Euroleague

Κρίμα, ρε Εξάστερε!

Όχι μόνο την κοίταξε στα μάτια, αλλά… για λίγο δεν την «σκότωσε». Ο εκπληκτικός Παναθηναϊκός έδειξε σφυγμό στην Μόσχα και ηττήθηκε στα χασομέρια από την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ (81-77), που είχε και… βοήθεια

Ε, όχι και του «πεταματού» αυτό το ρόστερ… Παρά την ψυχρολουσία από το ντέρμπι στο ΣΕΦ, παρά την έλλειψη προπονητή, ο Παναθηναϊκός Superfoods έβγαλε καρδιά στην Μόσχα, κόντραρε στα ίσα την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ηττήθηκε στις λεπτομέρειες με σκορ 81-77.

Οι πράσινοι του Γιώργου Βόβορα βρέθηκαν να κυνηγούν στην πρώτη περίοδο (20-8), αλλά ο απίστευτος Νίκολς κράτησε όρθια την ελληνική ομάδα, η οποία δεν επέτρεψε στην ρωσική αρκούδα να αποσπαστεί ξανά. Η τρίτη περίοδος κύλησε σχεδόν «μαγικά» για τον Εξάστερο, με τον Καλάθη να οργιάζει (σε δημιουργία και άμυνα) και να βάζει σε θέση οδηγού το τριφύλλι, εκεί όπου διατηρήθηκε μέχρι και το 34’, όταν ήταν μπροστά με 68-63, αγγίζοντας το θαύμα… Στη συνέχεια, όμως, η ΤΣΣΚΑ αντέδρασε, βρήκε τα πατήματά της –κυρίως με τον Ντε Κολό- πήρε... κομβικά σφυρίγματα από τους διαιτητές, ενώ εκμεταλλεύτηκε και κάποιες «πράσινες» αφέλειες, φτάνοντας με κόπο και ιδρώτα στο ροζ φύλλο αγώνα.

Τρομερός ο Νίκολς για τον Παναθηναϊκό που σταμάτησε στους 20 πόντους (και είχε ως highlight τα τρία συνεχόμενα τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο), 16 είχε ο Ρίβερς ο οποίος ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του στο δεύτερο μέρος, 8 ο Σίνγκλεντον (7 ριμπάουντ, 4 ασίστ), 10 πρόσθεσε ο Καλάθης (3/11 σουτ) με 8 ασίστ (2 ως το 20') και 9 ριμπάουντ(!), την ώρα που έμεινε στο παρκέ (33') όσο κανείς άλλος, ενώ δεν «βγήκε» το ματς σε Μπουρούση και Παππά. Από πλευράς νικητών 20 πόντους σημείωσε ο Ντε Κολό και άλλους τόσους ο Βοροντσέβιτς (14 στην πρώτη περίοδο), ενώ ο άστοχος Τεόντοσιτς (6 πόντους με 2/8 σουτ) κατέγραψε 9 ασίστ.

Το ματς

Με Νίκολς, Γκιστ, Φελντέιν, Μπουρούση και Καλάθη ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός Superfoods, που μπήκε… άνευρα στο παρκέ και βρήκε σκορ μετά από 3:30’ (με τον Μπουρούση να μειώνει σε 5-2). Οι πράσινοι δεν μπορούσαν να βρουν ρυθμό –ίσως αυτή η πεντάδα να μην έχει παίξει ποτέ άλλοτε μαζί, στην άμυνα δεν… δάγκωναν κι ως εκ τούτου από νωρίς η ΤΣΣΚΑ ξέφυγε με 11-2. Τεόντοσιτς και Ντε Κολό κυκλοφορούσαν την μπάλα… κινηματογραφικά, ο Βοροντσέβιτς έκανε «πάρτι» από τα 6,75 και φτάνοντας τους 14 πόντους(!), η ρωσική αρκούδα προηγήθηκε 20-8, με το τριφύλλι να παίρνει απλά το… φιλί της ζωής από Σίνγκλεντον και Καλάθη. Κι εκεί που πολλοί θα περίμεναν η διαφορά να… εκτοξευτεί, ήρθε ο Νίκολς με ένα απίστευτο ρεσιτάλ τριών συνεχόμενων τριπόντων (σε συνδυασμό με τη διάθεση που έβγαλε η ελληνική ομάδα στην άμυνα κρατώντας τους γηπεδούχους χωρίς καλάθι για 2:30’) να φέρει τα πάνω-κάτω και να διαμορφώσει το 22-19 του 10’.

inner

«Μουδιασμένες» εμφανίστηκαν οι δύο ομάδες στη συνέχεια του αγώνα. Είτε πήγαιναν σε κακές και βιαστικές επιλογές, είτε ήταν άστοχες από τα 6,75, με αποτέλεσμα οι πόντοι να έρχονται με το… σταγονόμετρο και ύστερα από 5’ στη δεύτερη περίοδο το σκορ ήταν στο 24-22, με τον Παναθηναϊκό Superfoods, πάντως, να παραμένει γερά στο «κόλπο». Ένα προσωπικό 5-0 του Φριτζόν, έδωσε ξανά μία «ασφάλεια» στην ΤΣΣΚΑ (29-22), αλλά η ελληνική ομάδα ήταν αποφασισμένη να… πεθάνει στο παρκέ και με ηγέτη τον Νίκολς (ήδη 14 πόντους), μείωνε εκ νέου στον πόντο, 31-30. Η ελληνική ομάδα είχε μπλοκάρει τα ατού των Μοσχοβιτών (αφού Ντε Κολό και Τεόντοσιτς ήταν ουσιαστικά «εκτός») και πήγε στα αποδυτήρια μόλις στο -5, 35-30, δια χειρός Τζάκσον.

