bwin

Νίκολα Βούτσεβιτς: Ένας «ταύρος» που έφτασε κοντά στον θάνατο

Το Μαυροβούνιο προκρίθηκε για δεύτερη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο και ο σταρ των Σικάγο Μπουλς, Νίκολα Βούτσεβιτς, θα καθορίσει με την απόδοσή του την πορεία της εθνικής του ομάδας στη διοργάνωση.

Βούτσεβιτς: Ένας «ταύρος» που έφτασε κοντά στον θάνατο

Όταν κοιτάει κανείς τα πεπραγμένα του Νίκολα Βούτσεβιτς στο χώρο του μπάσκετ, επικεντρώνει την προσοχή του στην καριέρα που έχει χτίσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, το ΝΒΑ και στις τρομερές εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει, οι οποίες τον έχουν τοποθετήσει σε έναν από τους καλύτερους σέντερ της λίγκας.

Ο σούπερ σταρ από το Μαυροβούνιο ηγείται της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει μια τεράστια ευκαιρία να πετύχει κάτι σπουδαίο στη διοργάνωση που διεξάγεται στις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Ινδονησία. Η ομάδα του είναι στον τέταρτο όμιλο του τουρνουά με το Μεξικό, τη Λιθουανία και την Αίγυπτο, ενώ στην επόμενη φάση θα διασταυρωθεί με την Εθνική μας ομάδα που είναι στο τρίτο γκρουπ. Μάλιστα, το σύνολο του Μπόσκο Ράντοβιτς μπήκε με το δεξί στο Παγκόσμιο καθώς στην πρεμιέρα «διέλυσε» με 91-71 το Μεξικό!

Πρωταγωνιστής ήταν -ποιος άλλος- ο Νίκολα Βούτσεβιτς που όντας ασταμάτητος τελείωσε τον αγώνα με double-double έχοντας 27 πόντους, με 2/2 βολές, 8/12 δίποντα και 3/3 τρίποντα, καθώς επίσης 10 ριμπάουντ, 2 τάπες, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 30:34 συγκεντρώνοντας 35 στο σύστημα αξιολόγησης, Μια «γεμάτη» εμφάνιση απ’ όλες τις πλευρές, η οποία δείχνει τις… ορέξεις του για τη συνέχεια του τουρνουά καθώς η απόδοση του θα καθορίσει εν πολλοίς και την πορεία του Μαυροβουνίου στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο που συμμετέχει. Άξιοι συμπαραστάτες του 32χρονου ήταν οι διψήφιοι Πέρι (16π.) και Ιβάνοβιτς (14π.) που εντυπωσίασαν και έδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν σε άμυνα και επίθεση.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για να πετύχει κάτι σπουδαία με την εθνική ομάδα της χώρας του ο Βούτσεβιτς, αφού οι προηγούμενες προσπάθειες στις μεγάλες διοργανώσεις δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα ήθελε ο σταρ του ΝΒΑ. Στο πρώτο Παγκόσμιο του Μαυροβουνίου το 2019 βρέθηκε στον όμιλο με την Εθνική μας ομάδα, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία, τερματίζοντας στην τελευταία θέση με τρεις ήττες. Ο πολύπειρος σέντερ κατάφερε να διασωθεί από τη γενικότερη πολύ κακή εικόνα που έδειξε η ομάδα του, μετρώντας κατά μέσο όρο 14.6 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ σε περίπου 24 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Όσον αφορά την απόδοση του κόντρα στην Ελλάδα, εκεί πέτυχε 12 πόντους, μαζεύοντας τρία ριμπάουντ.

