Διονύσης Δεσύλλας

Οι γκάφες που καταδικάζουν και οι στόχοι του Μπόλονι

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τον… νέο τρόπο που βρήκε ο Παναθηναϊκός να χάσει βαθμούς και το δύσκολο έργο που έχει ο Λάζλο Μπόλονι για ολική μεταμόρφωση.

*Ο Παναθηναϊκός έχασε νέους πολύτιμους βαθμούς στο Ηράκλειο και παραμένει έπειτα από τέσσερις αγωνιστικές δίχως νίκη. Με μόλις δυο βαθμούς, αλλά με ένα ματς λιγότερο, οι πράσινοι συνεχίζουν να… τρελαίνουν τον κόσμο τους. Αυτή τη φορά «ανακάλυψαν» έναν νέο, διαφορετικό τρόπο για να το κάνουν.

*Δεν ήταν κακός όπως στα προηγούμενα ματς ο Παναθηναϊκός με τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο στον πάγκο. Η εικόνα του στο Ηράκλειο ήταν βελτιωμένη, τουλάχιστον στο επιθετικό κομμάτι. Η ομάδα είχε ευκαιρίες, το 4-4-2 βοήθησε στο να δούμε ένα πιο σωστό δημιουργικά ποδόσφαιρο. Οι «πράσινοι» έχασαν πέναλτι, τετ α τετ απέναντι στον σχεδόν ανίκητο Βάτερμαν και αν ήταν πιο συγκεντρωμένοι στα τελειώματά τους το… κοντέρ θα είχε γράψει και η πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα θα ήταν γεγονός, πιθανότατα με μεγάλο σκορ. Κάτι τέτοιο, όμως, δε συνέβη ποτέ. Και αυτό είναι που στο τέλος μετράει.

*Εκτός από την αστοχία, οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» έκαναν φρικτά και επιπόλαια λάθη τα οποία κόστισαν. Θυμηθείτε τη φάση του πρώτου γκολ του ΟΦΗ. Λάθος επιλογή του Διούδη να δώσει την μπάλα στον κλεισμένο Χατζηγιοβάνη. Λάθος του τελευταίου να προσπαθήσει να αποφύγει την πολυκοσμία σε ένα χώρο που απαγορεύεται να χάνεις την μπάλα. Εκεί… της δίνεις μια, όπως έλεγαν και παλαιότερα, και ξεμπερδεύεις. Δεν είναι ντροπή να διώξεις την μπάλα. Ούτε θα σε πουν άτεχνο αν το κάνεις. Κάποιες φορές αυτό απαιτείται. Η χθεσινή φάση είναι μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις.

*Τα λάθη συνεχίστηκαν και από τέτοιο ήρθε το δεύτερο γκολ των Κρητικών. Ξανά… από το πουθενά. Γύρισμα του Βέλεθ σε κόρνερ, μαρκαρίσματα με… τα μάτια από τους ποδοσφαιριστές για τέταρτη συνεχόμενη φορά σε στατική φάση και η μπάλα στα δίχτυα. Απλά και ξεκούραστα. Ε, όταν δέχεσαι δυο γκολ από δικές σου «γκέλες», από τέτοιες γκάφες που καταδικάζουν, όταν χάνεις πέναλτι και αρκετές κλασικές ευκαιρίες, τότε πάλι καλά να λες που παίρνεις την ισοπαλία και τουλάχιστον «τσιμπάς» ένα βαθμό.

*Το θέμα ή αν θέλετε το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τόσο η ισοπαλία. Σαφέστατα, η νέα απώλεια βαθμών «πονάει» τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, καιρός για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος υπάρχει. Θυμηθείτε το περσινό ξεκίνημα. Το κυρίαρχο είναι ο τρόπος με τον οποίο έχασε η ομάδα άλλους δυο βαθμούς. Οι ποδοσφαιριστές, σε ματς που έπρεπε να είναι με το μαχαίρι στα δόντια, άθελά τους έπεσαν σε μια λούμπα που δύσκολα θα έβγαιναν. Τα επιπόλαια λάθη, η χαλαρότητα στα τετ α τετ, η έλλειψη συγκέντρωσης και αποφασιστικότητας στις στατικές φάσεις, κοστίζουν και φυσικά ρίχνουν περισσότερο την ψυχολογία μέσα σε ένα παιχνίδι. Όταν είσαι ως ομάδα πιεσμένη και βλέπεις να γίνονται τέτοιου τύπου γκέλες μέσα στον αγωνιστικό χώρο, τότε «ανεβάζεις» τον αντίπαλο και ρίχνεις όλο και περισσότερο το ηθικό σου, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.

