bwin

Καρλ-Άντονι Τάουνς: Όλα για τη μητέρα του

Ο Καρλ-Άντονι Τάουνς, ένα από τα κορυφαία ονόματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα εκπροσωπήσει τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη μνήμη της μητέρας του.

Καρλ-Άντονι Τάουνς: Όλα για τη μητέρα του

Ο Καρλ-Άντονι Τάουνς είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για τον τρεις φορές All Star άσο των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, ωστόσο, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η συμμετοχή του σε αυτή τη διοργάνωση με το εθνόσημο της Δομινικανής Δημοκρατίας γίνεται κυρίως για τη μνήμη της μητέρας του.

Ο «βράχος» που τον κράτησε στον ίσιο δρόμο


Ο ΚΑΤ, όπως είναι το προσωνύμιό του στις ΗΠΑ από τα αρχικά των… τριών ονομάτων του, γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ από Αφροαμερικανό πατέρα και Δομινικανή μητέρα. Η Ζακλίν Κρουζ, η αγαπημένη «Τζάκι» του Τάουνς και όλων όσων τη γνώριζαν, ήταν η κολώνα της οικογένειας. Νοσοκόμα στο επάγγελμα, με μότο πως «κανένας δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς τη στήριξη από την οικογένειά του», ήταν εκείνη που κράτησε τον γιο της, τον… Little Karl όπως τον αποκαλούσε ακόμη κι όταν είχε ξεπεράσει τα δύο μέτρα, μακριά από τις κακοτοπιές της περιοχής και φρόντισε να μείνει προσηλωμένος στο μπάσκετ που θα του χάριζε μια καλύτερη ζωή. Κι ο μικρός τη δικαίωσε…

Καρλ-Άντονι Τάουνς: Όλα για τη μητέρα του

Το ταλέντο του έλαμψε από τα μαθητικά του χρόνια, στο λύκειο Σεντ Τζόζεφ από το οποίο αποφοίτησε αριστούχος παρακαλώ, και θεωρήθηκε γρήγορα ένα από τα μεγαλύτερα prospects της χώρας. Tο φημισμένο Κεντάκι του «δάσκαλου» Τζον Καλιπάρι έστρωσε κόκκινο χαλί για να τον πάρει με υποτροφία σε ένα από τα κορυφαία προγράμματα του NCAA. Στην πρώτη και μοναδική του σεζόν στο κολεγιακό πρωτάθλημα ο ΚΑΤ ξεχώρισε και η ομάδα του κατέγραψε μια ιστορική αήττητη πορεία μέχρι το Final 4, όπου έχασε από το Γουισκόνσιν (71-64) παρά τους 16 πόντους και τα 9 ριμπάουντ που είχε ο ίδιος. Το ΝΒΑ ήταν ανυπόμονο να τον πάρει κοντά του και ο Καρλ-Άντονι Τάουνς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, αλλά όχι προτού δώσει την υπόσχεση στη μητέρα του πως θα ολοκληρώσει στο μέλλον τις σπουδές του στην κινησιολογία.

Πάντα δίπλα του…


Ο ΚΑΤ επελέγη στο νούμερο 1 του ντραφτ το 2015 από τους Τίμπεργουλβς, με τη μητέρα του στην πρώτη γραμμή, να χειροκροτεί συγκινημένη. Κι ο μικρός δεν απογοήτευσε… Απεναντίας! Κορυφαίος ρούκι το 2016, οδήγησε τη Μινεσότα το 2017 στα playoffs μετά από 13 χρόνια, μέλος της τρίτης καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ το 2018, παρών στα All Star Game του 2018 και του 2019… Ο Τάουνς είχε κερδίσει την αναγνώριση, είχε όλο το μέλλον μπροστά του και μαζί με αυτά ένα μυθικό supermax συμβόλαιο 190 εκατ. δολαρίων που υπέγραψε το 2018 για πέντε χρόνια. Έμοιαζε να έχει τα πάντα, αλλά σε λίγους μήνες έχασε τα πάντα…



Η πανδημία τον «τσάκισε»


Το ξέσπασμα της πανδημίας ανέκοψε τη ραγδαία ανοδική πορεία της καριέρας του ΚΑΤ στο ΝΒΑ, αλλά αυτό μάλλον ήταν το μικρότερο κακό για τον ίδιο. Μέσα σε λίγους μήνες από το ξέσπασμα του COVID-19, ο σούπερ σταρ των Τίμπεργουλβς έχασε όχι έναν και δύο, αλλά οκτώ ανθρώπους της οικογένειάς του από τον κορωνοϊό. Ανάμεσά τους και την πολυαγαπημένη μητέρα του.

