NBA

Φέτος με Κάρι, τότε με Μπάρι

Σαράντα χρόνια πέρασαν σαν σήμερα από την κατάκτηση του τελευταίου τίτλου ΝΒΑ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, καθώς στις 25 Μαΐου του 1975 νίκησαν τους Ουάσινγκτον Μπούλετς με κορυφαίο τον Ρικ Μπάρι.

Τη μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσουν το δαχτυλίδι του πρωταθλητή έχουν φέτος οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Οι «Πολεμιστές» προηγούνται 3-0 των Χιούστον Ρόκετς στη μάχη για την κορυφή της Δυτικής Περιφέρειας και χρειάζονται μία ακόμα νίκη για να προκριθούν στους τελικούς του ΝΒΑ.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται προ των πυλών για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Μάλιστα πριν ακριβώς 40 χρόνια, στις 25 Μαΐου οι Ουόριορς πανηγύρισαν τον τελευταίο τους τίτλο. Τότε σημείωσαν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της ιστορίας στους τελικούς, καθώς επιβλήθηκαν του μεγάλου φαβορί, Ουάσινγκτον Μπούλετς με 96-95 και ολοκλήρωσαν το «σκούπισμα» με 4-0.

Οι «Σφαίρες» είχαν σημαντική υπεροπλία κάτω από το καλάθι χάρη στην παρουσία του Έλβιν Χέιζ και του Γουές Άνσελντ, δύο αναγνωρισμένοι σταρ στη λίγκα με πολλές παρουσίες σε παιχνίδια All Star Game. Μάλιστα είχαν μόλις επικρατήσει των σπουδαίων Μπόστον Σέλτικς στον τελικό της Ανατολικής Περιφέρειας.

Αντίθετα η ομάδα από την Καλιφόρνια είχε περάσει με μεγάλη δυσκολία από τους Σικάγο Μπουλς του Τζέρι Σλόαν και του Τσετ Γουόκερ και φαινόταν πως δεν είχε ούτε τα μεγάλα κορμιά, αλλά και συνολικά την απαραίτητη ποιότητα και εμπειρία για να φτάσει στη μεγάλη επικράτηση. Ωστόσο εκείνη η ομάδα είχε κάτι κοινό με τη φετινή ομάδα από το Όκλαντ. Όπως φέτος έχει τον καλύτερο σουτέρ στο πρωτάθλημα στο πρόσωπο του Στέφεν Κάρι, έτσι και τότε είχε τον πολύ σπουδαίο Ρικ Μπάρι.

Έτσι, το αποτέλεσμα διέψευσε κατηγορηματικά όλους τους ειδικούς του αθλήματος. Οι «Πολεμιστές» επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο το όνομά τους και έδωσαν την μεγαλύτερη μάχη που θα μπορούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθούν και στα τέσσερα παιχνίδια με μικρή διαφορά (101-95, 92-91, 109-101, 96-95).

Κινητήριος μοχλός της τελευταίας και καθοριστικής νίκης ήταν φυσικά ο Ρικ Μπάρι με 20 πόντους και ακολούθησαν ο Μπουτς Μπίαρντ με 16, ο οποίος σημείωσε και τις δύο ελεύθερες βολές που έγραψαν το τελικό 96-95 και οι Κλίφορντ Ρέι και Τζαμάαλ Γουίλκς που έβαλαν από 12. Έτσι, έσβησαν την προσπάθεια των Τσένιερ που σταμάτησε στους 26 πόντους, ενώ τα δύο «βαριά» ονόματα των Μπούλετς, ο Άνσελντ και ο Χέιζ σημείωσαν 19 και 15 πόντους αντίστοιχα.

«Υποθέτω πως κανείς δε μας πήρε στα σοβαρά», είπε λίγο μετά το σπουδαίο κατόρθωμα ο προπονητής των Ουόριορς, Αλ Ατλς.

Το σίγουρο είναι πως αν επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά και βρεθούν στον τελικό φέτος οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς του Στέφεν Κάρι και του Κλέι Τόμπσον, δεν πρόκειται να υπάρξει λογικός άνθρωπος που δεν θα τους πάρει στα σοβαρά.

Επιμέλεια: Αριστοτέλης Παπαδάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x