inner

Στο δεύτερο μέρος, το τριφύλλι ξεκίνησε με Γκιστ-Σίνγκλεντον στην φροντ λάιν (κάτι που πιστώνεται ο Βόβορας) και έδωσε την… ευκαιρία στον Καλάθη να κάνει «παπάδες»! Τρέχοντας εκπληκτικά στο γήπεδο και μοιράζοντας στους αθλητικούς συμπαίκτες του τέσσερις ασίστ στο πρώτο δίλεπτο, ο Παναθηναϊκός Superfoods όχι μόνο δήλωσε «παρών», αλλά ισοφάρισε σε 38-38, προτού το τρίποντο του Ρίβερς «παγώσει» τον Ιτούδη και βάλει για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (41-38) την ελληνική ομάδα. Ο Ντε Κολό είχε αρχίσει να ζεσταίνεται για τα καλά και να είναι ουσιαστικά αυτός που έπαιρνε σχεδόν όλες τις επιθέσεις για την ΤΣΣΚΑ, αλλά την ίδια ώρα λειτουργούσε ρολόι και η επίθεση του τριφυλλιού, με τις «κολόνες» Καλάθη-Νίκολς-Ρίβερς να… τραβούν κουπί και να φέρνουν τον Παναθηναϊκό στο +4, 52-48! Ο αναγεννημένος Ρίβερς έδινε λύσεις, η άμυνα είχε δέσει περισσότερο και θα μπορούσαν οι πράσινοι να έχουν μια μεγαλύτερη ασφάλεια –σε σχέση με το μόλις +1 που έκλεισε η τρίτη περίοδος (58-57)- αν ο Βοροντσέβιτς δεν είχε «πληγώσει» σχεδόν σε νεκρό χρόνο από τα 6,75…

inner

Το παιχνίδι… δεν έβγαινε στους Παππά και Μπουρούση, άρα ο Βόβορας έπρεπε να πάει σε πιο «σίγουρες» λύσεις. Σε πιο «καυτούς» επιλογές, τουλάχιστον για απόψε. Κι έτσι έγινε… Με τον εντυπωσιακό Νίκολς να πετυχαίνει πέντε σερί πόντους και να γράφει το 68-63 υπέρ του Εξάστερου στο 34’! Απέμεναν έξι λεπτά ακόμα, αλλά ο Παναθηναϊκός Superfoods έδειχνε έτοιμος για το μεγάλο κόλπο γκρόσο. Κάπου όμως βιάστηκε να πανηγυρίσει τη νίκη, χάνοντας τη συγκέντρωση που είχε ως τότε. Πήγε σε κακές και δύσκολες επιλογές, Ντε Κολό-Τεόντοσιτς δημιουργούσαν και εκτελούσαν, οι διαιτητές… έβαλαν το χεράκι τους χαρίζοντας κάποια σφυρίγματα στους πρωταθλητές Ευρώπης και με επιμέρους σκορ 9-0, η ΤΣΣΚΑ ανέκτησε τα ηνία, 72-68 στο 37’. Χρόνος υπήρχε, αλλά το συνεχές… φρου-φρου ήταν εις βάρος του τριφυλλιού, το οποίο δεν είχε και τη τύχη με το μέρος του. Γιατί αν την είχε, τότε είτε ο Παππάς, είτε ο Σίνγκλεντον στον αιφνιδιασμό δεν θα είχαν χάσει «παιδικά» λέι-απ και θα είχαν μειώσει τη διαφορά στο καλάθι… Κάτι που δεν έγινε και διατηρήθηκε το 74-70 με 75’’ στο χρονόμετρο… Έκανε την απέλπιδα προσπάθεια στο νήμα για την ολική ανατροπή ο Παναθηναϊκός, αλλά έλειπε το... κάτι μαγικό για να έρθουν τα πάνω-κάτω, ενώ και οι Ρώσοι ήταν ψύχραιμοι στις βολές, παίρνοντας τελικώς τη νίκη με 81-77.

Τα δεκάλεπτα: 22-19, 35-30, 57-58, 81-77

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Δημήτρης Ιτούδης): Ντε Κολό 20 (3), Τεόντοσιτς 6, Όγκουστιν 8, Φριτζόν 8 (1), Τζάκσον 9 (1), Αντόνοφ, Βοροντσέβιτς 20 (5), Χίγκινς 4, Χριάπα, Κουρμπάνοφ, Χάινς 6

Παναθηναϊκός Superfoods (Γιώργος Βόβορας): Σίνγκλετον 8, Νίκολς 20 (3), Ρίβερς 16 (3), Μποχωρίδης 2, Φώτσης, Παππάς 4, Φελντέιν 3 (1), Γκιστ 8, Μπουρούσης 6, Καλάθης 10 (2)

inner
inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x