bwin

Λούκα Ντόντσιτς: Στο Ευρωμπάσκετ του 2017 ανδρώθηκε μπασκετικά

To 2017 ο Λούκας Ντόντσιτς «αποφάσισε» να βάλει τα γυαλιά σε όλη την μπασκετική Ευρώπη και μαζί με το χρυσό μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ στην Σλοβενία, να πάρει τα διαπιστευτήρια για το NBA.

Λούκα Ντόντσιτς: Στο Ευρωμπάσκετ του 2017 ανδρώθηκε

Το φετινό Ευρωμπάσκετ στα γήπεδα της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γεωργίας και της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται συναρπαστικό, με πολλές ομάδες να διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο. Τα αστέρια του NBA έχουν έρθει για να ενισχύσουν τις πατρίδες τους και θα δώσουν άλλη αίγλη στη διοργάνωση που δεν έχει ξεκάθαρο φαβορί. Αν βέβαια έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποια ομάδα, εκτός από την Εθνική μας που ελπίζουμε να μας κάνει περήφανους, θα διαλέγαμε τη Σλοβενία. Για ποιον λόγο; Αυτή η ερώτηση έχει ξεκάθαρη απάντηση που ακούει στο όνομα Λούκα Ντόντσιτς!

Βέβαια δεν περιμένουμε τον Σεπτέμβριο για να μάθουμε ποιος είναι, αφού μέσα σε όλα, φρόντισε το καλοκαίρι του 2017 να μαγέψει όλη την Ευρώπη με τα όσα έκανε. Μετά από τα «όργια» σε συλλογικό επίπεδο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο μέχρι τότε παίκτης της «βασίλισσας» παίρνει από το χέρι την χώρα του και την ανεβάζει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και αλλάζει ουσιαστικά μια ολόκληρη γενιά. Μένει στην ιστορία ως ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά, όχι μόνο επειδή ήταν 18, αλλά πατά τον τραυματισμό του στο 3ο δεκάλεπτο του τελικού, όλοι αυτόν θυμούνται, μιας και μέχρι τότε είχε προλάβει να κάνει τρομερά πράγματα.

Λούκα Ντόντσιτς: Στο Ευρωμπάσκετ του 2007 ανδρώθηκε

Τα νούμερά του ήταν θετικά από το ξεκίνημα. Διψήφιος στο εναρκτήριο ματς κόντρα στην Πολωνία (11π.), μέτρια εμφάνιση απέναντι στη Φινλανδία (8π.) και ξαφνικά το ξέσπασμα κόντρα στην Ελλάδα με 22 πόντους! Απέναντι στην Ισλανδία (13π.) και τη Γαλλία (15π.) έδωσε πολύτιμες λύσεις, ενώ στο πρώτο χιαστί ματς για τους «16» με την Ουκρανία, συνέχισε στον ίδιο ρυθμό (14π.). Στα προημιτελικά έκανε αδιανόητη εμφάνιση με 27 πόντους και εννέα ριμπάουντ με τη Λετονία, δείχνοντας ότι δεν αστειεύεται. Στον ημιτελικό με την δυνατή Ισπανία πέτυχε 11 κρίσιμους πόντους, ενώ στα 23' που έπαιξε στον τελικό, πρόλαβε να πετύχει άλλους οκτώ.

Το εντυπωσιακό και ταυτόχρονα αξιοζήλευτο μείγμα της Σλοβενίας είναι λοιπόν ξεκάθαρα δημιούργημα του Λούκα. Μάλλον για να το θέσουμε καλύτερα και να μην πληγώσουμε κανέναν από τα υπόλοιπα μέλη, ο Ντόντσιτς ήταν αυτός που έβαλε τη μεγαλύτερη πινελιά σε αυτό το δημιούργημα. Πρόκειται για 12-13 πραγματικούς στρατιώτες που μπορεί αρκετοί να μην είναι οι απόλυτοι… παικταράδες, όμως αν τους βάλεις μαζί, συντελούν ένα μαγικό σύνολο, ικανό να υπερασπιστεί την κούπα του Πρωταθλητή Ευρώπης.



Όπως είπαμε και πιο πάνω, Ελλάδα και Σλοβενία κονταροχτυπήθηκαν στη φάση των ομίλων, με την «γαλανόλευκη» να προσπαθεί αλλά να μην μπορεί να κάνει πολλά. Λούκα Ντόντσιτς και Γιώργος Παπαγιάννης είχαν ένα έντονο επεισόδιο, όμως όταν ρωτήθηκε, ο 18χρονος τότε δεν θέλησε να αποκαλύψει ακριβώς τι του είπε ο Έλληνας σέντερ. «Ήταν μια στιγμή με ένταση. Δεν θέλω να πω τι ειπώθηκε, αλλά δεν θα πω τι ακριβώς είπε», απάντησε ο νεαρός γκαρντ. Όσο για τη νίκη της εθνικής του, τόνισε ότι, «ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, γιατί η Ελλάδα είναι σούπερ ομάδα. Κάναμε όμως πολύ καλή δουλειά στην άμυνα και στην επίθεση, παίξαμε το παιχνίδι μας και κερδίσαμε».

«Είναι καταπληκτικό να βλέπεις έναν άνθρωπο να παίζει έτσι. Βλέποντας τι κάνει ο Λούκα στο παρκέ αυτά τα χρόνια νομίζω πως για αρκετό καιρό δεν έχει υπάρξει παίκτης στην Ευρώπη τόσο πλήρης, πνευματικά και αθλητικά. Είναι ένα επίπεδο πάνω από όλους που έχουν παίξει στη θέση του στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Σας το λέω στην τιμή μου», σχολίασε ο Άτσο Πέτροβιτς, μένοντας με το στόμα ανοιχτό από τα κατορθώματά του.

Λούκα Ντόντσιτς: Στο Ευρωμπάσκετ του 2007 ανδρώθηκε

Μάλιστα, λίγες μέρες μετά το έπος στην Κωνσταντινούπολη, ο Γκόραν Ντράγκιτς είχε πει για αυτόν, ότι, «είναι ένα παιδί-θαύμα! Θα γίνει ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Στην Ευρώπη και στο ΝΒΑ! Είναι ένας γεννημένος νικητής και δεν κάνω καθόλου πλάκα. Έχει κατακτήσει ήδη πολλά τρόπαια, έχει καταφέρει πολλά και είμαι χαρούμενος για εκείνον. Κρατήστε τα λόγια μου, θα είναι ένας από τους καλύτερους στον πλανήτη!».

«Ο Λούκα του 2017 και του σήμερα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα! Τότε ξεκινούσε την καριέρα του στο υψηλότερο επίπεδο. Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει το όνομά του στον κόσμο του μπάσκετ. Πριν από πέντε χρόνια αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα της Σλοβενίας. Τώρα είναι ο αρχηγός και θα τον ακολουθήσω. Περιμένουμε πολλά από αυτόν. Σίγουρα θα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στο Eurobasket. Ελπίζω να είναι υγιής», ήταν τα λόγια του έμπειρου Σλοβένου πριν λίγες μέρες, που ελπίζει σε επανάληψη του θριάμβου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x