sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ποιος θα προστατέψει τον Βινίσιους, όταν δεν το κάνει η FIFA και η La Liga;

Τα φαινόμενα ρατσισμού ολοένα και αυξάνονται, με τις εκάστοτε ομοσπονδίες να σφυρίζουν αδιάφορα, ρίχνοντας τους παίκτες σαν... θηράματα στα λιοντάρια.

Ρατσισμός είναι η πεποίθηση ότι ομάδες ανθρώπων διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που αντιστοιχούν σε κληρονομικά χαρακτηριστικά και μπορούν να διαιρεθούν με βάση την ανωτερότητα μιας φυλής έναντι της άλλης. Και αφού διευκρινίσαμε τον ορισμό του ρατσισμού, ας αναρωτηθούμε όλοι γιατί έχουμε φτάσει στο 2023 και ακόμα υπάρχουν ρατσιστές. Για ποιόν λόγο δηλαδή ένας άνθρωπος είναι ανώτερος ή κατώτερος από κάποιον άλλον λόγω του χρώματός του και της διαφορετικής φυλής του; Ή και για οποιονδήποτε άλλο λόγο που μπορεί απλά να είναι διαφορετικός από τα δικά σου «πιστεύω»…

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα του Βινίσιους, ο οποίος δέχθηκε ρατσιστική επίθεση για ακόμη μια φορά στα γήπεδα. Αυτή τη φορά ήταν το «Μεστάγια» και οι οπαδοί της Βαλένθια που τον έβριζαν εν χωρώ… Και καλά έχει κάνει και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις γιατί είναι εξοργιστικό πως γίνεται ένας μαύρος άνθρωπος να θεωρείται «μαϊμού» και «κατώτερος» από έναν άσπρο και πρέπει να τον βρίζουν κιόλας για αυτό. Είμαστε στο 2023! Το διανοείστε; ΣΤΟ 2023! Πότε θα σταματήσει επιτέλους να γίνεται όλο αυτό; Τι παράδειγμα παίρνουν τα παιδάκια που μεγαλώνουν τώρα και σε τι κόσμο θα ζήσουν; Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η αηδία. Κάτι που θυμάμαι έντονα από την παιδική μου ηλικία είναι μια γιορτή που κάναμε με το σχολείο μου για τον ρατσισμό, φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Και είναι κάτι που πρέπει να βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους. ΌΛΟΙ ΊΣΟΙ! Να σημειώσουμε ότι κράτη, συμπαίκτες του, αντίπαλοι του, όλος ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχουν σπεύσει να εκφράσουν την αγάπη και την συμπαράσταση τους όλες αυτές τις ημέρες στον Βινίσιους.

Έχουμε δει ρατσιστικές επιθέσεις στα γήπεδα άπειρες φορές, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ισπανία, είτε στην Ιταλία και την Αγγλία. Πως πρέπει να σταματήσει όλο αυτό; Τι πρέπει να κάνουν οι ομάδες, οι διαιτητές, οι ομοσπονδίες για να μην δέχονται οι ποδοσφαιριστές επιθέσεις; Ας δούμε παρακάτω…

Βινίσιους: Ποιος θα τον προστατέψει αν δεν το κάνει η FIFA

Όταν ανεγκέφαλοι στις κερκίδες βρίζουν και κάνουν ρατσιστικές επιθέσεις σε ποδοσφαιριστές, η κάθε ομάδα να έχει το δικαίωμα χωρίς να τιμωρείται να φεύγει από το γήπεδο. Αλλά ακόμα και να τιμωρηθεί, να έχει τα «cojones» να φύγει. Τότε, άπαντες θα είναι στο πλευρό της και όλοι θα ζητήσουν να μην τιμωρηθεί… Ο κάθε σύλλογος στην συνέχεια να βρίσκει ονομαστικά τον οπαδό που προχώρησε σε αυτή την πράξη και να τιμωρείται με δια βίου αποκλεισμό από τα γήπεδα.