*Όλα αυτά πρέπει να λυθούν. Όπως, επίσης, θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία ορισμένων. Το έχουμε γράψει ξανά. Με εξαίρεση την περσινή χρονιά, τα τελευταία έτη τα πολλά εξωαγωνιστικά προβλήματα, έκαναν την ομάδα να συμβιβάζεται, κατά κάποιον τρόπο, με τα άσχημα αποτελέσματα. Αυτό ξεκίνησε από τα ψηλά (διοίκηση) και έφτασε μέχρι το αγωνιστικό. Πέρυσι αυτό άλλαξε κάποια στιγμή, όταν η ομάδα του Δώνη έβαλε στα αποδυτήρια ένα άλλο πνεύμα. Πρέπει να το αντιληφθούν όλοι: Η περίοδος των πολλών δυσκολιών σε οικονομικό επίπεδο έχει περάσει. Συνεπώς, πλέον, η πίεση υπάρχει όπως και οι απαιτήσεις. Όχι για έναν Παναθηναϊκό που θα διεκδικήσει πρωτάθλημα. Αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να υπάρχουν σε δυο χρόνια. Αλλά για μια ομάδα που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οτιδήποτε άλλο θα είναι μια αποτυχία που θα βαραίνει τους πάντες. Από τη διοίκηση μέχρι τους ποδοσφαιριστές.

*Ο Λάζλο Μπόλονι έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο μπροστά του. Αρχικά, καλείται να πάρει αποτελέσματα με την ομάδα. Στη συνέχεια, πρέπει να βρει τι φταίει και παρουσιάζει η ομάδα αυτό το χλωμό πρόσωπο. Η εξήγηση δεν είναι απλή και δεν υπάρχει μόνο μια αιτία. Κατά καιρούς έχουμε αναλύσει την κατάσταση. Στη συνέχεια θα πρέπει να διορθώσει τα κακώς κείμενα και τις λανθασμένες νοοτροπίες. Και τέλος, θα πρέπει να ανεβάσει την ποιότητα του ρόστερ προκειμένου, αφού δημιουργήσει τις βάσεις για κάτι καλύτερο, να πάει ο Παναθηναϊκός στο επόμενο επίπεδο. Όχι σε δυο μήνες, αλλά ούτε και σε πολύ μεγάλο διάστημα. Είπαμε: Στόχος για φέτος είναι η επιστροφή στην Ευρώπη και σε δυο χρόνια η διεκδίκηση τίτλων. Δεν μπορεί να απέχει περισσότερο ο Παναθηναϊκός από μια τέτοια διαδικασία. Δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος από την περίφημη επιστροφή στην κανονικότητα…

Υ.Γ1: Το γκολ του Καρλίτος και οι κινήσεις του στο γήπεδο είναι από τα θετικά του χθεσινού αγώνα. Ο Ισπανός από τη στιγμή που ξεμπούκωσε, θα δώσει πάρα πολλές λύσεις στο σκοράρισμα. Αυτό είναι το στοιχείο του, άλλωστε. Οσο για τον Σάντσες, εντυπωσιακός δεν ήταν, αλλά «κανονικός». Να έχουμε υπομονή για τον Αργεντινό. Αυτά, ως προς τα θετικά (μαζί με τη δημιουργία που αναφέραμε παραπάνω) της χθεσινής αναμέτρησης.

Υ.Γ2: Μόνο νίκες από εδώ και πέρα για τον Παναθηναϊκό και δουλειά υπό τις οδηγίες του νέου προπονητή για να αλλάξει η κατάσταση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x