Ελλάδα

«Επτάψυχη» ΑΕΚ, απέδρασε με Λάνγκφορντ από την Πυλαία σε ματσάρα

Σε ένα ματς-θρίλερ, η ατσάλινη ΑΕΚ έφυγε με το διπλό από την Πυλαία επικρατώντας 87-85 του ΠΑΟΚ με buzzer beater του Λάνγκφορντ.

Πολύ σκληρή για να πεθάνει η ΑΕΚ, έφτασε σε σπουδαίο διπλό στην έδρα του ΠΑΟΚ (85-87 στην παράταση), με τον Κιθ Λάνγκφορντ να ευστοχεί σε buzzer beater στο έξτρα πεντάλεπτο.

Η Ένωση που παρατάχθηκε χωρίς τους Γκίκα, Ζήση, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις και Μορέιρα, έχασε και τον Σλότερ κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά έδειξε ότι είναι φτιαγμένη από ισχυρό μέταλλο.

Κορυφαίοι για τους νικητές οι Μέικον (18 πόντοι) και Χρυσικόπουλος (16 πόντοι), με τον πρώτο να ευστοχεί σε τρίποντο… ισοφάρισης στην κανονική διάρκεια του ματς. Έτσι, η ομάδα του Παπαθεοδώρου ανέβηκε στο 12-4 και παραμένει ζωντανή στο κυνήγι για την κατάληψη της 2ης θέσης.

Από την άλλη, για τους Θεσσαλονικείς -που υποχώρησαν στο 8-8- διασώθηκαν ο εξαιρετικός Κάρτερ (27 πόντοι με 6/9 τρίποντα), ο Γκρίφιν (17 πόντοι, 7 ασίστ), και ο Κακλαμανάκης (15 πόντοι, 7 ριμπάουντ).

Το ματς
Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν αρκετά νευρικά το παιχνίδι και ήταν άστοχες στα πρώτα λεπτά. Με τους περιφερειακούς να «πυροβολούν», η ΑΕΚ απέκτησε μικρό προβάδισμα (2-7 στο 3’), ωστόσο η απάντηση του ΠΑΟΚ ήρθε με σερί 6-0 (8-7 στο 5’).

Από ‘κει και πέρα, οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στην πρωτοπορία, με την Ένωση να βρίσκει σκορ από τη γραμμή των βολών (10/11) και να κλείνει το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας μικρό προβάδισμα (17-19).

Με τον Ρογκαβόπουλο να εκτελεί έξω από τα 6,75μ., η ομάδα του Παπαθεοδώρου ξέφυγε κάπως στην εκκίνηση της δεύτερης περιόδου (25-29 στο 13’). Στην αντίπερα όχθη, οι παίκτες του Λυκογιάννη ήταν αρκετά άστοχοι και είχαν μπλοκάρει επιθετικά.



Η ΑΕΚ εκμεταλλευόταν την έλλειψη συγκέντρωση στην άμυνα του ΠΑΟΚ και με σερί 8-0, εκτοξεύτηκε στο +10 (27-37 στο 17’). Εντούτοις, οι Θεσσαλονικείς αντέδρασαν και με 9-0, πλησίασαν σε απόσταση βολής στο φινάλε του ημιχρόνου (36-37).

Στην αφετηρία της 3ης περιόδου, ο Χρυσικόπουλος κουβάλησε την Ένωση στις πλάτες του κι έφερε την ομάδα του στο +7 (44-51 στο 24’). Από την άλλη, οι γηπεδούχοι τα περίμεναν όλα από τον Γκρίφιν, που πάλευε μόνος του.

Οι φιλοξενούμενοι συντηρούσαν διαφορά που έφτασε μέχρι το +8, ωστόσο μπλόκαραν προς το φινάλε του δεκαλέπτου, με συνέπεια τη μείωση του σκορ με 3 εύστοχες βολές του Κάρτερ στα τελευταία δευτερόλεπτα της περιόδου, που ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 52-57.



