Μήνυμα προς όλους τους φιλάθλους, αθλητές, αλλά και όλο τον κόσμο γενικά, έστειλε η FIBA, με ανακοίνωση, που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Αγαπητοί φίλοι μπάσκετ,

Από την πρώτη μου ημέρα ως Πρόεδρος της FIBA, νιώθω τη θερμή επιθυμία να βοηθήσω τη FIBA να εμπνεύσει μια πιο ενοποιημένη παγκόσμια μπασκετική κοινότητα. Γιατί, ακριβώς αυτό είναι το μπάσκετ, μια κοινότητα. Είμαστε ένα άθλημα, ναι, αλλά το μπάσκετ είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό μόνο. Είναι πηγή ελπίδας, πηγή φιλίας και κυρίως πηγή ισότητας.

Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που βασίζεται στις αξίες της συνένωσης, της προόδου, του ειλικρίνειας και της ευθύνης. Η ανοιχτές πόρτες της και οι ίσες ευκαιρίες δεν είναι μία φιλοδοξία για τη FIBA, είναι απαίτηση. Ως οργανισμός, υπεύθυνος για την ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη υγεία του αθλήματός μας, η FIBA πρέπει να λειτουργεί ως πρότυπο για ολόκληρη την κοινότητα του μπάσκετ. Αυτό σημαίνει να δείχνει συμπόνια, κατανόηση και συνεχή αποφασιστικότητα να βελτιώσει και να δώσει σε όλους φωνή.

Η FIBA είναι ένας ουδέτερος πολιτικά οργανισμός, καθώς θέλουμε το μπάσκετ να χτίσει ένα πιο συνεκτικό μέλλον και να μην συμβάλλει, ή ακόμη περισσότερο να ενισχύσει πολιτικούς διχασμούς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μένουμε σιωπηλοί στο θέμα του ρατσισμού. Η FIBA καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε μορφή διάκρισης ως επίθεση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ενός ατόμου. Δεν υπάρχει θέση για αυτό στο μπάσκετ, στον αθλητισμό ή σε οποιαδήποτε πτυχή της κοινωνίας.

Τα πρόσφατα γεγονότα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού, πάντα μπορεί να κάνει περισσότερα για να χτίσει μια ισχυρότερη και πιο ενοποιημένη κοινότητα. Το καταστατικό μας είναι σαφές ως προς την ένδειξη μηδενικής ανοχής έναντι του ρατσισμού και η FIBA πάντοτε θα καταπολεμά κάθε είδους διάκριση.

Ωστόσο, ο ρατσισμός δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί εν μία νυκτί, ούτε είναι ένα πρόβλημα επικεντρωμένο σε μια χώρα. είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα.

Οι διαμαρτυρίες μάς έχουν ενθαρρύνει να είμαστε ενδοσκοπικοί και να ρωτήσουμε τον εαυτό μας, ‘’Η FIBA κάνει αρκετά για την καταπολέμηση του ρατσισμού;’’. Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIBA συναντήθηκε σήμερα και εξέτασε τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και που στοχεύουν στην ισότητα των ευκαιριών και τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, προτού στη συνέχεια εντοπίσει σε ποιους τομείς μπορεί ο οργανισμός να κάνει περισσότερα για την κοινότητα του μπάσκετ. Είμαστε ένας παγκόσμιος οργανισμός και γι 'αυτό πρέπει να προβληματιστούμε και να γιορτάσουμε την πλούσια πολυμορφία του κόσμου.

Ως υπερήφανος Αφρικανός που υπηρετεί ως Πρόεδρος της FIBA, ξέρω πόσο σημαντικό είναι να παρέχουμε σε ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων και καταγωγής ίσες ευκαιρίες, ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι φωνές και οι κοινότητες.

Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία η οικογένεια FIBA μπορεί να είναι υπερήφανη από αυτή την άποψη. Η εκ περιτροπής διαδοχή στην Προεδρία εκπροσώπων από όλες τις Ηπείρους μάς εξασφαλίζει μια φωνή για όλους. Έχουμε επενδύσει σημαντικά σε όλο τον κόσμο μέσω πρωτοβουλιών όπως το έργο Basketball for Good και τα προγράμματά του, το Basketball Without Borders σε συνεργασία με το NBA ή τα διεθνή πρωταθλήματα που αναπτύσσουμε αυτήν την περίοδο στην Αφρική, την Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη. Τον Μάρτιο του 2020, επανεξετάσαμε και ενισχύσαμε τις εσωτερικές πολιτικές ακεραιότητας και δεοντολογίας της FIBA, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού του πρώτου αξιωματικού της FIBA Integrity Officer.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξεκουραστούμε μέχρι ο ρατσισμός να μην είναι πλέον μέρος της κοινωνίας. Γι 'αυτό σήμερα σας ζητώ, ζητώ από την κοινότητα του μπάσκετ, να συμμετέχετε στην αλλαγή. Η FIBA θα συνεργαστεί με την Επιτροπή Παικτών για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων κατά του ρατσισμού στο μπάσκετ. Και ενώ είναι σημαντικό για εμάς να ηγείται η FIBA, είναι εξίσου σημαντικό να ακούμε. Επομένως, ενθαρρύνουμε τα μέλη της κοινότητας του μπάσκετ να γράψουν στην FIBA και να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις ιδέες τους. Αυτό είναι θεμελιώδες για τη διασφάλιση της προόδου και της συνύπαρξης.

Ανυπομονούμε να ακούσουμε από εσάς και να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο, πιο ενοποιημένο μέλλον.

Ο Πρόεδρος της FIBA Hamane Niang, εξ ονόματος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIBA

Ανδρέας Ζαγκλής

Ινγκο Βάις

Σέικ Σαούντ Αλ Αλ Τανί

Τουργκάι Ντεμιρέλ

Κάρολ Κάλαν

Ρίτσαρντ Κάριον

Ανιμπάλ Μαναβέ

Μάρκ Τέιτουμ

Κάρμεν Τοκάλα»

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube