bwin

Πέτζα Στογιάκοβιτς: Ο Γιουγκοσλάβος εκτελεστής

Με τον Πέτζα Στογιάκοβιτς σε ρόλο ηγέτη, η Γιουγκοσλαβία άφησε πίσω της την αποτυχία του 1999 και επανήλθε στον θρόνο της το 2001.

Πέτζα Στογιάκοβιτς: Ο Γιουγκοσλάβος εκτελεστής

Μετά την αποτυχία στο Ευρωμπάσκετ του 1999, όπου… ξέμειναν στην 3η θέση παρά το πληρέστατο και γεμάτο αστέρια ρόστερ τους, οι Γιουγκοσλάβοι επανήλθαν στον θρόνο τους το 2001 στην Τουρκία κατακτώντας το 3ο τρόπαιό τους σε 4 διοργανώσεις (1995, 1997 τα άλλα δύο)!

Μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της ομάδας ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, ο οποίος απέκτησε ηγετικό ρόλο σε ένα σύνολο που είχε -μεταξύ άλλων- τους Μποντιρόγκα, Τάρλατς και Γιάριτς. Στη δεύτερη μεγάλη διοργάνωση με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, ο 24χρονος τότε Πέτζα επιβεβαίωσε την εκτελεστική του ικανότητα και απέδειξε ότι είναι άξιος «κληρονόμος» της μεγάλης των πλάβι σχολής.

Ο επόμενος μεγάλος σταρ
Όπως κάθε παιδί που μεγάλωνε στη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είχε δύσκολα χρόνια λόγω του εμφυλίου που μάστιζε τη χώρα. Στα 16 του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου βρήκε τη Γη της Επαγγελίας και έναν τόπο για να ακολουθήσει το όνειρό του. Ποιο ήταν αυτό; Μα φυσικά να στέλνει την πορτοκαλί θεά στο διχτάκι. Μετά από μια εντυπωσιακή πενταετία στον ΠΑΟΚ (1993-98), ήρθε το επόμενο βήμα, που ήταν η μετακόμισε στο ΝΒΑ και στους Σακραμέντο Κινγκς, από τους οποίους είχε γίνει ντραφτ το 1996 στο νούμερο 14. Το αστέρι του επόμενου μεγάλου σταρ του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ μόλις είχε αρχίσει να ανατέλλει σε παγκόσμιο επίπεδο.



Η πρώτη εμπειρία με την εθνική
Το 1999, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς επέλεξε στη δωδεκάδα του Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας τον Στογιάκοβιτς, που ήταν ο πιο νεαρός παίκτης εκείνης της ομάδας. Ο 22χρονος τότε φόργουορντ πήρε μια πρώτη «κρυάδα» με την εθνική του, αφού αγωνίστηκε μόλις σε δύο ματς (7 λεπτά συνολικά) εκείνης της διοργάνωσης, η οποία γέμισε πίκρα τους «πλάβι», λόγω της 3ης θέσης που κατέκτησαν. Φυσικά και ήταν αναμενόμενο ότι θα έχει περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, αφού μπροστά του υπήρχαν Μποντιρόγκα, Ντανίλοβιτς και Σία.

Η δική του ώρα
Μετά από δύο «αναγνωριστικές» σεζόν στο ΝΒΑ, όπου είχε συμπληρωματικό ρόλο στους Κινγκς, ήρθε το ονειρικό 2000-01 για τον Πέτζα, που ήταν μια χρονιά αναγνώρισης. Εκείνη την περίοδο, ο 24χρονος φόργουορντ βγήκε μπροστά και ολοκλήρωσε το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου με 20,4 πόντους, 5,8 ριμπάουντ και 40% στα τρίποντα οδηγώντας το Σακραμέντο μέχρι τα ημιτελικά της δυτικής περιφέρειας στα playoffs, ενώ πήρε τη 2η θέση στην ψηφοφορία για το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη της λίγκας. Αυτομάτως απέκτησε την κατάλληλη ψυχολογία για να μετατραπεί σε ηγέτη της εθνικής ομάδας.



Μπροστάρης και ηγέτης
Ο Στογιάκοβιτς πήρε από το χέρι τη Γιουγκοσλαβία στο Ευρωμπάσκετ του 2001 και την καθοδήγησε μαεστρικά μέχρι το χρυσό μετάλλιο. Ο φόργουορντ των Κινγκς ολοκλήρωσε τη διοργάνωση ως δεύτερος σκόρερ (με 23 πόντους μέσο όρο), ενώ αναδείχθηκε MVP του θεσμού και μέλος της καλύτερης πεντάδας. Η κορυφαία του παράσταση δόθηκε στον ημιτελικό κόντρα στην Ισπανία, σε ένα ματς που πέτυχε 30 πόντους με 5/9 δίποντα και 4/8 τρίποντα σε 33 λεπτά συμμετοχής.



Επιβλητική και ανίκητη
Με τον Πέτζα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και άξιους συμπαραστάτες τους Μποντιρόγκα, Γιάριτς, Τάρλατς και Ντρόμπνιακ, η ομάδα του Πέσιτς έφτασε μόνο με νίκες στο τρόπαιο και 23,3 μέσο όρο διαφοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «πλάβι» κατατρόπωσαν σχεδόν όλους τους αντιπάλους τους: πέτυχαν 5 νίκες με διψήφια διαφορά, με μοναδική εξαίρεση το +9 επί της «οικοδέσποινας» Τουρκίας στον τελικό (78-69). Ο Στογιάκοβιτς πραγματοποίησε πολύ ώριμη εμφάνιση στο ματς που έκρινε το τρόπαιο, έχοντας 15 πόντους και 5 ριμπάουντ.



Επανάληψη, έναν χρόνο μετά
Με… φόρα από το Ευρωμπάσκετ του 2001, ο Πέτζα καθοδήγησε την εθνική ομάδα του έναν χρόνο μετά στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου οι «πλάβι» πανηγύρισαν το χρυσό μετάλλιο, με τον Στογιάκοβιτς να ψηφίζεται ως μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης. Η τελευταία συμμετοχή του φόργουορντ των Κινγκς με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του πραγματοποιήθηκε στο Ευρωμπάσκετ του 2003, όπου οι Σέρβοι απέτυχαν, καθώς τερμάτισαν στην 6η θέση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x