Ευρώπη

Πολονάρα, ο πραγματικός MVP

Η Μπασκόνια κατέκτησε για τέταρτη φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα Ισπανίας και ο Ακίλε Πολονάρα ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του όντας ένας από τους πρωταγωνιστές της επιτυχίας των Βάσκων.

Η προσαρμοσμένη στις συνθήκες της εποχής, τελική φάση της Liga Endesa ολοκληρώθηκε με τη Μπασκόνια να κατακτά τον τίτλο για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Οι Βάσκοι επέστρεψαν στη κορυφή του ισπανικού μπάσκετ, έπειτα από μία δεκαετία έχοντας και πάλι στον πάγκο τους τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, επικρατώντας με 69-67 της Μπαρτσελόνα στον τελικό.

Μπορεί τον τίτλο του πολυτιμότερου να πήρε ο Λούκα Βιλντόζα, ωστόσο αυτός που ξεχώρισε δεν ήταν άλλος από τον Ακίλε Πολονάρα.
Ο Ιταλός πάουερ φόργουορντ ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, κατά τη διάρκεια του μίνι τουρνουά στη «Λα Φοντέτα» της Βαλένθια και εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή της Μπασκόνια στην πορεία προς το τρόπαιο.



Έκρινε τη πρόκριση
Η Μπασκόνια αντιμετώπιζε την Ουνικάχα Μάλαγα στη τέταρτη αγωνιστική, με τον νικητή να έκλεινε εισιτήριο για τη νοκ-άουτ φάση του πρωταθλήματος. Αυτό τελικά το αποφάσισε ο Ακίλε Πολονάρα. Ο Ιταλός πάουερ φόργουορντ νίκησε τους πάντες μέσα στο ζωγραφιστό και ευστόχησε τέσσερα δεύτερα πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας για να στείλει το ματς στη παράταση. Στο έξτρα πεντάλεπτο και με το σκορ ισόπαλο στους 86 πόντους, ο 28χρονος κέρδισε δύο βολές 1,4’’ πριν ακουστεί η κόρνα της γραμματείας. Ευστόχησε σε μία από τις δύο και έστειλε την ομάδα του στα ημιτελικά.

Διψήφιος στον ημιτελικό
Σπανίως βλέπουμε τον Πολονάρα να πετυχαίνει διψήφιο αριθμό πόντων. Ωστόσο, μία από αυτές τις φορές μέσα στη σεζόν ήταν και ο ημιτελικός της Liga Endesa απέναντι στη γηπεδούχο, Βαλένθια. Ο 28χρονος Ιταλός αγωνίστηκε για 19 λεπτά και σημείωσε 12 πόντους, έχοντας 67% ευστοχία, τόσο στις προσπάθειες για δύο πόντους, όσο και πίσω από τη γραμμή των 6,75μ.. Επιπλέον, κατέβασε πέντε ριμπάουντ, συγκεντρώνοντας 13 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Career high σε αδιάφορο ματς
Στη τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων η Μπασκόνια αντιμετώπισε τη Μπανταλόνα. Ένα αδιάφορο παιχνίδι, καθώς οι Βάσκοι είχαν ήδη προκριθεί ως δεύτεροι στα ημιτελικά, ενώ οι Καταλανοί είχαν μείνει εκτός συνέχειας. Ο Πολονάρα πάλεψε όσο λίγοι εκείνη τη μέρα και πέτυχε 18 πόντους, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τον ίδιο. Επίσης, μάζεψε επτά ριμπάουντ και συγκέντρωσε 21 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Ωστόσο, αυτή η εμφάνιση δεν ήταν αρκετή, διότι η ομάδα του ηττήθηκε με 76-74.



Το καλάθι που απέκλεισε το ενδεχόμενο της ήττας
Ο Πολονάρα ευστόχησε μόλις σε μία προσπάθεια εντός παιδιάς στον τελικό. Αυτή ήταν το τρίποντο, το οποίο πέτυχε από την κορυφή υπό την επιτήρηση του Μπράντον Ντέιβις 2:24 πριν το φινάλε. Το καλάθι αυτό του 28χρονου έβαλε μπροστά τη Μπασκόνια με 67-64 και έμελλε να αποκλείσει το ενδεχόμενο της ήττας, καθώς η Μπαρτσελόνα δεν ξεπέρασε τους 67 πόντους.

Η πιο σημαντική πάσα της καριέρας του
Με το σκορ ισόπαλο στους 67 πόντους και με δέκα δευτερόλεπτα να απομένουν στο χρονόμετρο, η Μπασκόνια επανέφερε από την γραμμή των οκτώ μέτρων. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς σχεδίασε στο πινακάκι του το σύστημα για την τελευταία επίθεση της ομάδας του, με τον Πολονάρα να μετατρέπεται σε δημιουργό, σε αντίθεση με τη θέση και το ύψος του. Ο Ιταλός έβγαλε με μία εκπληκτική πάσα τον Βιλντόζα σε πλεονεκτική θέση και ο Αργεντινός με λέι απ πέτυχε το νικητήριο καλάθι, βάζοντας μπροστά την Μπασκόνια τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.



Η «βρώμικη δουλειά»
Τα στατιστικά του Πολονάρα δε δείχνουν την πραγματική δουλειά που έκανε. Πέτυχε μόλις τέσσερις πόντους, μάζεψε τρία ριμπάουντ, ενώ μοίρασε και δύο ασίστ, έχοντας τρεις βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Ωστόσο, στα 16 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ στον τελικό, η Μπασκόνια σημείωσε έντεκα πόντους παραπάνω από την Μπαρτσελόνα. Κανένας συμπαίκτης του δεν είχε μεγαλύτερη επιρροή από αυτόν, τη στιγμή που ο έτερος πάουερ φόργουορντ και σταρ της ομάδας, Τορνίκε Σενγκέλια είχε -8 στα 33 λεπτά που αγωνίστηκε.

Η επιβράβευση
Οι καλές εμφανίσεις του Πολονάρα δεν άφησαν ασυγκίνητους τους διοικούντες την Μπασκόνια, οι οποίοι σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που βγήκαν μία μέρα πριν τον τελικό αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν την οψιόν που υπήρχε στο συμβόλαιό του και να τον κρατήσουν και την επόμενη χρονιά στην ομάδα.

Επιμέλεια: Νίκος Μπιντέλας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x