Επίσης, έχει πάρει μέρος σε τρία Ευρωμπάσκετ (2011, 2013, 2017) στα οποία δεν πραγματοποίησε κάποια εντυπωσιακή πορεία αφού στα δυο πρώτα το Μαυροβούνιο δεν κατάφερε να περάσει τον όμιλο, ενώ το 2017 έμεινε εκτός στη φάση των «16» με το βαρύ 100-68 από τη Λετονία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Βούτσεβιτς δεν βρέθηκε στην περσινή διοργάνωση, εκεί όπου η χώρα του πήρε την τρίτη θέση στον πρώτο όμιλο, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τη Γερμανία στους «16» και ηττήθηκε με 85-79.
Βούτσεβιτς: Ένας «ταύρος» που έφτασε κοντά στον θάνατο
Μπορεί με την εθνική Μαυροβουνίου ο Βούτσεβιτς να μην έχει διακριθεί με ένα μετάλλιο ή με μια σπουδαία πορεία, ωστόσο, τα όσα έχει κάνει σε ατομικό επίπεδο είναι άξια αναφοράς. Από πολύ μικρή ηλικία η περίπτωση του είναι ιδιαίτερη, καθώς -όπως έχει δηλώσεις ο ίδιος- σε ηλικία 15 ετών έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο! Συγκεκριμένα, το 2006 μαζί με τον πατέρα του, Μπόρισλαβ και τους συμπαίκτες του από την ομάδα που αγωνιζόταν, ανέβηκαν σε ένα τρένο για μεταβούν από το Κολάσιν στο Μπαρ. Ωστόσο, στην πορεία της διαδρομής τα φρένα χάλασαν και το τρένο πήγαινε με ξέφρενη ταχύτητα, μια κατάσταση που έμοιαζε με θρίλερ για όσα άτομα ήταν μέσα. «Είχα καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει», ανέφερε πριν λίγα χρόνια τονίζοντας: «Δεν ξέραμε τι θα συμβεί, βρισκόμασταν ανάμεσα στα βουνά. Και αν το τρένο έφευγε από τις γραμμές, κανείς δεν ήξερε που θα κατέληγε». Εν τέλει, το τρένο εκτροχιάστηκε και ο μοιραίος απολογισμός ήταν 47 νεκροί και 200 τραυματίες. Μέσα στους άτυχους ανθρώπους που έχασαν τη ζώη τους δεν ήταν ο Βούτσεβιτς ή κάποιος άλλος από τον στενό του κύκλο, δηλώνοντας τα προηγούμενα χρόνια ότι: «Μου άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τη ζωή. Δεν παίρνω τίποτα ως δεδομένο».

Στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ που βρίσκεται τα τελευταία 12 χρόνια, έχει αγωνιστεί στους Φιλαδέλφεια 76ερς, Ορλάντο Μάτζικ και από το 2021 είναι μέλος των Σικάγο Μπουλς, έχοντας βρεθεί παράλληλα και σε δυο All Star Game, το 2019 και το 2021. Με τους ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και Ζακ Λαβίν είναι τα βαρόμετρα της ομάδας του Μπίλι Ντόνοβαν, αν και την περσινή σεζόν η χρονιά δεν ήταν ιδιαίτερα καλή για την ομάδα που κατετάγη στη 10η θέση και έμεινε εκτός playoffs. Σε ατομικό επίπεδο ο Βούτσεβιτς μέτρησε 17,6 πόντους ανά αγώνα, αλλά 11ριμπ. και 3,2 ασίστ, και με 52% εντός πεδιάς και 34,9% από τα 7,25μ. Μάλιστα, στα τέλη του Ιουνίου υπέγραψε νέο συμβόλαιο 60 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια, που ετησίως του προσφέρει απολαβές ελαφρώς χαμηλότερες από τον περσινό του μισθό, ο οποίος ήταν στα 22 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν ξεκινήσει τη νέα σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, ο Νίκολα Βούτσεβιτς έχει ένα σημαντικό στόχο που θέλει να πραγματοποιήσει, γράφοντας το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της χώρας του. Μια σπουδαία πορεία με το Μαυροβούνιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα ήταν ό,τι καλύτερο για την καριέρα του 32χρονου, ο οποίος το ξέρει καλύτερα απ’ όλους αυτό και θέλει να δώσει συνέχεια μετά την εκπληκτική του εμφάνιση στην πρεμιέρα κόντρα στο Μεξικό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x