Διονύσης Δεσύλλας

Η καλύτερη και πιο δυνατή προετοιμασία στην εποχή Γιοβάνοβιτς

Ο Διονύσης Δεσύλλας κάνει τον απολογισμό της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού στην Αυστρία και αναλύει όλα όσα συνέβησαν γα 15 ημέρες στο Μπαντ Έρλαχ.

*Ένα ακόμη βασικό στάδιο προετοιμασία για τον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε με τους ποδοσφαιριστές του "τριφυλλιού" να δουλεύουν πολύ σκληρά. Με διπλές προπονήσεις σχεδόν κάθε μέρα, με πέντε νικηφόρα φιλικά, με ένα γεμάτο ρόστερ στις περισσότερες θέσεις, υψηλή ποιότητα, φωνές, αλλά και "μπράβο" από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και φυσικά πολλές απαιτήσεις ενόψει της νέας σεζόν.

*Η αλήθεια είναι έγινε μια εξαιρετική δουλειά στην Αυστρία αυτές τις 15 ημέρες. Πρόκειται αναμφίβολα για την καλύτερη, πιο δυνατή και πιο γεμάτη προετοιμασία για τον Παναθηναϊκό επί των ημερών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ποτέ ξανά με τον Σέρβο προπονητή η ομάδα δεν είχε τόσες πολλές ποιοτικές επιλογές, δίχως, φυσικά, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κενά (στόπερ), τα οποία και θα καλυφθούν σύντομα. Γυρίστε για λίγο τον χρόνο πίσω και θυμηθείτε πόσες και ποιες λύσεις είχε το "τριφύλλι", πολύ περισσότερο στην πρώτη προετοιμασία του Γιοβάνοβιτς στην Ολλανδία πρόπερσι, πέρυσι στην Αυστρία, αλλά και φέτος στην ίδια χώρα. Η διαφορά είναι τεράστια και αυτό είναι προς όφελος του "τριφυλλιού".
*Ολο αυτό το διάστημα της συνεχόμενης δουλειάς επί αυστριακού εδάφους, ο Παναθηναϊκός είχε την τύχη να μη χάσει με κάποιον σοβαρό τραυματισμό έναν ποδοσφαιριστή. Αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο νέο. Έμειναν για μικρό διάστημα εκτός οι Ιωαννίδης και Τσέριν, λαχταρήσαμε όλοι με την αναγκαστική αλλαγή του Σένκεφελντ στο φιλικό με την ΤΣΣΚΑ 1948, αλλά γρήγορα ανακουφιστήκαμε. Οι παραπάνω απώλειες ήταν για ένα μικρό διάστημα και δεν υπήρξε ποτέ λόγος ανησυχίας. Αρα, λοιπόν, η προετοιμασία κύλησε ομαλά δίχως απουσίες, δίχως απρόοπτα, δίχως νέους πονοκεφάλους.

*Η ποιότητα έχει ανέβει και θα ανέβει ακόμη περισσότερο με τις μεταγραφές που απομένουν. Αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, τόσο στις προπονήσεις, όσο και στα φιλικά. Η έλευση του Τζούριτσιτς, ο οποίος δημιουργεί ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Μπερνάρ στο "10", η επιστροφή του Ζέκα που καθημερινά όλο και ανεβάζει στροφές με στόχο να επιστρέψει στα δικά του στάνταρ, ο Μλαντένοβιτς που δημιουργεί ακόμη περισσσότερο συναγωνισμό στο αριστερό άκρο και οι πολλές επιλογές μεσοεπιθετικά έχουν γεμίσει το ρόστερ. Δεν αναφέρουμε και το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, τον Τόνι Βιλένα, που δεν ήταν στην Αυστρία, αλλά έρχεται με στόχο να πάρει θέση βασικού και φυσικά να δώσει επιπλέον ποιότητα, ένταση και ενέργεια στη μεσαία γραμμή. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα "οκτάρι" υψηλού επιπέδου, το οποίο και έψαχνε η ομάδα.

*Βάλτε κάτω πόσοι ποδοσφαιριστές υπάρχουν από τη μέση και μπροστά και δούλεψαν υπό τις οδηγίες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ζέκα, Ρούμπεν, Τσόκαϊ, Τρουιγιέ, Τσέριν, Κλεϊνχέισλερ, Μπερνάρ, Φρόκου Τζούριτσιτς στα χαφ (συν Βιλένα), Βέρμπιτς, Αϊτόρ, Παλάσιος, Μαντσίνι στα εξτρέμ και φυσικά Σπόραρ, Ιωαννίδης, αλλά και Γερεμέγιεφ (θετικό το δείγμα για τον Σουηδό για τρίτη επιλογή) στη γραμμή της επίθεσης. Ποτέ ξανά επί των ημερών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν υπήρχαν τόσες καλές διαθέσιμες επιλογές. Η ομάδα από τη μέση και μπροστά έχει αλλάξει πολύ από την πρώτη χρονιά του Σέρβου προπονητή. Είναι χαρακτηριστικό και αποδεικνύει το παραπάνω ότι στη μεσαία γραμμή ο μοναδικός χαφ που συνεχίζει από την πρώτη σεζόν είναι ο Ρούμπεν! Οι υπόλοιποι έχουν αλλάξει.

