Ελλάδα

«Ο Ολυμπιακός είναι για τα δύσκολα»

Λίγο πριν το τέλος του 2015, ο Βαγγέλης Μάντζαρης ανοίγει την καρδιά του στο www.sportfm.gr και μιλάει για την χρονιά που ολοκληρώνεται, τους στόχους του Ολυμπιακού το 2016 και πολλά άλλα.

Πρωταθλητής Ελλάδας για δεύτερη φορά στην καριέρα του, φιναλίστ της Ευρωλίγκας και πρόσφατα… για πρώτη φορά αρχηγός του Ολυμπιακού. Η ομαδική συγκομιδή του Βαγγέλη Μάντζαρη, αλλά και οι πολύ καλές εμφανίσεις του σε προσωπικό επίπεδο, σίγουρα θα αφήσουν με θετικές θύμισες -αν εξαιρέσουμε την περιπέτειά του με την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ- στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το 2015.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της χρονιάς, το www.sportfm.gr μίλησε με τον διεθνή γκαρντ των «ερυθρόλευκων», κάνοντας μαζί του τον απολογισμό των πρωταθλητών Ελλάδας, εστιάζοντας σε όλες τις λεπτομέρειες που έφεραν τις αποτυχίες. Ο 25χρονος άσος, μίλησε για τις αναμνήσεις του από το 2015, αυτά που θέλει να ξεχάσει, τους αγώνες που θα ήθελε να ξαναγίνουν, το Top 16 που έρχεται και πολλά άλλα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Βαγγέλη Μάντζαρη στο www.sportfm.gr και στον Νίκο Ζέρβα:

-Σε λίγες ημέρες, ολοκληρώνεται το 2015. Τι σου αφήνει αυτή η χρονιά;

«Πρώτα απ’ όλα είμαι χαρούμενος που έχω την υγεία μου. Είναι ο,τι πιο σημαντικό υπάρχει. Πολλές φορές το ξεχνάμε και το σκεφτόμαστε όταν πάθουμε κάτι, αλλά τότε είναι… αργά. Εννοείται πως με κάνει ευτυχισμένο το ότι κατακτήσαμε τον βασικό μας στόχο που ήταν το πρωτάθλημα και ότι προκριθήκαμε στον τελικό της Ευρωλίγκας. Μπορεί να μην πήραμε το τρόπαιο, αλλά ένας τελικός είναι πάντα ένας τελικός. Συνεχίζουμε δυνατά από εκεί που συνεχίσαμε φέτος, για να πετύχουμε ανάλογα πράγματα».

-Στα τεσσεράμισι χρόνια που είσαι στον Ολυμπιακό, ήταν η σεζόν με τα περισσότερα σκαμπανεβάσματα;

«Από την άποψη πως υπήρχε διαφορετική ψυχολογία από παιχνίδι σε παιχνίδι και κατά περιόδους, λόγω κάποιων σημαντικών νικών και κάποιων κακών ηττών, αλλά έτσι είναι οι ομάδες και ο αθλητισμός γενικότερα. Εμείς δεν προετοιμαζόμαστε για να πανηγυρίζουμε στην αρχή της σεζόν, αλλά στο τέλος, που είναι οι τελικοί και κρίνονται οι τίτλοι. Η χρονιά δεν ξεκίνησε όπως θα θέλαμε, αλλά αντιδράσαμε και αυτό είναι σημαντικό. Είμαστε στο Top 16, έχουμε πιθανότητες για το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στο πρωτάθλημα, οπότε όλα θα κριθούν στο τέλος».

-Είναι το πιο δύσκολο Top 16 που έχει γίνει ποτέ αυτό που θα αρχίσει σε λίγες ημέρες;

«Δεν χωράει αμφιβολία πως στον όμιλό μας, εκτός του ότι υπάρχουν τέσσερις ομάδες που στόχο έχουν το Final Four, τις υπόλοιπες τέσσερις είναι δύσκολο να τις νικήσεις, ιδιαίτερα στην έδρα τους. Αυτό κάνει το έργο της πρόκρισης πολύ δύσκολο, αλλά ο Ολυμπιακός έχει συνηθίσει σε αυτά. Μας αρέσουν οι δυσκολίες. Αν θέλεις να φτάσεις ψηλά, πρέπει να νικήσεις τους καλύτερους. Για να πάμε πέρυσι στην Μαδρίτη, νικήσαμε ΤΣΣΚΑ, Φενέρ και Μπαρτσελόνα. Ας το κάνουμε έτσι και τώρα».

inner

-Συμφωνείς πως σε περίπτωση πρόκρισης από τόσο δύσκολο όμιλο, οι πιθανότητες για το Final Four αυξάνονται;

«Όλα αυτά είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Η ιστορία έχει αποδείξει πως δεν παίζει πάντα ρόλο με ποιόν παίζεις, αλλά σε τι κατάσταση βρίσκεσαι εκείνη την περίοδο. Και πέρυσι η Μπαρτσελόνα ήταν φαβορί απέναντί μας. Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους, αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν. Σίγουρα πάντως το να αντιμετωπίσουμε τόσο ισχυρές ομάδες, θα μας κάνει πολύ δυνατούς και εφόσον καταφέρουμε να προκριθούμε θα είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Δεν κάνουμε όμως μακροπρόθεσμα σχέδια, πρώτα η πρόκριση και μετά βλέπουμε».

