Γενικά

Ρόκας Γιοκουμπάιτις: Το «αριστερό» χέρι του Σάρας

Ένα διαμάντι 18 καρατίων στα χέρια του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο λόγος για τον Ρόκας Γιοκουμπάιτις.

Ο γεννημένος στην πόλη του Μαζέικιαϊ της Λιθουανίας, Ρόκας Γιοκουμπάιτις, αποκαλείται το μέλλον του Λιθουανικού μπάσκετ από τους γνώστες του αθλήματος και όχι μόνο.

Όπως δήλωσε και ο General Manager της Ζαλγκίρις μετά την ανανέωση της συμφωνίας με τον Γιοκουμπάιτις για 3 χρόνια «Είναι το μέλλον του Ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Ο 18 χρόνος πλέι μεικερ μαθεύτηκε για τα καλά στο ευρύ κοινό μετά τις εκκωφαντικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε στην Ευρωλίγκα των νέων τη χρονιά 2016-17 με την φανέλα της Ζαλγκίρις. Στο τουρνουά του Κάουνας με μπροστάρη τον Γιοκουμπάιτις η Ζαλγκίρις πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο και κέρδισε την συμμετοχή της στο τελικό τουρνουά που έγινε στην Τουρκία όπου εκεί η Ζαλγκίρις ηττήθηκε κατά κράτος στον τελικό όμιλο με απολογισμό 0 νίκες,3 ήττες και έτσι αποχαιρέτησε την διοργάνωση. Παρόλα αυτά ο λιθουανός γκαρντ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

inner

Ωστόσο, εκείνο το καλοκαίρι πήρε μέρος σε ένα NBA camp σε συνεργασία με την FIBA που έγινε στο Ισραήλ και κατέκτησε στο all-star παιχνίδι το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη.

Το χειμώνα του 2018, η γνωστή σε όλους μας οικογένεια Ball, δημιούργησε ένα τουρνουά με πολλά φιλικά παιχνίδια στην Λιθουανία λόγω του ότι στη Βιτάουτας (ομάδα της Λιθουανίας), αγωνιζόταν ο Λαμέλο Μπολ και ο αδερφός του Λιάντζελο Μπολ. Με την Ζαλγκίρις να στέλνει την δεύτερη ομάδα με ηγέτη τον τότε 17χρονο Γιοκουμπάιτις που μάλιστα στο παιχνίδι με την Βιτάουτας παρά την ήττα της Ζαλγκίρις με 90-80 ο Λιθουανός ήταν απολαυστικός πετυχαίνοντας 31 πόντους.

inner

Τον Μάιο του 2018 ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έδωσε την ευκαιρία στον 17 χρόνο γκαρντ να κάνει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα με αντίπαλο την Πιένο. Σίγουρα όμως οι ευκαιρίες του Σάρας δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς τη σεζόν που μας πέρασε ο Γιοκουμπάιτις αγωνίστηκε σε 12 αγώνες στην Ευρωλίγκα με μέσο όρο πόντων 2.6, ασσίστ 0.6 και ριμπάουντ 0.2 και με τα βλέμματα καρφωμένα πάνω του. Επίσης κατέκτησε και τον πρώτο του τίτλο φέτος, με την Ζαλγκίρις να παίρνει το πρωτάθλημα Λιθουανίας.

inner

Εκτός από την Ζαλγκίρις ο νεαρός γκαρντ έχει ήδη κάποιες διακρίσεις με την φανέλα της Λιθουανίας. Το 2016 πήρε το αργυρό μετάλλιο στο Γιουρομπασκετ της Πολωνίας στην κατηγορία U16 και το 2017 το χάλκινο στην Σλοβακία στην κατηγορία U18 με ενεργό ρόλο και στις δύο κατακτήσεις. Στο φετινό μουντομπάσκετ, και συγκεκριμένα στα μέρη μας, στην Κρήτη επαλήθευσε ότι όλα όσα ακούγονται γι αυτόν όχι απλά δεν είναι ψέμα αλλά δημιούργησε και περισσότερες προσδοκίες.

Η Λιθουανία πήρε την 4η θέση αλλά ο Γιοκουμπάιτις στον προημιτελικό πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση πετυχαίνοντας 21 πόντους και 10 ασίστ. Ωστόσο στα ημιτελικά οι Λιθουανοί αντιμετώπισαν τις ΗΠΑ και το ταξίδι τους έλαβε τέλος με βαριά ήττα 102-67 αλλά και ακόμη μια ήττα από τους Γάλλους 73-68 στην διεκδίκηση της 3ης θέσης. Ωστόσο προπονητές και άνθρωποι από το ΝΒΑ που ήταν παρόντες στο τουρνουά και παρακολούθησαν τον Γιοκουμπάιτις σιγουρεύτηκαν πως έχουν να κάνουν με κάτι ξεχωριστό.

inner

Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η πολύ σωστή δομή του σώματος του για την ηλικία του. Είναι 1.93 και 88 κιλά και αυτό σίγουρα του δίνει τρομερή αυτοπεποίθηση μέσα στον αγώνα. Φαίνεται σίγουρος και όχι φοβισμένος στις συχνές εφορμήσεις προς το καλάθι με πρώτο του στόχο να φτάσει στο λέι απ ή στο αγαπημένο του σουτ μέσης απόστασης απέναντι σε παίκτες με πολλή εμπειρία.Επίσης έχει εξαιρετική αντίληψη στο παιχνίδι και έχει την ικανότητα να ελέγχει το γήπεδο συνεχώς κάτι που είναι πολύ σημαντικό για έναν πλέι μέικερ. Ωστόσο δεν υστερεί στο σουτ τριών πόντων, απεναντίας, το δοκιμάζει συχνά με αρκετή επιτυχία. Ο αριστερόχειρας γκαρντ είναι και ένας εξαιρετικός αμυντικός με πολλές φορές να του έχει ζητηθεί να μαρκάρει τον καλύτερο επιθετικό της αντίπαλης ομάδας και έχει καταφέρει να τον περιορίσει σε μεγάλο βαθμό. Γενικά ένα παιδί με πολλές αρετές στο παιχνίδι και κυρίως σταθερός, κάτι το οποίο είναι αρκετά δύσκολο για ένα παιδί 18 χρόνων.



Το μπαλάκι πάει τώρα στον Σάρας. Την περσινή σεζόν του έδωσε κάποιες ευκαιρίες. Το θέμα είναι φέτος θα πάρει περισσότερες ώστε να κάνει το βήμα παραπάνω; Η αλήθεια είναι ότι και με τον ερχομό του Λούκας Λεκαβίτσιους τα πράγματα γίνονται λίγο δύσκολα για τον νεαρό πλέι μέικερ αλλά σίγουρα θα πάρει τις ευκαιρίες του μέσα στην σεζόν.

Σίγουρα είναι ένα παιδί που δεν έχει ταβάνι και έχει τις ικανότητες και τα φόντα για να κατακτήσει την Ευρώπη. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι θα συνεχίσει την καλή δουλειά δεν θα πρέπει να παραξενευτούμε καθόλου εάν το διαμάντι του Σάρας αγωνίζεται σε λίγα χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Περούλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x