Γενικά

Ένοχη η Γκράινερ-Φυλάκιση 9 ετών!

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχη την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ, Μπριτ Γκράινερ, για κατοχή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ένοχη κρίθηκε από ρωσικό δικαστήριο η Μπριτ Γκράινερ για κατοχή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Η Αμερικανίδα σταρ του WNBA ομολόγησε την ενοχή της για το ότι έφερε φυσίγγια ατμού με έγχυση κάνναβης στη Ρωσία.

Η ίδια έκανε λόγο για ένα αθώο λάθος, ωστόσο στην απόφασή του το δικαστήριο ανέφερε ότι η Γκράινερ διέπραξε το αδίκημα «σκόπιμα». Η ποινή που της επιβλήθηκε είναι φυλάκιση εννιά ετών, αλλά πλέον ουσιαστικά αναμένονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για την απελευθέρωσή της με ανταλλαγή κρατουμένων.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η Γκράινερ είπε «Έκανα ένα ειλικρινές λάθος και ελπίζω με την απόφασή σας να μην τελειώσει η ζωή μου εδώ», πριν ξεσπάσει σε κλάματα.

«Οι γονείς μου με δίδαξαν δύο σημαντικά πράγματα: ένα, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και δύο, να δουλεύω σκληρά για όλα όσα αποκτώ. Γι' αυτό δήλωσα ένοχη για τις κατηγορίες μου. Καταλαβαίνω όλα όσα έχουν ειπωθεί εναντίον μου, τις κατηγορίες που είναι εναντίον μου, και γι' αυτό δήλωσα ένοχη. Αλλά δεν είχα πρόθεση να παραβιάσω κανέναν ρωσικό νόμο. Θέλω το δικαστήριο να καταλάβει ότι αυτό ήταν ένα ειλικρινές λάθος που έκανα ενώ βιαζόμουν, υπό πίεση, προσπαθώντας να συνέλθω από την Covid-19 και απλώς προσπαθούσα να επιστρέψω στην ομάδα μου», πρόσθεσε.

«Ξέρω ότι όλοι συνεχίζουν να μιλούν για πολιτικό πιόνι και πολιτική, αλλά ελπίζω ότι αυτό απέχει πολύ από αυτή την αίθουσα του δικαστηρίου. Θέλω να πω ξανά ότι δεν είχα καμία πρόθεση να παραβιάσω οποιονδήποτε ρωσικό νόμο. Δεν είχα καμία πρόθεση, δεν συνωμότησα ή σχεδίαζα να διαπράξω αυτό το έγκλημα. Ποτέ δεν είχα σκοπό να βλάψω κανέναν. Ποτέ δεν είχα σκοπό να θέσω σε κίνδυνο τον ρωσικό πληθυσμό. Ποτέ δεν είχα σκοπό να παραβιάσω κανέναν νόμο εδώ. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους συμπαίκτες μου, τον σύλλογό μου UMMC, τους οπαδούς και την πόλη (Εκατερίνμπουργκ) για το λάθος μου και την αμηχανία που τους έφεραν. Αυτό είναι το δεύτερο σπίτι μου και το μόνο που θέλω να κάνω είναι να κερδίσω πρωταθλήματα και να τους κάνω περήφανους. Θέλω επίσης να ζητήσω συγγνώμη από τους γονείς μου, αδέρφια, την ομάδα μου στις ΗΠΑ, Φοίνιξ Μέρκιυορι, τις καταπληκτικές γυναίκες του WNBA και την καταπληκτική σύζυγό μου πίσω στο σπίτι».

Η 31χρονη Γκράινερ, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου, αφού στις αποσκευές της βρέθηκαν φυσίγγια ατμού που περιείχαν χασισέλαιο. Η κάνναβη είναι παράνομη στη Ρωσία τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Έκτοτε βρίσκεται στη ρωσική κράτηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν ότι η Γκράινερ κρατείται άδικα και έκαναν, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μια «ουσιαστική προσφορά» στη Μόσχα για ανταλλαγή Ρώσων κρατουμένων με Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της Γκράινερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν.

Σύμφωνα με το Reuters, μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση είπε ότι η Ουάσιγκτον ήταν πρόθυμη να ανταλλάξει τον καταδικασθέντα διακινητή όπλων Βίκτορ Μπουτ, του οποίου η ζωή βοήθησε να εμπνεύσει την ταινία του Χόλιγουντ «Lord of War» του 2005, με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ.

Στην κατάθεσή της την περασμένη εβδομάδα, η Γκράινερ εξέφρασε αμηχανία για το πώς τα φυσίγγια ατμού είχαν καταλήξει στις αποσκευές της καθώς πετούσε πίσω στη Ρωσία για να ενταχθεί στην UMMC Εκατερίνμπουργκ για τα πλέι οφ αφού πέρασε λίγο χρόνο στο σπίτι στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ακόμα δεν καταλαβαίνω μέχρι σήμερα πώς κατέληξαν στην τσάντα μου», είπε στο δικαστήριο στις 27 Ιουλίου.

Η Γκράινερ είπε ότι της είχε συνταγογραφηθεί ιατρική κάνναβη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θεραπεία χρόνιων τραυματισμών εκτός σεζόν, μια θεραπεία που δεν είναι ασυνήθιστη μεταξύ των επίλεκτων αθλητών σε χώρες όπου η ουσία επιτρέπεται. Ωστόσο, είναι παράνομη στη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x