Διονύσης Δεσύλλας

Η ατολμία του Παναθηναϊκού, οι αλλαγές και οι ελλείψεις που κόστισαν

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ και την εικόνα του τριφυλλιού στην Τούμπα, αλλά και ένα πέναλτι που δε δόθηκε ποτέ.

*Εξ' αρχής γνωρίζαμε ότι το έργο του Παναθηναϊκού απέναντι στον πιο ποιοτικό ΠΑΟΚ και μάλιστα μέσα στην Τούμπα θα ήταν δύσκολο. Έγινε δυσκολότερο από τη στιγμή που τέθηκε νοκ άουτ (3 εβδομάδες) ο Κουρμπέλης λόγω προβλήματος στους προσαγωγούς, αλλά και ο Διούδης, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στη μέση στην προθέρμανση και έδωσε τη θέση του στον Ξενόπουλο. Οι πράσινοι δεν έχουν το βάθος, ειδικά σε τέτοια παιχνίδια, προκειμένου να ανταπεξέλθουν και να είναι το ίδιο ανταγωνιστικοί.

*Ο δικέφαλος του βορρά ήταν καλύτερος συνολικά και φυσικά πιο απειλητικός από τον Παναθηναϊκό. Από την άλλη, το τριφύλλι πλήρωσε τις σοβαρές απουσίες, το έλλειμα ποιότητα, αλλά και την ατολμία που επέδειξε.

*Μπορεί η απάντηση στο 1-0 (δύσκολη φάση για ένα μόνο ριπλέι...) να ήταν άμεση με τον Αϊτόρ, αλλά οι "πράσινοι" με εξαίρεση κάποια καλά διαστήματα με σωστή κυκλοφορία και προσπάθεια να βγουν μπροστά, άργησαν πολύ να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στα αντίπαλα καρέ. Είδαν τον ΠΑΟΚ να κάνει κάποιες καλές φάσεις, δίχως, πάντως, να πιέζονται αφόρητα και από ένα... βόλεϊ μέσα στην περιοχή, δέχθηκαν δεύτερο γκολ από τον Ινγκασον, για να γίνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο τους.

*Χαρακτηριστικό της ατολμίας που αναφέραμε, αλλά και του γεγονότος ότι οι φιλοξενούμενοι είχαν σε μέτρια βραδιά παίκτες - κλειδιά για το δημιουργικό τους κομμάτι (Βιγιαφάνιες, Χατζηγιοβάνης, Αϊτόρ που μετά το τέρμα δε βοήθησε και δεν πήρε πρωτοβουλίες), είναι ότι έπρεπε να φτάσουμε στα τελευταία λεπτά για να γίνει η μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση, όταν ο Χατζηγιοβάνης από κοντά πλάσαρε άουτ, ενώ θα μπορούσε να "σπάσει" την μπάλα παράλληλα με την εστία. Μέχρι εκείνο το σημείο, οι "πράσινοι" έφεραν το παιχνίδι στην περιοχή του ΠΑΟΚ, ωστόσο δεν κατάφεραν ποτέ να κάνουν κάτι το σημαντικό και φυσικά να φτάσουν στην επίτευξη ενός τέρματος για τον βαθμό.

*Οι επιλογές του Λάζλο Μπόλονι κυρίως με την αλλαγή Βέλεθ αντί Αλεξανδρόπουλου δε βοήθησαν πολύ. Εκ του αποτελέσματος κρίνουμε πάντα. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε και θα μπορούσε σίγουρα να είχε μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη μεσοαμυντική λειτουργία και τη μεσεπιθετική με τον νεαρό χαφ. Αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να την κάνει με την ίδια επιτυχία ο Ισπανός αμυντικός. Οσο για το αριστερό άκρο και την επιλογή Χουάνκαρ, δεν είχε κακή εμφάνιση, ούτε και εντυπωσιακή. Νορμάλ πράγματα. Από την άλλη, όταν έχεις έναν παίκτη όπως ο Ζαγαρίτης που στα τελευταία ματς τα πηγαίνει εξαιρετικά, πως αποφασίζεις σε αυτό το παιχνίδι να τον αφήσεις εκτός; Ο κόουτς ξέρει καλύτερα, αλλά αποδεικνύεται ξανά ότι τέτοιου τύπου πειραματισμοί, όπως η αλλαγή στα χαφ, δε βοηθούν σε τέτοιους αγώνες, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το ρόστερ. Μιλάμε, άλλωστε, για ένα μεγάλο ματς, σε μια δύσκολη έδρα και μάλιστα τελευταίο του πρώτου γύρου.

*Διαιτητικά, πλην της φάσης του πρώτου γκολ που όλοι είχαμε την αμφιβολία αν ο Τζόλης βρίσκει την μπάλα ή όχι (αλλά, για να είμαστε απολύτως σωστοί, γι αυτό έχουμε το var), υπάρχει μια ακόμα που σηκώνει κουβέντα. Αναφερόμαστε στο σπρώξιμο του Αϊτόρ, εντός περιοχής, από τον Γιαννούλη. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ πηγαίνει από πίσω και "γκρεμίζει" τον Ισπανό εξτρέμ. Θυμίζουμε ότι σε παρόμοια φάση πέρυσι στο φινάλε των καθυστερήσεων δόθηκε πέναλτι υπέρ του Βιεϊρίνια. Οταν ο αμυντικός σπρώχνει από πίσω τον επιτιθέμενο και όταν δεν έχει καμία πρόθεση για την μπάλα, τότε υπάρχει παράβαση. Ας αποφασίσουν, επιτέλους, οι διαιτητές πότε εφαρμόζονται τα πάντα και πότε όχι, διότι μπορεί ο Παναθηναϊκός να μη σηκώνει ψηλά το... λάβαρο της επανάστασης και να μη φωνάζει, όπως κάνουν συνεχώς οι υπόλοιποι μεγάλοι, αλλά αρκετές φορές αυτό το έχει πληρώσει με έλλειψη σεβασμού. Επίσης, υπάρχουν και άλλες αποφάσεις λανθασμένες στη ροή του παιχνιδιού όπως για παράδειγμα το φάουλ στον Αϊτόρ που δεν τιμωρείται με κάρτα ή στη συνέχεια το σκληρό μαρκάρισμα του ίδιου παίκτη του Παναθηναϊκού στο οποίο θα μπορουσε να αντικρύσει ακόμη και τη κόκκινη. Γενικώς, η διαιτησία δεν ήταν καθόλου καλή.

*Δεν ήρθε η καταστροφή για την ομάδα με μια ήττα στην Τούμπα. Προφανώς. Ακόμη και ο... κανονικός Παναθηναϊκός θα μπορούσε να πάει στη Θεσσαλονίκη και να ηττηθεί. Οι πράσινοι κοιτάζουν τη συνέχεα, έχοντας βάλει τέλος σε έναν πρώτο γύρο όχι καλό με 18 βαθμούς, πληρώνοντας το εξαιρετικά κακό ξεκίνημα και τις άστοχες επιλογές που έγιναν. Πλέον, μπαίνουμε σε ένα διάστημα αποφάσεων, ανανεώσεων, μεταγραφών και αποδεσμεύσεων...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x