-Πιστεύεις πως για την πρόκριση θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο απ’ ότι άλλες χρονιές η έδρα;

«Πάντα είναι «κλειδί» το να προστατέψεις την έδρα σου. Ελπίζω να έχουμε μεγαλύτερη συμπαράσταση από τον κόσμο σε σχέση με την πρώτη φάση και αυτό θα μας βοηθήσει σημαντικά. Εκτός από την έδρα πάντως, είναι σίγουρο πως θα χρειαστούμε και δύο-τρία «διπλά» γιατί σε ένα πρωτάθλημα δεκατεσσάρων αγωνιστικών με τέτοιους αντιπάλους, μπορεί να μη φτάσουν καν οι νίκες στο γήπεδό μας».

-Αντεπεξήλθατε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν ως τώρα με πολλούς τραυματισμούς. Ποιο είναι το αγωνιστικό «ταβάνι» αν επιστρέψουν όλοι υγιείς;

«Νομίζω πως στο να καλύψουμε τα κενά, έπαιξε ρόλο το ότι ο προπονητής υπολογίζει όλους τους παίκτες και το εννοεί. Δουλεύει με όλους και όσοι χρειάστηκαν έδωσαν κάτι στο σύνολο. Επίσης έχουμε… συνηθίσει στην κακοτυχία τόσα χρόνια. Δυστυχώς δεν περνάει σεζόν που να μην χτυπήσει κάποιος σοβαρά, αλλά δε μπορούμε να στεκόμαστε εκεί. Αν το κάνουμε θα χάσουμε το… τρένο. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες μου και πιστεύω πως αν είμαστε όλοι καλά, μπορούμε να παίξουμε ακόμα πιο όμορφο και αποτελεσματικό μπάσκετ. Αυτός είναι ο στόχος και γι’ αυτό δουλεύουμε».

-Όσο περνούν οι μέρες θα ανεβαίνει και ο Τζέιμς. Και αυτό θα παίξει το ρόλο του έτσι;

«Ο Σον (σ.σ. Τζέιμς) είναι πολύ έμπειρος παίκτης, καταλαβαίνει εύκολα αυτά που ζητάει ο προπονητής και έχει αποδείξει την αξία του στο παρελθόν. Χρειάζεται ακόμα λίγο χρόνο, αλλά θα βοηθήσει πολύ όταν θα είναι απόλυτα έτοιμος».

-Ποια τρία παιχνίδια θα ξεχώριζες που σας «σημάδεψαν» θετικά το 2015;

«Στο πρωτάθλημα σημαντικό ρόλο για την ουσία και την ψυχολογία έπαιξε η νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ. Στην Ευρωλίγκα οι μεγαλύτερες νίκες ήταν στην Βαρκελώνη και στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ στο Final Four, αλλά υπήρξαν και άλλες σημαντικές που μας έκαναν να πιστέψουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα η νίκη στην Πόλη κόντρα στη Φενέρμπαχτσε και αυτή με την Εφές στο ΣΕΦ ενώ είχαμε πολλές και σημαντικές απουσίες».

-Και τα τρία που χάσατε και θα ήθελες να ξαναπαίξεις;

«Πολλές ήττες μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση, αλλά θέλω να σου πω πως αν δε σε… καταστρέψουν, σε βοηθάνε σημαντικά για να δεις τα λάθη σου. Ακόμα και αν ηττηθείς, αν έχεις παίξει καλά και σου λείπουν για παράδειγμα τρεις βασικοί παίκτες, μπορεί να σε δυναμώσουν. Αναμφίβολα μας πόνεσε η ήττα στον τελικό από την Ρεάλ. Προβληματισμό επέφερε και το «διπλό» της Φενέρ στο ΣΕΦ όπου τραυματίστηκε και ο Βασίλης (σ.σ. Σπανούλης), αλλά ευτυχώς δεν κόστισε κάτι παραπάνω από το πλεονέκτημα στα πλέι οφ».

-Βαγγέλη τι θα ήθελες να ευχηθείς στον κόσμο ενόψει του 2016;

«Όπως είπα και στην αρχή, υγεία. Εύχομαι όλοι να είναι καλά, για να μπορούν να παλεύουν καθημερινά για αυτά που θέλουν και όσους αγαπούν. Μακάρι το 2016 να είναι λίγο καλύτερο για όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από πολέμους, αναγκαστική μετανάστευση, έχουν οικονομικά προβλήματα και πλήττονται πείνα και δυστυχία. Καλά Χριστούγεννα σε όλους».

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x