Η ομάδα του Παπαθεοδώρου ξεκίνησε καλύτερα στο 4ο δεκάλεπτο και με μπροστάρη τον Μέικον, απέκτησε «αέρα» 9 πόντων (60-69 στο 34’), την ώρα που ο ΠΑΟΚ δεν είχε καθαρό μυαλό και ζοριζόταν επιθετικά.

Παρ’ όλα αυτά, στην τελική ευθεία επήλθε μπλακ-άουτ στην Ένωση, που έμεινε άποντη για περίπου 4 λεπτά κι έδωσε το δικαίωμα στους γηπεδούχους να τρέξουν σερί 11-0 και να ανατρέψουν πλήρως την κατάσταση (74-71 στα 43’’).

Με τρίποντο του αμαρκάριστου Μέικον, η ΑΕΚ ισοφάρισε σε 74-74 με 25 δευτερόλεπτα για το φινάλε, ενώ στην τελευταία επίθεση του αγώνα ο Μπιτς αστόχησε σε τρίποντο και ως εκ τούτου οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο οι παίκτες του Παπαθεοδώρου έδειξαν περίσσια ψυχραιμία και με οδηγό τον Χρυσικόπουλο, απομακρύνθηκαν με +6 (77-83), δύο λεπτά πριν από το τέλος. Από την άλλη, ο Κακλαμανάκης κρατούσε όρθιους τους Θεσσαλονικείς (σ.σ. 8 σερί πόντους) και κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στο θρίλερ του τελευταίου λεπτού.



Με 1/2 βολές του Κάρτερ, ο ΠΑΟΚ μείωσε (83-85), ενώ στη συνέχεια οι «κιτρινόμαυροι» αστόχησαν και ο Λοβ με λέι-απ ισοφάρισε σε 85-85. Με 23 δευτερόλεπτα για τη λήξη, η Ένωση είχε τον τελευταίο λόγο στο ματς, με τον Λάνγκφορντ να ευστοχεί από τα 5 μέτρα και με buzzer beater χάρισε το σπουδαίο διπλό στην ομάδα του (85-87).

Τα δεκάλεπτα: 17-19, 36-37, 52-57, 74-74, 85-87 (παρ.).

Έκανε τη διαφορά: Μπορεί ο Λάνγκφορντ να ήταν αυτός που έκρινε τον αγώνα, όμως ο πραγματικός MVP της ΑΕΚ ήταν ο «ατσάλινος» Χρυσικόπουλος, που έκανε καταπληκτικό ματς παίζοντας και για τους απόντες. Ο διεθνής φόργουορντ πέτυχε 16 πόντους με 5/8 εντός παιδιάς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήρθαν σε κρίσιμες στιγμές, ενώ αγωνίστηκε σχεδόν 37 λεπτά.

Για… πάγκο: Από τους ηττημένους επιλέγουμε τον αρνητικό Τέρνερ, που έμεινε στο μηδέν στα 13,5 λεπτά που αγωνίστηκε, ενώ ο Άρης Λυκογιάννης δεν πήρε αυτά που περίμενε ούτε από τον Μπιτς, που μπορεί να χαρακτηριστεί και μοιραίος, από τη στιγμή που αστόχησε σε σουτ νίκης στο φινάλε της κανονικής διάρκειας.

Η στιγμή του ματς: Μα φυσικά το buzzer beater καλάθι του Λάνγκφορντ στην παράταση που χάρισε το ροζ φύλλο στην ομάδα του. Ο Αμερικανός γκαρντ απέδειξε ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, η… τέχνη δεν ξεχνιέται. Και παρ’ ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν σε ένα μάλλον κακό βράδυ.

Το στατιστικό του αγώνα: 11 λάθη ο ΠΑΟΚ-21 η ΑΕΚ, που όμως κυριάρχησε στα ριμπάουντ (39-32).





Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x