Διονύσης Δεσύλλας

Το πρέσινγκ, τα πρώτα 35 λεπτά, ο ανεβασμένος Ζέκα και η «έκρηξη» από δεξιά

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για όλα όσα είδαμε στο χθεσινό φιλικό (1-1) του Παναθηναϊκού με τη Χάποελ Μπερ Σεβά.

*Αρχικά, να σημειώσουμε ότι αυτός που "νίκησε" στη χθεσινή φιλική ισοπαλία (1-1) του Παναθηναϊκού με τη Χάποελ Μπερ Σεβά ήταν ο καύσωνας! Με τέτοιες καιρικές συνθήκες και τόσο υψηλη θερμοκρασία είναι σχεδόν αδύνατο για μια ομάδα να βρει ρυθμό σε διάρκεια και να ανεβάσει την ένταση στο παιχνίδι της.

Μπορεί να το κάνει για κάποια διαστήματα, αλλά πολύ δύσκολα να έχει συνέχεια. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τις πολλές αλλαγές στο β' ημίχρονο για να μοιραστεί ο χρόνος, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το ματς δεν είναι για πολλά συμπεράσματα.

*Αυτό που άρεσε στο παιχνίδι της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου, κυρίως μέχρι το 35'- 40'. Σε αυτό το διάστημα οι "πράσινοι" κυριαρχούσαν. Είχαν την κατοχή, προσπαθούσαν να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα και τον παθητικό ρόλο της Χάποελ Μπερ Σεβά και το έκαναν με ορθολογικό τρόπο. Σκόραραν μια φορά με τη σέντρα - ξυραφιά του Μλαντένοβιτς και την κεφαλιά του Βέρμπιτς, ενώ είχαν ευκαιρίες με κυριότερη το τετ α τετ του Σπόραρ.

*Ένα στοιχείο που είδαμε σε αυτό το διάστημα και που δουλεύει πολύ ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην προετοιμασία είναι το πρέσινγκ. Οι ποδοσφαιριστές του "τριφυλλιού" πρέσαραν ψηλά και σωστά όσο άντεξαν λόγω της ζέστης, με αποτέλεσμα να δημιουργούν αναστάτωση στην αμυντική γραμμή της Χάποελ και είτε να κλέβουν, είτε να της χαλάνε την ανάπτυξη. Θυμηθείτε ότι η μεγαλύτερη ευκαιρία στο πλασέ του Σπόραρ που "έβγαλε" το τερματοφύλακας προήλθε από τέτοιο τρόπο παιχνιδιού, με κλέψιμο ψηλά και τελείωμα του Σλοβένου,

*Το δεξί άκρο της άμυνας τόσο στο πρώτο ημίχρονο, όσο και στο δεύτερο ήταν σε εξαιρετική μέρα. Αναφερόμαστε τόσο στον Γιάννη Κώτσιρα, όσο και στον Γιώργο Βαγιαννίδη. Οι δυο τους ήταν σχεδόν αλάνθαστοι σε ανασταλτικά και δημιουργικά καθήκοντα, είχαν ένταση στο παιχνίδι τους, επιθετικά μαρκαρίσματα, "κούρσες" και δημιούργησαν προβλήματα στην αριστερή πλευρά των Ισραηλινών. Τους έλειψε μόνο η σωστή τελική απόφαση για να αγγίξουν σχεδόν το τέλειο.

*Στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός είχε φάσεις για δεύτερο γκολ με τον Τζούριτσιτς να τον κάνει πιο δημιουργικό, τον Γερεμέγεφ να συμμετέχει στις ευκαιρίες και τους "πράσινους" να φτάνουν 3-4 φορές κοντά στην επίτευξη τέρματος. Από την άλλη, το "τριφύλλι" στην επανάληψη προβλημάτισε και στο ανασταλτικό κομμάτι. Δεν είχε καλές επιστροφές, η κούραση από τη ζέστη και οι πολλές αλλαγές επηρέασαν την ομάδα και αναγκάστηκε ο Λοντίγκιν να κάνει δυο εξαιρετικές επεμβάσεις για να μην παραβιαστεί η εστία του.
Γενικώς, το β’ μέρος, μετά και τις διαφοροποιήσεις στο βασικό σχήμα, αλλά και την κόπωση πήγε σε ένα ρυθμό πιο... άναρχο με την ομάδα να προσπαθεί για κάτι καλό στη δημιουργία και να έχει θεματάκια στα μετόπισθεν.

*Ο Κάρλος Ζέκα ήταν από τα θετικά στοιχεία του χθεσινού παιχνιδιού. Ο διεθνής άσος μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο και θύμισε λίγο... από τα παλιά. Είχε ένταση, πάθος, έμπαινε δυναμικά στις φάσεις για να κλέψει την μπάλα, πίεζε τον αντίπαλο και κέρδισε το χειροκρότημα.
Έχουμε τονίσει και σε πρόσφατο κείμενο: Ο Ζέκα καθημερινά ανεβαίνει και προσπαθεί να βρει ρυθμό μετά τα προβλήματα με τους χιαστούς. Από την πρώτη ημέρα προετοιμασίας μέχρι τώρα η διαφορά φαίνεται ξεκάθαρα. Μακάρι να φτάσει στο επίπεδο που θέλει, κάτι που αν συμβεί θα βοηθήσει πάρα μα πάρα πολύ την ομάδα του.

*Ο Φίκαϊ ήταν ξανά πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, έχοντας ψυχραιμία, άριστη τεχνική και σωστές αποφάσεις - μεταβιβάσεις. Έδειξε, όμως, κάποιες φορές ότι θέλει δουλειά στο να μη χάνει τον αντίπαλο στην πλάτη του. Λογικό. Αυτά έρχονται με τη δουλειά, το "ψήσιμο" και την εμπειρία.

*Περισσότερα δεν μπορείς να αναλύσεις για ένα τέτοιο παιχνίδι. Δεν ήταν εύκολες οι συνθήκες και μάλιστα σε περίοδο βασικού σταδίου προετοιμασίας για να απαιτήσεις υψηλό ρυθμό και ένταση. Απέναντι σε μια καλή ομάδα, ο Παναθηναϊκός έβγαλε κάποια απ' αυτά που δουλεύει στις προπονήσεις, έδειξε να δυσκολεύεται στην επανάληψη κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι, αλλά και το "εύκολο" γκολ και κοιτάζει τη συνέχεια. Με ένα ακόμη φιλικό, αυτό με τη Ράγιο Βαγιεκάνο στις 18 του μήνα και φυσικά με τα παιχνίδια των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Ντνίπρο, με την αρχή να γίνεται στη Σλοβακία στις 25 Ιουλίου...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x