Διονύσης Δεσύλλας

Η συνιδιοκτησία Αλαφούζου – Παϊρότζ και το «παράθυρο» για νέους επενδυτές

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό, την είσοδο του Παϊρότζ, την επόμενη μέρα που μπορεί να… φέρει κι άλλους επενδυτές και καταγράφει τις απορίες που πρέπει να απαντηθούν.

Του Διονύση Δεσύλλα

Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται, μετά τη σημερινή ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στον Γιάννη Αλαφούζο και τον Παϊρότζ για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μια συμφωνία τελείως διαφορετική απ’ αυτά που είχαν γίνει, αρχικά, γνωστά πριν από αρκετούς μήνες και για τα οποία θα κάνουμε αναφορά παρακάτω.

Τι μάθαμε σήμερα, λοιπόν…

Ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας, επιτέλους, μπαίνει στην πράσινη ΠΑΕ και η συμφωνία περιλαμβάνει τις μισές μετοχές. Όχι τις μισές μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά του Γιάννη Αλαφούζου (το συνολικό μερίδιο της Sortivo International δηλαδή). Ο Παϊρότζ από το 86%, παίρνει το 43%, ο Αλαφούζος έχει το ίδιο μερίδιο, ένα 10% μένει στον Ερασιτέχνη και το υπόλοιπο σε μικρομετόχους.
Αρα, λοιπόν, πηγαίνουμε σε πρώτη φάση σε μια συνιδιοκτησία στην πράσινη ΠΑΕ ή αν θέλετε σε μια νέα πολυμετοχικότητα. Με τους δυο άνδρες να είναι τα βασικά στηρίγματα και με τις προοπτικές - ενδεχόμενα για το μέλλον να έχουν ως εξής:

1.Ο Παϊρότζ θα επιχειρήσει να πάρει και το υπόλοιπο 43% μέσω νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, αφού τώρα βάλει τα πρώτα 10 εκατομμύρια ευρώ τμηματικά κι αφού φυσικά πάρει την άδεια από την ΕΕΑ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μέσα στη χρονιά, ο Ταϊλανδός θα γίνει το μεγάλο αφεντικό στην πράσινη ΠΑΕ.

2. Ο Παϊρότζ δε θα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό και ο Γιάννης Αλαφούζος, που θα παραμείνει μέχρι να αποπληρώσει όλες τις προσωπικές του υποχρεώσεις, θα αναζητήσει νέους επενδυτές! Περισσότερους ανθρώπους που θα θελήσουν να βάλουν χρήματα για να πάρουν σημαντικό ποσοστό στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και να μπουν στην ομάδα δίπλα στον Παϊρότζ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε στο άμεσο μέλλον αν συμβεί κάτι τέτοιο…

Στην παρούσα φάση, όπως γράψαμε και παραπάνω, ο Αλαφούζος παραμένει στην ομάδα. Προφανώς, το κάνει μέχρι να αποπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις και μέχρι να δει τι θα συμβεί με το ποσοστό που πλέον κατέχει ο ίδιος. Κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο των νέων επενδυτών, το οποίο αναφέραμε. Το γράφει, άλλωστε, και στη σημερινή ανακοίνωση της συμφωνίας: «Ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη φάση της πρόθεσής του να εισέλθουν νέοι επιχειρηματίες στην ΠΑΕ…».

Αυτές είναι οι νεότερες εξελίξεις και αυτά τα νέα δεδομένα. Επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση των 10 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ταϊλανδό. Μια κατάθεση που θα γίνει τμηματικά. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση τριών μελών από τον ίδιο στο νέο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και αυτή του Αβρααμ Γκραντ ως CEO στο κλαμπ. Ο Ισραηλινός θα αποτελέσει το δεξί χέρι του Παϊρότζ και το νούμερο ένα στέλεχος στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Φυσικά, υπάρχουν και απορίες που πρέπει να απαντηθούν από τους εμπλεκόμενους και τις οποίες έχουμε αναλύσει κατ’ επανάληψη. Είναι υποχρεωτική η συνέντευξη Τύπου, μέσω της οποίας θα γίνουν γνωστά τα πάντα στον κόσμο της ομάδας. Γιατί ο Παϊρότζ από τα 27+20 πήγε στα 10 εκατομμύρια; Τι άλλαξε και τα χρήματα είναι λιγότερα; Εχει σκοπό να πάρει και το υπόλοιπο ποσοστό του Αλαφούζου; Ποιοι είναι οι στόχοι του στον Παναθηναϊκό και γιατί αποφάσισε να «επενδύσει» στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Τι θέλει να κάνει με το τριφύλλι και τι με το «καυτό» ζήτημα του γηπέδου, που χρόνια ταλαιπωρεί τον σύλλογο; Θα κάνει αυτός το κουμάντο στη νέα εποχή ή όχι;

Οι παραπάνω ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν όχι από εμάς, αλλά από τον ίδιο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x