bwin

Λούκα Ντόντσιτς: Ο καλύτερος παίκτης του Μουντομπάσκετ είναι έτοιμος να κουβαλήσει τη Σλοβενία!

Ο Λούκα Ντόντσιτς μπαίνει για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση ως αρχηγός της Σλοβενίας, έχοντας σκοπό να αποδείξει το... αυταπόδεικτο, πως είναι δηλαδή γεννημένος leader.

Λούκα Ντόντσιτς: Ο καλύτερος παίκτης του Μουντομπάσκετ

Μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελλο να έχει μεγάλους αστέρες που θα λάμψουν δια της απουσίας τους, ένας ωστόσο από τους κορυφαίους παίκτες του πλανήτη θα δώσει σίγουρα το «παρών».

Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι έτοιμος να ηγηθεί της Σλοβενίας, και λόγω των απουσιών του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Νίκολα Γιόκιτς, θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί κανείς πως είναι κορυφαίος παίκτης που θα πατήσει τα παρκέ της διοργάνωσης.

Ο Σλοβένος σούπερ σταρ θα κληθεί να ηγηθεί της μικρής βαλκανικής χώρας, παίζοντας για πρώτη φορά σε μεγάλο τουρνουά ως αρχηγός, χωρίς να έχει δίπλα του τον τεράστιο Γκόραν Ντράγκιτς. Οι Σλοβένοι εναποθέτουν σε αυτόν όλες τις ελπίδες για μία διάκριση, κάτι που θα αποτελούσε μεγάλο βάρος αν ο «Luka Magic» δεν είχε συνηθίσει να ηγείται από την... εφηβεία του.

Leader από τα γεννοφάσκια του


Λούκα Ντόντσιτς: Ο καλύτερος παίκτης του Μουντομπάσκετ

Μπορεί πολλοί να έχουν «θαμπωθεί» από τα ακραία κατορθώματα του Ντόντσιτς στο ΝΒΑ, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σλοβένος ήταν σούπερ σταρ και ηγέτης στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκας πριν καν περάσει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Σε ηλικία μόλις 19 χρονών, ο Λούκα «κουβάλησε» τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση Ευρωλίγκας και πρωταθλήματος, όντας MVP αμφότερων των διοργανώσεων αλλά και του Final Four!

Τις περισσότερες φορές, οι παίκτες σε αυτή την ηλικία αγωνίζονται μόνο στη garbage time, ή και καθόλου. Παρόλα αυτά, η «βασίλισσα» εμπιστεύτηκε τον νεαρό υπερταλαντούχο της αθλητή, και όχι μόνο αυτό, αλλά του έδωσε και τα κλειδιά της ομάδας, σε μία πρωτοφανή κίνηση που απέδωσε πάντως καρπούς!



Mόλις έναν χρόνο νωρίτερα, αυτός και ο Γκόραν Ντράγκιτς υπέγραψαν την ασύλληπτη πορεία της Σλοβενίας, μέχρι την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ, η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του αθλητισμού της χώρας, μέχρι την επόμενη. Προφανώς, ο Ντράγκιτς ήταν τότε ο βασικός λόγος αυτής της επιτυχίας. Ωστόσο, o Λούκα έκανε μεγάλες εμφανίσεις, σκοράροντας 27 πόντους στον προημιτελικό με τη Λετονία και φτάνοντας δύο ασίστ μακριά από το triple-double στον ημιτελικό με την Ισπανία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως μπήκε στην κορυφαία πεντάδα του τουρνουά.


Ηγέτης και στους Μάβερικς


Λούκα Ντόντσιτς: Ο καλύτερος παίκτης του Μουντομπάσκετ

Στα 19 του χρόνια, επομένως, ο Ντόντσιτς είχε ήδη κατακτήσει ό,τι... υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όντας κορυφαίος παίκτης της «βασίλισσας» και υπαρχηγός της εθνικής του ομάδας. Δεν χρειαζόταν άλλη απόδειξη, για το πόσο έτοιμος ήταν να ηγηθεί. Παρόλα αυτά, στο ΝΒΑ δεν τον υποδέχθηκε κανείς με «κόκκινο χαλί», αφού στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη οι μη Αμερικάνοι αντιμετωπίζονται ακόμη με μία κάποια δυσπιστία, αν και αυτή σιγά σιγά εξαφανίζεται, λόγω και του Σλοβένου.

