bwin

Τζέι Αρ Χόλντεν: Ο Αμερικανός που σόκαρε την Ισπανία και έδωσε τo ευρωπαϊκό σκήπτρο στη Ρωσία!

Στο Ευρωμπάσκετ του 2007 η Ρωσία είχε για ήρωα τον Αμερικανό γκαρντ, Τζέι Αρ Χόλντεν, ο οποίος την έστεψε πρωταθλήτρια Ευρώπης, με το νικητήριο καλάθι του στον τελικό με την οικοδέσποινα Ισπανία!

Τζέι Αρ Χόλντεν: Ο Αμερικανός που έστεψε τη Ρωσία

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως ένας Αμερικανός θα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για την εθνική ομάδα της Ρωσίας στο Ευρωμπάσκετ του 2007, το οποίο διεξήχθη στην Ισπανία;

Τζέι Αρ Χόλντεν: Ο Αμερικανός που έστεψε τη Ρωσία

Τότε, ο Τζέι Αρ Χόλντεν, έχοντας μόλις μπει στο 31ο έτος της ηλικίας του, είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο δίπλα από τον σταρ του NBA και των Γιούτα Τζαζ, Αντρέι Κιριλένκο, σε εκείνη την εθνική ομάδα της Ρωσίας στις οποίας το τιμόνι βρισκόταν ο επίσης αμερικανοαναθρεμμένος και μετέπειτα προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ.

Έχοντας περάσει από την ΑΕΚ τη σεζόν 2001-2002, ο Χόλντεν μετακόμισε στη Ρωσία για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έδεσε μαζί της άμεσα, αποτελώντας βασικότατο στέλεχος μιας ομάδας που αποτελούσε την απόλυτη πρωταγωνίστρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ και της Ευρωλίγκα!

Ο Χόλντεν και η Ρωσία ξεκίνησε εκείνο το Ευρωμπάσκετ κάνοντας το απόλυτο των νικών στην πρώτη φάση και περνώντας ως πρώτη από όμιλο με το Ισραήλ, τη Σερβία και την Εθνική μας ομάδα. Στον όμιλο του δευτέρου γύρου έκανε δύο ακόμα νίκες, κόντρα σε Κροατία και Πορτογαλία, χάνοντας (81-69) μόνο από την γηπεδούχο και απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, Ισπανία.

Στα νοκ-άουτ, ο Χόλντεν βοήθησε τα μέγιστα στις μεγάλες νίκες επί της Γαλλίας (75-71) και της Λιθουανίας (86-74), ενώ στον μεγάλο τελικό η Ρωσία κλήθηκε να κάμψει την αντίσταση της οικοδέσποινας Ισπανίας, η οποία θα έπαιζε μπροστά σε 15.000 φίλους της, στο «Παλάθιος Ντε Λος Ντεπόρτες» της Μαδρίτης. Η «φούρια ρόχα» ήταν η μοναδική ομάδα που είχε κερδίσει την ομάδα του Μπλατ, στην πορεία εκείνου του τουρνουά, μπαίνοντας στο παρκέ ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Κατά τη διάρκεια εκείνου του παιχνιδιού, ο Χόλντεν δεν έκανε την καλύτερή του εμφάνιση. Η άμυνα της Ισπανίας έκανε πολύ καλή δουλειά στο μαρκάρισμά του, με τον γκαρντ της ΤΣΣΚΑ να έχει 3/12 εντός πεδιάς και μόλις έξι πόντους, μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης.

Ωστόσο, με το ρολόι να δείχνει 30’’ για το φινάλε και με την Ισπανία να βρίσκεται μπροστά 59-58, ο Χόλντεν έκλεψε την μπάλα μέσα από τα χέρια του Πάου Γκασόλ και αφού άλλαξε μία πάσα με τον Πασούτιν, έστειλε τον Καλντερόν… αδιάβαστο με μια υπέροχη προσποίηση και στη συνέχεια σκόραρε με σουτ λίγο μέσα από το τρίποντο, αναγκάζοντας περισσότερους από 15.000 Ισπανούς που βρισκόντουσαν εκείνο το βράδυ στο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης, να σωπάσουν! Με 2’’ να απομένουν, ο Γκασόλ αστόχησε για τη νίκη σε δικό του σουτ από μέση απόσταση, με τη Ρωσία να στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης!



Έτσι, ο Τζέι Αρ Χόλντεν έκλεψε τη δόξα από τον MVP εκείνης της διοργάνωσης, Αντρέι Κιριλένκο, και έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ, αφού ήταν το δικό του καλάθι εκείνο που ανέβασε τη Ρωσία στην κορυφή του βάθρου!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x