Διονύσης Δεσύλλας

Η κοροϊδία είναι χειρότερη από την αδικία

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού από τον καλύτερο ΠΑΟΚ, τη διαιτητική αδικία, αλλά και τα όσα παρανοϊκά ακολούθησαν.

Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος από τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα και πήρε μια νίκη με ένα σκορ που του δίνει μια σχετική ασφάλεια ενόψει της ρεβάνς. Οι «πράσινοι» έχουν πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους. Η ανατροπή δεν είναι εύκολη υπόθεση απέναντι σε μια πιο ποιοτική ομάδα που εξ’ αρχής ήταν το φαβορί για την πρόκριση. Δεν είναι, όμως, και ακατόρθωτη. Το «τριφύλλι», αφού δει πρώτα το ντέρμπι με την ΑΕΚ, θα στρέψει την προσοχή του στην αναμέτρηση με τους Θεσσαλονικείς και θα προσπαθήσει με τη στήριξη του κόσμου του που πρέπει να δώσει δυναμικό «παρών» στο ΟΑΚΑ, να φτάσει σε μια μεγάλη έκπληξη. Τίποτε δεν έχει τελειώσει για την ομάδα του Γιώργου Δώνη, αλλά η υπόθεση – πρόκριση είναι, πλέον, πολύ δύσκολη.

Στο χθεσινό ματς στην Τούμπα, ο δικέφαλος του βορρά, όπως ήταν αναμενόμενο, πίεσε από την αρχή τον Παναθηναϊκό και προσπάθησε να τον αιφνιδιάσει. Παρά το πρώτο του δυνατό 15λεπτο, δεν κατάφερε να γίνει απειλητικός. Αντιθέτως, το «τριφύλλι» όταν ισορρόπησε την κατάσταση ήταν πιο επικίνδυνο, είτε στη φάση του Κουρμπέλη, είτε σε κάποια γρήγορα ανεβάσματα και προσπάθειες, οι οποίες, όμως, ήταν ημιτελείς. Ο ΠΑΟΚ έδειχνε να έχει τεράστια πίεση. Αυτό φαινόταν σε κάθε κίνηση των παικτών του, αλλά και στη μουρμούρα από την κερκίδα. Η πίεση αυτή εξαφανίστηκε όταν έγινε το 1-0. Από εκεί και πέρα, η γηπεδούχος απελευθερώθηκε και από τη στιγμή που συνέβη αυτό ως πιο ποιοτική ομάδα εγκλώβισε στο δεύτερο ημίχρονο τον Παναθηναϊκό, του έβαλε δεύτερο γκολ και έφτασε στη νίκη που τόσο πολύ ήθελε.

Για να φτάσουμε σε αυτή την απελευθέρωση, χρειάστηκε ένα τεράστιο διαιτητικό λάθος και ένα πέναλτι – σκάνδαλο υπέρ του δικεφάλου. Ο Ινσούα δεν ανατρέπει ποτέ τον Πέλκα. Βρίσκει την μπάλα. Η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και δείχνει τον Αργεντινό να έχει επαφή με τον παίκτη του δικεφάλου, είναι το στιγμιότυπο αμέσως μετά την προβολή του Αργεντινού πάνω στην μπάλα. Συνεπώς, καλή η όποια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, αλλά δε θα βγούμε και τρελοί. Τουλάχιστον, όχι ακόμα…
Υπάρχει, φυσικά, νωρίτερα και η φάση του Πέλκα, όπως κι αυτή του Πούγγουρα. Κανονικά, ένας διαιτητής που θέλει να εφαρμόσει τον κανονισμό, αποβάλλει και τους δυο. Υπάρχει, όμως, μια διαφορά. Αν ο Πέλκας αντικρίσει την κόκκινη, η φάση του Πουγγουρα δε θα γίνει ποτέ. Διότι το πρώτο προηγείται του δεύτερου. Η ροή στη συνέχεια θα ήταν τελείως διαφορετική και δε θα φτάναμε ποτέ σε μαρκάρισμα του Πούγγουρα.

Το χειρότερο όλων δεν είναι μια κακή διαιτησία ή ένα λάθος. Το χειρότερο όλων είναι η κοροϊδία. Το να βαφτίζουμε με το ζόρι το άσπρο – μαύρο. Δηλαδή, αν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έλεγε την αλήθεια, τι θα γινόταν; Αν από την ομάδα της Θεσσαλονίκης τόνιζαν «παιδιά, έγινε λάθος από τον διαιτητή», ποιος θα τους κατηγορούσε; Είδε κανείς στο πρόσφατο ματς πρωταθλήματος ανάμεσα στις δυο ομάδες να βγαίνει κάποιος από τον Παναθηναϊκό και να ισχυρίζεται ότι το γκολ του Μακέντα έπρεπε να μετρήσει; Όχι, είναι η απάντηση, διότι πολύ απλά σωστά το τέρμα ακυρώθηκε, μετά τη χρήση var. Δε γίνεται, όμως, στο ένα να λέμε τα σωστά και στο άλλο να πηγαίνουμε στη λογική του… «με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω». Ας αποφασίσουμε, επιτέλους, τι θέλουμε. Θέλουμε ειλικρίνεια και παραδοχή των όποιων λαθών μπορούν να γίνουν σε ένα ματς ή… επανάληψη των όσων έχουν συμβεί; Το να πας να πετύχεις, έστω και άθελά σου, αυτά που κατηγορούσες και πολεμούσες, θέλει μεγάλη προσπάθεια και φυσικά μπόλικη υποκρισία. Όπως και να το στοχοποιείς ως ΠΑΕ συναδέλφους, σαν τον Μιχάλη Τσόχο, και να «αποφασίζεις» εσύ ποιοι θα κάνουν τις μεταδόσεις της ομάδας σου. Τις έχουμε ζήσει ξανά τέτοιες πρακτικές…

Υ.Γ: Εννοείται ότι το βράδυ της Τετάρτης το ΟΑΚΑ πρέπει να έχει πολύ κόσμο. Περισσότερο από τους 25.000 που πήγαν στο ματς πρωταθλήματος. Οι «πράσινοι» θα τα παίξουν όλα για όλα με στόχο το θαύμα. Οι φίλοι του «τριφυλλιού» πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, όπως αυτοί ξέρουν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x