Διονύσης Δεσύλλας

Η ανασταλτική λειτουργία και ο ρόλος του Χίλιεμαρκ

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού στο αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στη Λεωφόρο και για τα "θέλω" του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Του Διονύση Δεσύλλα


Κατά γενική ομολογία, σε παιχνίδια όπως το αυριανό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό δεν μπορεί να μπει η «ταμπέλα» του φαβορί σε καμία από τις δυο ομάδες. Είναι τόσο ιδιαίτερα και ξεχωριστά αυτά τα ματς, που κάθε πρόβλεψη μπορεί να πεταχτεί για πλάκα στον κάλαθο των αχρήστων. Γι αυτό και όσοι ξεγράφουν την ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη, επειδή και πιο «φτωχό» ρόστερ από αυτό των ερυθρόλευκων έχει, και τα διοικητικά προβλήματα είναι πολλά, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Διότι από τη στιγμή που η αποστολή πατήσει το πόδι της στο γήπεδο και μπούμε στην αντίστροφη μέτρηση για το ντέρμπι, όλα είναι διαφορετικά. Τα προβλήματα πηγαίνουν στην άκρη και αυτός που θέλει περισσότερο τη νίκη, την παίρνει.

Πρέπει να τονιστεί το εξής: Ο Παναθηναϊκός με τον Μαρίνο Ουζουνίδη προπονητή μετράει στην Ελλάδα σε 21 παιχνίδια στη Λεωφόρο, 17 νίκες, τρεις ισοπαλίες και μια ήττα στα χαρτιά από τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ. Αγωνιστικά, οι «πράσινοι» δεν έχουν χάσει ποτέ στο «σπίτι» τους και αυτό το στοιχείο έχει τη σημασία του. Δείχνει ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να «ματώσει» για να πάρει αποτέλεσμα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και φυσικά ότι το «τριφύλλι» δεν… πεθαίνει εύκολα, ειδικά μέσα στην έδρα του. Πάμε παρακάτω…

Η θέληση στο πράσινο στρατόπεδο είναι δεδομένη. Όλοι θέλουν να πάρουν τη νίκη απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο, και για να πλησιάσουν περισσότερο την κορυφή και για να δείξουν ότι, παρά τα άπειρα προβλήματα που υπάρχουν, η ομάδα όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει, αλλά «πολεμάει» για να είναι ανταγωνιστική. Αυτό είναι και το πνεύμα που επικρατεί αυτές τις μέρες στο Κορωπί, αυτό περνάει στους ποδοσφαιριστές του ο Μαρίνος Ουζουνίδης, αυτό ζήτησαν και οι οπαδοί των «πράσινων» που πήγαν στην προπόνηση και… ντόπαραν ψυχολογικά τους ποδοσφαιριστές ενόψει του αυριανού ντέρμπι.

Στο «καθαρά» αγωνιστικό κομμάτι και στα της ενδεκάδας, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Σε ένα σύστημα 4-2-3-1, ο Βλαχοδήμος θα είναι κάτω από τα δοκάρια και στην άμυνα από τα αριστερά προς τα δεξιά θα παίξουν οι Χουλτ, Μολέδο, Κουτρουμπής και Κουλιμπαλί. Στη μεσαία γραμμή θα βρίσκονται οι Κουρμπέλης και Σιλά, μπροστά τους ο Χίλιεμαρκ και δίπλα του οι Λουντ και Βιγιαφάνιες, πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Μολίνς.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση του ντέρμπι θα παίξει η μεσαία γραμμή. Κι εδώ, υπάρχει ένα «διπλό στοιχείο», το οποίο αν ο Παναθηναϊκός προσέξει, αυτομάτως θα έχει και πολλές πιθανότητες να νικήσει. Το πρώτο έχει να κάνει με την ανασταλτική λειτουργία και τη δουλειά των Σιλά – Κουρμπέλη. Οι δυο μέσοι της ομάδας είναι αυτοί που, κατά κύριο λόγο, θα έχουν τον ρόλο του «μπλοκαρίσματος» του παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Το βάρος απ’ αυτούς τους δυο θα πέσει στο «κόψιμο» και φυσικά στην πίεση στην μεσαία γραμμή των αντιπάλων, ώστε να μη δημιουργούν εύκολα οι ερυθρόλευκοι και να χάνουν την μπάλα σε κρίσιμο χώρο. Από εκεί και πέρα, «κλειδί» για την επιθετική ανάπτυξη θα είναι ο Χίλιεμαρκ.

Ο Σουηδός, που στα τελευταία παιχνίδια έχει πιο ελεύθερο ρόλο, θα είναι ο «μαέστρος» της ομάδας. Από τη δική του απόδοση θα εξαρτηθούν πάρα πολλά, στο κατά πόσο θα είναι απειλητικός ο Παναθηναϊκός. Αν ο Χίλιεμαρκ είναι καλά, τότε οι «πράσινοι» θα δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη εστία, όχι μόνο από τα στημένα στα οποία ο ποδοσφαιριστής του «τριφυλλιού» είναι εξαιρετικός. Οι «πράσινοι» θα χρειαστούν το κάτι παραπάνω από τον Σουηδό, αλλά και την ικανότητά του να πατάει περιοχή, ώστε ο Μολίνς να μην είναι μόνος του μπροστά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x