Τον Μάρτιο του 2020 με ένα βίντεο μήνυμά του στα social media αποκάλυπτε τον Γολγοθά του, με τη μητέρα του να νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα από τις επιπλοκές που είχε προκαλέσει στον οργανισμό της ο COVID-19. «Πηγαίνει δυστυχώς όλο και χειρότερα. Παρακαλώ, αντιμετωπίστε με σοβαρότητα αυτή την ασθένεια και αν έχετε συμπτώματα ζητήστε άμεσα βοήθεια. Είναι σοβαρό!», είπε συγκρατώντας τα δάκρυά του ο Τάουνς, που την ίδια περίοδο είχε κάνει δωρεά 100.000 δολαρίων σε νοσοκομείο της Μινεσότα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.



Δυστυχώς, η μητέρα του έχασε τη μάχη, περίπου 20 μέρες μετά από τη δημοσίευση αυτού του βίντεο. Ο ΚΑΤ ήταν συντετριμμένος. «Η Τζάκι ήταν πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους. Σύζυγος, μητέρα, κόρη, γιαγιά, αδερφή, θεία και φίλη. Ήταν μια απίστευτη πηγή δύναμης, μια ατρόμητη, γεμάτη αγάπη και φροντίδα γυναίκα που άγγιξε τις ζωές όλων όσων γνώρισε», ανέφερε.

Η επιστροφή στο μπάσκετ, όταν άρθηκαν πλέον τα μέτρα, ήταν δύσκολη για τον Τάουνς, μετά από τόσες απώλειες. «Είδα πολλά φέρετρα τους τελευταίους επτά μήνες… Δεν θέλω να νιώσει ποτέ κανένας τόσο μόνος και στενοχωρημένος όσο εγώ. Πάντα μου έδινε χαρά να βλέπω τη μητέρα μου να με παρακολουθεί να παίζω μπάσκετ. Τώρα θα είναι πλέον δύσκολο να παίξω. Είναι δύσκολο να πεις ότι το μπάσκετ θα είναι η θεραπεία μου. Δεν πιστεύω πως μπορεί να γίνει ξανά κάτι τέτοιο. Όμως μπορεί να μου δώσει τη δυνατότητα να ξαναζήσω κάποιες καλές αναμνήσεις», ήταν τα λόγια του λίγο πριν αρχίσει η πρώτη σεζόν μετά τη «φούσκα» του Ορλάντο, στα τέλη του 2020.

Έγραψε ιστορία και το αφιέρωσε στη μητέρα του


Ο ΚΑΤ δεν το έβαλε κάτω… Σε ατομικό επίπεδο συνέχισε τις υψηλές πτήσεις και το 2022 τον βρήκε ξανά σε All Star Game αλλά και στην τρίτη καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ. Το highlight της χρονιάς όμως ήταν άλλο… Στο All Star Game του 2022, αγωνιζόμενος με τη φράση «σε αγαπώ μαμά», στα παπούτσια του, ο Τάουνς έγραψε ιστορία κερδίζοντας τον διαγωνισμό τριπόντων. Ήταν ο πρώτος σέντερ στην ιστορία που τα κατάφερνε βάζοντας τα γυαλιά στους «κοντούς» και πιστοποιώντας πως… τεχνικά είναι από τους κορυφαίους ψηλούς της λίγκας.



Σχεδόν έναν μήνα μετά, πρόσφερε την παράσταση της ζωής του. Στη νίκη επί των Σπερς στο Σαν Αντόνιο με 149-139, ο ΚΑΤ έβαλε 60 πόντους, τους περισσότερους από έναν σέντερ από τον Σακίλ Ο’ Νιλ το 2000. Η αφιέρωση ήταν και πάλι για τη μητέρα του. «Ό,τι κι αν σου φέρει η ζωή, μπορείς να βγεις πιο δυνατός από αυτό. Οι ζόρικες στιγμές δεν κρατούν πολύ, οι ζόρικοι άνθρωποι όμως κρατούν πολύ. Μου λείπεις μαμά, αυτό το παιχνίδι, η ζωή μου όλη, είναι αφιερωμένη σε σένα», ανέφερε.



Η περασμένη σεζόν δεν εξελίχθηκε καλά για τον ΚΑΤ, που περιορίστηκε λόγω μυϊκών τραυματισμών σε μόλις 29 εμφανίσεις. Όμως μετά από απραξία αρκετών μηνών είναι η ώρα να επιστρέψει στα παρκέ. Αυτή τη φορά με το εθνόσημο της Δομινικανής Δημοκρατίας, το οποίο θα βάλει πάνω του μετά το 2012 και το Πρωτάθλημα της Κεντρικής Αμερικής, όταν ήταν μόλις… 16 ετών. «Ανυπομονώ να εκπροσωπήσω τη χώρα της μητέρας μου, τη δική μου χώρα, τη Δομινικανή Δημοκρατία», ανέφερε στο μήνυμά του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x