι αντιδράσεις παικτών της Εθνικής σε καυστικά σχόλια που έγιναν μετά τον αποκλεισμό της εκπροσωπούν όλη την ομάδα. Τέλος, τόνισε πως στόχος του είναι να κλείσει την καριέρα του με το εθνόσημο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αναλυτικά ο Κώστας Καϊμακόγλου μίλησε για:

-το πώς κρίνει την πορεία της Εθνικής: «Υπάρχουν πολλές παράμετροι. Αν το δούμε μεμονωμένα, βάσει της εικόνας και των προσδοκιών που υπήρχαν, αποτύχαμε. Έπρεπε να κάνουμε τουλάχιστον ένα βήμα παραπάνω. Αν, ωστόσο, κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα, είναι σίγουρο ότι κερδίσαμε τον κόσμο, παίξαμε μπάσκετ που άρεσε και βάλαμε τις βάσεις για να έρθει η επιτυχία στα επόμενα χρόνια».

-το ατού της Εθνικής: «Το πιο σημαντικό είναι η υγεία που έβγαζε η ομάδα, η αγάπη και η θυσία για τον άλλο. Σε όσους δεν ζουν την ομάδα από κοντά, φαίνεται πως δεν είναι σημαντικό. Ωστόσο, πρέπει να σκεφτούμε ότι βάσει αυτών των αξιών πρέπει να λειτουργούμε στη ζωή μας, με την οικογένεια και τους φίλους μας. Κρατάμε την αισιοδοξία, τη χημεία και το πολύ καλό κλίμα. Υπεύθυνος γ’ αυτό ήταν ο Φώτης Κατσικάρης. Από το 2009 που είμαι στην Εθνική το κλίμα είναι φιλικό, είμαστε σαν οικογένεια. Φέτος υπήρχε και η αγωνιστική χημεία, η οποία μας έκανε ευχαριστημένους. Υπήρχε κατανομή ρόλων, όλοι είχαν αρμοδιότητες και η μπάλα περνούσε από τα χέρια όλων. Ο Κατσικάρης έβαλε δηλαδή το λιθαράκι του και υιοθετώντας τη φιλοσοφία του μας έκανε να ευχαριστηθούμε το μπάσκετ».

-το αν υπήρξε έλλειψη ηγέτη: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει προπονητής που δεν θα έδινε τα πάντα για να έχει 12 ηγέτες στο ρόστερ του. Το δικό μας επίτευγμα, όμως, ήταν ότι ο ηγέτης έβγαινε μέσα από το σύστημα και εν τέλει ήταν η ίδια η ομάδα. Μην ξεχνάτε κιόλας ότι ηγέτης είναι κάποιος όταν παραδέχεται ότι βρίσκεται σε κακή βραδιά και κάνει ένα βήμα πίσω για ένα συμπαίκτη του. Αυτό δεν το συναντάς συχνά. Οι ηγέτες είναι συνήθως εγωιστές και αυτό γυρνά μπούμερανγκ στην ομάδα».

-το αν υποτιμήθηκε η Σερβία: «Ούτε κατά 0,00001%! Η Ελλάδα έπαιξε καλό μπάσκετ, επειδή κοιτούσε πάντα τον επόμενο αντίπαλο, όχι το μεθεπόμενο. Με την πορεία της η Σερβία έδειξε την ποιότητα, το ταλέντο και την ψυχολογική ετοιμότητά της. Ακόμα και τώρα πάντως πιστεύω ότι είμαστε καλύτεροι. Αδικήσαμε τους εαυτούς μας, αλλά γνωρίζουμε ότι στο μπάσκετ μια κακή βραδιά μπορεί να σε καταδικάσει. Δυστυχώς οι Σέρβοι μάς κέρδισαν ακολουθώντας το δικό μας στιλ. Τα νοκ άουτ παιχνίδια είναι θέμα συγκυριών άλλωστε. Αρκετές ομάδες έφτασαν ψηλά λόγω των καλών διασταυρώσεών τους».

-την αγωνιστική φιλοσοφία της Εθνικής: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσουμε την ταυτότητά μας, η οποία έχει τρεις άξονες: στηριζόμαστε στην άμυνα, διαβάζουμε πολύ καλά το παιχνίδι λόγω του υψηλού μπασκετικού IQ μας και έχουμε καρδιά. Δεν είμαστε αθλητικοί παίκτες οι περισσότεροι Έλληνες, αλλά το μπάσκετ πια παγκοσμιοποιείται περισσότερο και γίνεται πιο γρήγορο. Πρέπει, λοιπόν, να συνδυάσουμε την ταυτότητά μας με τα αθλητικά προσόντα που έχουν οι νεότερες γενιές των Ελλήνων. Μπορούμε να παίξουμε πάντως όπως θέλει ο Κατσικάρης, διότι οι εύκολοι πόντοι στον αιφνιδιασμό κάνουν τη διαφορά. Στηρίζουμε τον κόουτς και θέλουμε την παραμονή του, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς».

-το πόσα χρόνια μπορεί να μείνει ο ίδιος κορμός: «Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε ημερομηνία λήξης και είναι δεδομένο ότι το τέλος είναι κοντά για παίκτες όπως εγώ, ο Μπουρούσης, ο Ζήσης ή ο Σπανούλης. Γι’ αυτό και στενοχωριόμαστε περισσότερο εμείς στις αποτυχίες. Καταλαβαίνουμε ότι λιγοστεύουν οι πιθανότητες διάκρισης, θέλω, πάντως, να αποσυρθώ από την Εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, διότι αυτή είναι η ύψιστη τιμή για έναν αθλητή και δεν την έχω ζήσει ακόμα».

-την επιλογή της wild card: «Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπομονή και μπορεί εύκολα να γίνει το άσπρο μαύρο. Η ΕΟΚ βρέθηκε σε σταυροδρόμι πέρσι. Έπρεπε να στηρίξει τη νυν ομάδα μέσω wild card ή να ξεκινήσει ανανέωση με νέα παιδιά που θα αγωνίζονταν στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ. Δεν μπορούσε όμως να λείπει η ομάδα από το Μουντομπάσκετ. Ακόμα και αν δεν κάναμε το βήμα παραπάνω. Συμφωνώ πάντως απόλυτα με τους συμπαίκτες μου. Εκπροσώπησαν όλους μας. Κάποιοι μπορεί να είναι πιο παρορμητικοί, αλλά είμαστε οικογένεια, αδέρφια. Αυτή η ομάδα έκανε όλους τους Έλληνες να περιμένουν επιτυχίες και δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x