Οι διαιτητές να μην ανέχονται όλα αυτά που γίνονται, όπως έχουμε δει σε πολλά παιχνίδια ειδικά στην Ισπανία και να δέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Αντί να τιμωρούν παίκτες και να βγάζουν κάρτες, όπως είδαμε στην περίπτωση του Βινίσιους ο οποίος αγανάκτησε και ξέσπασε μετά από τα τόσα που έχει ακούσει, ας πράξουν διαφορετικά. Οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι σαν όλους, δεν είναι ρομπότ να δέχονται τα πάντα. Να δέχονται «καρκίνους», αρρώστιες, να τους αποκαλούν μαϊμούδες, να τους βρίζουν τους γονείς, τις γυναίκες, τα παιδιά και να εύχονται θάνατο και απλά να μην μιλάνε. Πόσο να αντέξει κάποιος ακούγοντας όλα αυτά; Είσαι επαγγελματίας, συμφωνώ, αλλά είσαι άνθρωπος πάνω από όλα. Αυτή μια γενικευμένη παρατήρηση για όλα, όχι μόνο για τον ρατσισμό.

Ας σταματήσει πια αυτή η αστειότητα, όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά παντού. Δεν είσαι ανώτερος από κάποιον άλλον που έχει διαφορετικό χρώμα από εσένα. Είσαι διαφορετικός ΑΛΛΑ ΙΣΟΣ! Αλλάξτε τα μυαλά σας και μάθετε στα παιδιά σας να αγαπούν το διαφορετικό, όχι να το βρίζουν και να το διώχνουν. Ίσως τότε να έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Το βίντεο που ανέβασε ο Βινίσιους με όλες τις ρατσιστικές επιθέσεις που έχει δεχθεί φέτος:



Οι δημοσιογράφοι να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις, διότι έχουν τη δύναμη να βάλουν «στοπ» σε αυτό και να βοηθήσουν τις επόμενες γενιές να μεγαλώσουν σωστά. Να διαμορφώνουν απόψεις για καλό και όχι για κακό, να προβάλουν διαρκώς κινήσεις κατά του ρατσισμού και να στέκονται στο πλάι των παικτών κατακεραυνώνοντας συμπεριφορές.

Όλα αυτά, όμως… μένουν στην άκρη. Διότι η FIFA, η La Liga, η εκάστοτε ποδοσφαιρική ομοσπονδία και τα αφεντικά τους, δείχνουν να μην νοιάζονται ιδιαίτερα. Φαίνεται πως δεν επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη με ομάδες και οπαδούς, φαίνεται πως συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Με την FIFA να έχει κάνει μια «τρομακτική» κίνηση από τη στιγμή που ανέλαβε ο Τζάνι Ινφαντίνο.

«Μία από τις πρώτες ενέργειες του Τζάνι Ινφαντίνο όταν ανέλαβε τη FIFA ήταν η ΔΙΑΛΥΣΗ της Αντιρατσιστικής Ομάδας της FIFA. Ο Ινφαντίνο, ο Τέμπας, ο Ρουμπιάλες, είναι όλοι απλώς υποκριτές», ανέφερε ο έγκυρος Ρομέν Μολίνα… Και όταν μπλέκεται σε αυτά ο Γάλλος δημοσιογράφος με τεράστιες αποκαλύψεις σε σκάνδαλα, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, αλλά και πόσο δύσκολα θα αλλάξει η όλη κατάσταση…

Με τους ποδοσφαιριστές να συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται σαν μηχανές και απλά σαν τύποι που πρέπει να μην αντιδρούν σε οτιδήποτε ακούνε, επειδή απλώς πληρώνονται αδρά. Και θα συνεχίσουν οι ομοσπονδίες να επιτρέπουν στον καθένα να ρίχνει τους ποδοσφαιριστές στην αρένα με τα λιοντάρια, λες και είναι θηράματα ή πρόβατα που πάνε για σφαγή...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x