*Η πληθώρα επιλογών, οι εξαιρετικές προπονήσεις, η ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ και φυσικά το γεγονός ότι δεν προέκυψε κάποιος σοβαρός τραυματισμός, ικανοποιούν απόλυτα τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Έναν Γιοβάνοβιτς ο οποίος είχε... ποικιλία στις αντιδράσεις του, ζητώντας πράγματα από τους ποδοσφαιριστές του. Τους "γκάζωνε" όποτε και αν χρειαζόταν με έντονες παρατηρήσεις και φωνές, αλλά και τους μοίραζε "μπράβο" όταν έβλεπε να γίνονται αυτά τα οποία ήθελε είτε στις προπονήσεις, είτε στα φιλικά.

*Ο Σέρβος προπονητής ήταν, επίσης, πιο... χαμογελαστός από ποτέ, ειδικά έξω από τις 4 γραμμές του γηπέδου. Με ένα ζωγραφισμένο χαμόγελο και με πολύ καλή διάθεση, ο κόουτς του "τριφυλλιού" είδε και βλέπει την ομάδα του να δουλεύει εξαιρετικά. Παρατηρεί ότι το επίπεδο ανεβαίνει με μεταγραφικές ενισχύσεις βασισμένες στα "θέλω" του (για παράδειγμα ο Βιλένα ήταν ο πρώτος στόχος του), συνάντησε αυτός και όλη η ομάδα εξαιρετικές συνθήκες στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο Μπαντ Έρλαχ (από το προπονητικό κέντρο, μέχρι το ξενοδοχείο και όλα όσα έπρεπε να έχει καθημερινά το κλαμπ και οι ποδοσφαριστές) και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για τη συνέχεια, συνεχίζοντας τη σκληρή δουλειά και δίχως να λέει πολλά, ούτε αυτός, ούτε οι ποδοσφαιριστές του.

*Σε τακτικό επίπεδο, ο Ιβαν Γιοβάνοβιτς δούλεψε το 4-3-3 και το 4-2-3-1. Έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στο build up και σε κάποια νέα τρικ για την ανάπτυξη και τη δημιουργία της ομάδας. Είδαμε για πρώτη φορά να δουλεύεται σχήμα με τον αριστερό μπακ να συκγλίνει προς τα χαφ, ενώ έγινε εξαιρετική δουλειά στο πρέσινγκ ψηλά. Ηταν πολλές οι προπονήσεις που αφιερώθηκαν σε αυτό. Το είδαμε σε κάποια φιλικά παιχνίδια με την ομάδα να προσπαθεί να κλέψει μπάλα ψηλά και κάποιες φορές να το καταφέρνει. Δόθηκε, επίσης, η έμφαση και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι δουλεύτηκαν ακόμα και οι εκτελέσεις πλαγίων για να παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός τη νέα σεζόν ακόμη και εκεί καλύτερος.

*Υπήρχαν ποδοσφαιριστές που έκαναν σούπερ προετοιμασία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος δε δούλεψε ή δεν κουράστηκε. Αυτό έγινε απ' όλους. Ωστόσο, είδαμε έναν Μπερνάρ να είναι εξαιρετικός σε προπονήσεις και παιχνίδια, έναν Βαγιαννίδη να πραγματοποιεί μια πολύ καλή προετοιμασία, κάτι που φάνηκε και στα περισσότερα φιλικά. Χαμογελάσαμε όλοι μας με την κατάσταση του Αϊτόρ, που δείχνει ότι θέλει ακόμα λίγο χρόνο, αλλά έχει αφήσει πίσω του τον τραυματισμό και είναι έτοιμος να δείξει και πάλι γιατί πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους εξτρέμ στο ελληνικό πρωτάθλημα! Τρομερή δουλειά έκανε και ο Λοντίγκιν με πολύ δυνατές προπονήσεις σε υψηλή ένταση.

*Οι μικροί Φίκαϊ, Καλοσκάμης, Μπιλάλ και Κάτρης δούλεψαν με την πρώτη ομάδα και κέρδισαν πολύτιμες εμπειρίες. Οι νεαροί τα πήγαν καλά. Η αλήθεια είναι ότι οι δυο πρώτοι ξεχώρισαν. Ο Φίκαϊ έδειξε εξαιρετικά στοιχεία και πολύ καλή τεχνική κατάρτιση παρά το γεγονός ότι μιλάμε για στόπερ, ενώ ο Καλοσκάμης σημείωσε δυο γκολ στα φιλικά και έδειξε να έχει δουλέψει πολύ το κορμί του. Και οι άλλοι δυο τα πήγαν καλά. Για όλα αυτά τα νέα παιδιά, απαιτείται ψυχραιμία, υπομονή και... λίγα λόγια, μα πολλή δουλειά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x