Διονύσης Δεσύλλας

Το πλάνο που δε βγήκε και η ελπίδα για μεταμόρφωση με Μπόλονι

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό, την αποτυχία Πογιάτος – Ρόκα και τη νέα φιλοσοφία με τον Λάζλο Μπόλονι.

*Έχουμε τονίσει αρκετές φορές το αυτονόητο: Ένας προπονητής χρειάζεται χρόνο για να δείξει τι μπορεί να κάνει σε μια ομάδα. Αυτό ισχύει και για τον Ντάνι Πογιάτος. Ωστόσο, αυτή η (σωστή) θεωρία δεν είναι πάντα και η αλάνθαστη. Όταν βλέπεις ότι το… πράγμα δεν τσουλάει, οφείλεις να πάρεις αποφάσεις, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ιδιαίτερα όταν έχεις ξεκάθαρους στόχους και φυσικά πίεση. Θυμηθείτε τι συνέβη πέρυσι με την ΑΕΚ του Καρντόσο και την αλλαγή σκυτάλης με τον Καρέρα να αναλαμβάνει πολύ γρήγορα. Κάτι ανάλογο (με τη διαφορά ότι ο Καρντόσο είχε εμπειρίες) γίνεται και φέτος στον Παναθηναϊκό.

*Οι πράσινοι πήγαν σε ένα μοντέλο με νέο και άπειρο προπονητή, με αρκετές μεταγραφές, με αυξημένο μπάτζετ και τον Τσάβι Ρόκα να έχει το γενικό πρόσταγμα. Το απόλυτο κουμάντο. Αυτός επέλεξε τον τεχνικό, αυτός έκανε τον σχεδιασμό και τις μεταγραφές, πλην των Βιγιαφάνιες, Ιωαννίδη, αλλά και Μαουρίσιο. Οι τρεις τελευταίοι είναι επιλογές της διοίκησης. Ο τεχνικός διευθυντής του τριφυλλιού έφερε καλούς ποδοσφαιριστές στην ομάδα, οι οποίοι θα κριθούν το επόμενο διάστημα. Το δείγμα είναι πολύ μικρό. Ωστόσο, είχε και αρκετές αστοχίες στον σχεδιασμό. Δε γίνεται, για παράδειγμα, να σου φεύγουν δυο χαφ και να μην καλύπτεις το κενό. Ειδικά, όταν επιλέγεις έναν προπονητή που επιμένει στο 4-3-3, κάτι που απαιτεί ποιοτικούς μέσους, αλλά και με διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ αυτά που διαθέτουν οι υπάρχοντες. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ο Ρόκα, εκτός από τα πλάγια μπακ, ήταν η απόκτηση χαφ. Το πλήρωσε αυτό ο Παναθηναϊκός στις πρώτες τρεις αγωνιστικές. Όπως, επίσης, δε γίνεται, από τη μια να δηλώνεις ότι δε θα βασιστείς μόνο σε Ισπανούς ποδοσφαιριστές και η πλειοψηφία των μεταγραφών να είναι από εκεί. Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Το λάθος του τριφυλλιού δεν ήταν η πρόσληψη του Ρόκα. Το λάθος ήταν ότι του έδωσε τα κλειδιά και υπερεξουσίες.

*Εκτός από τα λάθη στον σχεδιασμό, η ομάδα έχει πληρώσει, επίσης, τις ανορθογραφίες με ένα σύστημα που δεν έβγαινε με τις συγκεκριμένες επιλογές στην ενδεκάδα, αλλά και με κοουτσάρισμα στα δυο από τα τρία επίσημα ματς, όχι καλό. Στη διαχείριση του αγώνα, ο αγχωμένος Πογιάτος δεν τα πήγε καθόλου καλά. Αυτό είναι κοινώς αποδεκτό. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, ούτε λέμε κάτι το… φοβερό και τρομερό. Οι αποφάσεις και αλλαγές στην Τρίπολη, αλλά και στη Λάρισα, ανακάτεψαν χωρίς λόγο την ομάδα και τα αποτελέσματα τα είδαμε. Προφανώς και δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι του κακού ξεκινήματος. Όμως, όλα αυτά έχουν παίξει σημαντικό ρόλο. Αν προσθέσουμε την κακή εικόνα της ομάδας σε επίσημα και φιλικά, τη... μαγκωμένη ομάδα αλλά και την αδυναμία του Πογιάτος να δημιουργήσει ισχυρά αποδυτήρια, φτάνουμε στο συμπέρασμα γιατί έπρεπε η ομάδα να διαφοροποιήσει από νωρίς την κατάσταση.

*Ο Πογιάτος έφυγε και ο Ρόκα θα κάνει το ίδιο. Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να διορθώσει τις λάθος επιλογές του όσο γίνεται πιο γρήγορα και να μπει σε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Ο Λάζλο Μπόλονι είναι το φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας. Ένας προπονητής με εμπειρία, μια… αλεπού των πάγκων που μετά το άκρως επιτυχημένο πέρασμά του στην Αντβέρπ, αλλά και τα μόλις 3 ματς στη Γάνδη, είναι έτοιμος να κοουτσάρει το τριφύλλι. Γνωρίζει τον Παναθηναϊκό, γνωρίζει την Ελλάδα από το πέρασμα του στον ΠΑΟΚ, έχει τα προσόντα και τις εμπειρίες. Το αν θα τα καταφέρει ο 67χρονος λάτρης της πειθαρχίας και των σκληρών προπονήσεων, είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά. Το βέβαιο είναι ότι έχει μπροστά του ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο για να μεταμορφώσει την ομάδα, να περάσει τη δική του φιλοσοφία και να φτιάξει μια ομάδα που θα πάρει, πρωτίστως, αποτελέσματα και θα διεκδικήσει τους στόχους της.

*Η φιλοσοφία αλλάζει. Η ομάδα παίρνει έναν προπονητή με παραστάσεις και γνώσεις και πηγαίνει σε ένα άλλο πλάνο. Τέρμα οι υπερεξουσίες. Η κίνηση να μπει ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος στο τεχνικό τιμ είναι απολύτως σωστή. Ο Παναθηναϊκός βάζει έναν δικό του ποδοσφαιράνθρωπο στην πρώτη ομάδα, μετά το άκρως πέρασμά του από τις ακαδημίες. Θα του βγει σε καλό και για το παρόν και για το μέλλον. Αλλάζουν πολλά. Με έναν προπονητή πολύπειρο, αλλά και με όρεξη να δουλέψει στο τριφύλλι και να τον… αναστήσει ποδοσφαιρικά. Μακάρι να τα καταφέρει.

*Ο Ρουμάνος αναμένεται αύριο ή μεθαύριο στην Αθήνα για να προχωρήσει και η επισημοποίηση της απόκτησής του από τον Παναθηναϊκό. Έχει μιλήσει με τον Γιάννη Αλαφούζο, ήταν εξ’ αρχής όχι απλώς θετικός, αλλά ενθουσιασμένος με τη συγκεκριμένη προοπτική και απομένει η οριστική συμφωνία και η ανακοίνωση. Τα υπόλοιπα, το πώς δηλαδή θα αξιοποιήσει το συγκεκριμένο ρόστερ -το οποίος ίσως να έχει κι άλλη προσθήκη- θα τα δούμε στην πορεία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x