Η σημερινή μέρα και η ιστορική απόφαση του Εφετείου είναι, επί της ουσίας, η ταφόπλακα της Χρυσής Αυγής. Το ναζιστικό μόρφωμα, που τα παλαιότερα χρόνια ήταν στο περιθώριο και άρχισε να γιγαντώνεται στον καιρό της κρίσης, με ψέμα, λαϊκισμό και ρητορική μίσους, πήρε αυτό που του άξιζε.

Ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης και τα πρωτοπαλίκαρά τους αποτελούν και επισήμως, με απόφαση της δικαιοσύνης, εγκληματίες. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Η νίκη, όμως, είναι μεγαλύτερη από τη φυλάκιση των Χρυσαυγιτών, των ναζιστών, των δολοφόνων, των χυδαίων αυτών ανθρώπων.

Δεν είναι αθώοι, λοιπόν. Για την ακρίβεια δεν ήταν ποτέ. Όπως- δυστυχώς γι αυτούς- δεν είναι και όσοι παθιασμένα ακολούθησαν το ναζιστικό μόρφωμα τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ ήξεραν. Ήξεραν την αρρωστημένη ιδεολογία τους, ήξεραν τις πρακτικές τους, ήξεραν το ρατσιστικό δηλητήριο που ξερνούσαν, ήξεραν τα εγκλήματα.

Η απόφαση του Εφετείου είναι μια νίκη για τη Μάγδα Φύσσα, για τους γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν, για το αντιφασιστικό κίνημα που καθημερινά δίνει τον μεγάλο αγώνα σε δρόμους, εκδηλώσεις, φεστιβάλ. Είναι μια μεγάλη νίκη για την κοινωνία μας συνολικά, για το «σήμερα», το «αύριο», για τα παιδιά αυτού του τόπου.

Μη γελιόμαστε, όμως. Με τον φασισμό δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Ήταν και είναι καθημερινά δίπλα μας. Στις πλατείες, στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, στα καφενεία, στις δουλειές, στο παγκάκι, στο γήπεδο. Είναι χρέος όλων μας να συνεχίσουμε δυναμικά την καθημερινή μάχη μέχρι να κοπούν όλα τα πλοκάμια. Στη ζωή τίποτα δεν πάει χαμένο. Αποδείχθηκε περίτρανα, για μια ακόμη φορά, σήμερα, στην ιστορική 7η Οκτωβρίου του 2020. Έχουμε ακόμα δρόμο και αυτή τη φορά οφείλουμε να τον περπατήσουμε όλοι μαζί μέχρι τέλους.

Υ.Γ: Ολοι όσοι είχαν δημόσιο λόγο και όλα αυτά τα χρόνια είχαν τοποθετηθεί υπέρ των ναζιστών με ατάκες του τύπου «είναι πατριώτες», «αγαπάνε την Ελλάδα», «είναι κατά του συστήματος γι αυτό τους πολεμούν», καλό θα είναι να απολογηθούν και να ζητήσουν μια δημόσια συγγνώμη. Επισήμως, πλέον, υποστήριζαν ή συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια εγκληματική οργάνωση. Με τη ρητορική τους, επηρέασαν κόσμο και αυτό είναι το χειρότερο. Τους περιμένουμε με ανυπομονησία να μιλήσουν. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι με αστεία επιχειρηματολογία όπως του... μάγου.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του ΣΠΟΡ FM στο youtube