Λίγοι πίστεψαν ότι αυτός ο σχετικά αργός και μη αθλητικός Ευρωπαίος, θα μπορούσε να σταθεί σε αυτό το επίπεδο, ωστόσο γρήγορα κατάλαβαν πως έκαναν λάθος. Είναι πολύ πιθανό οι Χοκς να χτυπούν ακόμη το κεφάλι τους στον τοίχο, που αντάλλαξαν τον Ντόντσιτς με τον Τρέι Γιανγκ τη βραδιά του draft...

Μπορεί την περασμένη σεζόν να επικρίθηκε έντονα και ο ίδιος για το... ναυάγιο των Μάβερικς, όμως ο Ντόντσιτς έχει αποδείξει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πως μπορεί να οδηγήσει μία ομάδα ακόμη πιο μακριά από τις δυνατότητές της. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ, ο ήδη «μπαρουτοκαπνισμένος» Σλοβένος πήρε τα «κλειδιά» ενός μεγάλου κλαμπ που είχε βιώσει ουκ ολίγες απογοητεύσεις στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάκτηση του τίτλου το 2011.

Με την παρουσία του Λούκα, οι Μάβερικς βρήκαν ξανά έναν ήρωα μετά την εποχή του Ντιρκ Νοβίτσκι, και ξανάγιναν μία σταθερά στα playoffs, με εξαίρεση την περσινή σεζόν. Το 2022, μάλιστα, κατόρθωσαν να φτάσουν πιο μακριά απ' όσο θα περίμενε κανείς με βάση το έμψυχο υλικό τους. Με τον Ντόντσιτς να κάνει τα... μαγικά του, οι Τεξανοί σόκαραν σε σειρά επτά παιχνιδιών τους Φοίνιξ Σανς, τους οποίους διέσυραν μέσα στην Αριζόνα, φτάνοντας στους Τελικούς Περιφέρειας. Εκεί, το εμπόδιο των Γουόριορς ήταν ανυπέρβλητο όμως η υπέρβαση είχε ήδη γίνει.


Mόνος του δεν μπορεί


Λούκα Ντόντσιτς: Ο καλύτερος παίκτης του Μουντομπάσκετ

Παρόλο που είναι ξεκάθαρα έτοιμος να καθοδηγήσει τη Σλοβενία, η αλήθεια είναι πως το υλικό που έχει δίπλα του ο Λούκα ίσως δεν είναι αρκετό. Ναι μεν οι Σλοβένοι έφτασαν χωρίς εντυπωσιακό ρόστερ στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 2017, όμως τότε μαζί με τον Ντόντσιτς υπήρχε ο prime Γκόραν Ντράγκιτς αλλά και ο απίστευτα ποιοτικός νατουραλιζέ Άντονι Ράντολφ.

Πλέον, η ποιότητα δεν... ξεχειλίζει από το ρόστερ της Σλοβενίας. Δίπλα στον Ντόντσιτς υπάρχει μόνο ο Μάικ Τόμπι από το κορυφαίο επίπεδο, ειδικά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Βλάτκο Τσάντσαρ, που θα χάσει τη διοργάνωση. Αυτή η έλλειψη λύσεων φάνηκε και στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ, όπου ο Λούκα ήταν... magic όμως αυτό δεν γλίτωσε τους Σλοβένους από την απογοήτευση του αποκλεισμού στα προημιτελικά, δια χειρός της αδύναμης Πολωνίας.



Είναι ασφαλές να πούμε ότι στο τουρνουά της Ασίας, επομένως, ο Ντόντσιτς θα έχει... αξιοζήλευτα στατιστικά και θα κλέψει την παράσταση. Ο Σλοβένος έχει όλα τα προσόντα να ηγηθεί, όμως ακόμη και αυτός δεν φτάνει αν δεν λάβει βοήθειες από τους γύρω του. Αν το υπόλοιπο υλικό της Σλοβενίας κάνει ένα step-up, τότε ίσως φτάσει ψηλά. Αν όχι, τουλάχιστον θα απολαύσουμε έναν από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου για μερικά παιχνίδια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x