Διονύσης Δεσύλλας

Μένουμε σπίτι με... Παναθηναϊκά ρετρό και στιγμές του παρελθόντος (vids)

Ο Διονύσης Δεσύλλας κάνει βουτιά στο παρελθόν και προτείνει ρετρό για Παναθηναϊκούς και όχι μόνο.

Οι πολλές ώρες στο σπίτι δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε πολλά πράγματα, όπως το να διαβάσουμε ένα βιβλίο που αφήσαμε στη μέση, να ασχοληθούμε με δουλειές που είχαμε αμελήσει, να δούμε ταινίες, να μαγειρέψουμε ή και να γυμναστούμε εναλλακτικά. Μπορούμε, επίσης, να καθίσουμε αναπαυτικά στον καναπέ μας και να κάνουμε μια βουτιά στο παρελθόν, αναζητώντας παλιές αναμετρήσεις ή και γεγονότα.

Παρακάτω, λοιπόν, θα σας προτείνουμε ρετρό με μπόλικο το Παναθηναϊκό στοιχείο για να θυμηθείτε και να νοσταλγήσετε οι παλαιότεροι, αλλά και να μάθετε οι νεότεροι. Ρετρό ποδοσφαιρικά, μπασκετικά και όχι μόνο. Ας αρχίσουμε, λοιπόν...

1.Φιέστα με Ανδρέα Μικρούτσικο και διπλό με παλαιμάχους

Πίσω στο 1998. Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός έπειτα από 14 χρόνια φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός των Αλβέρτη, Οικονόμου, αλλά και των Σκοτ, Ράτζα, Φάνη Χριστοδούλου. Στη φιέστα στο ΟΑΚΑ, γίνεται ένας μικρός χαμός. Με παρουσιαστή τον Ανδρέα Μικρούτσικο, με καλεσμένους τραγουδιστές της εποχής και με αναμέτρηση της τότε ομάδας απέναντι σε παλαιμάχους.



2. Με το δεξί του Πάσπαλι

Συνεχίζουμε με μπάσκετ και πάμε ακόμη πιο πίσω. Μεγάλη εβδομάδα του 1995 και ο Παναθηναϊκός καταφέρνει, επιτέλους, να πάρει νίκη μέσα στο ΣΕΦ. Πρόσωπο του αγώνα είναι ο Ζάρκο Πάσπαλι. Ο Μαυροβούνιος έχει μετακομίσει από τους ερυθρόλευκους στους πράσινους και η μοίρα τα φέρνει έτσι ώστε να είναι αυτός που θα κρίνει το ματς, με γκολ φάουλ και καλάθι με το δεξί, για το τελικό 72-74.



3. Η τεράστια ευρωπαϊκή πορεία του 2001-02

Τη σεζόν 2001-02 ο Παναθηναϊκός πραγματοποιεί μια από τις πιο σπουδαίες ευρωπαϊκές του πορείες στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ. Πρώτα με τον Γιάννη Κυράστα και στη συνέχεια με τον Σέρτζιο Μαρκαριάν, οι πράσινοι σε μια διοργάνωση με δυο φάσεις ομίλων, κάνουν μυθικά πράγματα και φτάνουν μέχρι τους 8. Αν το σουτ του Βλάοβιτς στη Βαρκελώνη ήταν... 10 εκατοστά πιο αριστερά, τότε η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά.



4. LIVE το γκολ του Σισέ από την πράσινη κερκίδα στο Ολίμπικο

Πρόκειται για το ματς που αποτελεί μέχρι σήμερα την τελευταία μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη του Παναθηναϊκού. Δεν είναι και... ρετρό, αλλά αξίζει. Το 2010, το τριφύλλι επικρατεί 3-2 εκτός έδρας της Ρόμα, προκρίνεται στην επόμενη φάση του Europa League και οι 8.000 οπαδοί του στο Ολίμπικο είναι σε... παράνοια. Στο τρίτο γκολ της ομάδας και δεύτερο του Σισέ, το βίντεο από την κερκίδα, τα λέει όλα. Όπως και το "δεν είναι, δεν είναι" (οφσάιντ) του οπαδού λίγο πριν από την εκτέλεση του Τζιμπρίλ...



5. Όταν η μεγάλη κυρία υποκλίθηκε

Άλλη μια τεράστια ευρωπαϊκή βραδιά για τον Παναθηναϊκό. 8 Νοεμβρίου του 2000, το τριφύλλι "πατάει" τη Γιουβέντους, επικρατώντας 3-1, παίρνει την πρόκριση στην επόμενη φάση και αφήνει εκτός τη μεγάλη κυρία. 75.000 κοσμου στο Στάδιο, ένας Παναθηναϊκός σε εξαιρετική κατάσταση και ένα ματς που μένει στην ιστορία.



6. Το γκολ του Βαζέχα στο Άμστερνταμ με φυσικό ήχο

Για τη συγκεκριμένη φάση δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο Βαζέχα παγώνει το Άμστερνταμ, χαρίζοντας στο τριφύλλι την πιο σημαντική νίκη της σύγχρονης ιστορίας του. Στο παρακάτω βίντεο θα θυμηθείτε το γκολ του Ελληνοπολωνού, αλλά μόνο με φυσικό ήχο!



7. The past is our future

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα Παναθηναϊκά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, από τον γνωστό σε όλους sopist. Ένα αφιέρωμα στα έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του μπάσκετ, σε μια εξαιρετική δουλειά σε μοντάζ και μουσική. Ένα βίντεο που ξεσηκώνει και ταυτόχρονα συγκινεί.



8. Το διπλό στο ΣΕΦ από το οποίο άρχισαν όλα

Το 1999 έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη του φίλου του Παναθηναϊκού. Κι αυτό διότι η ομάδα μπάσκετ πήρε την πιο σημαντική της νίκη στη σύγχρονη ιστορία, σπάζοντας μια κατάρα. Με το "διπλό" στο ΣΕΦ το τριφύλλι παίρνει πρωτάθλημα σε μια έδρα που δυσκολευόταν αφάνταστα εκείνη την εποχή και από εκεί και πέρα όλα αλλάζουν. Το συγκεκριμένο ματς αποτελεί την αφετηρία για το χτίσιμο της πράσινης αυτοκρατορίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.



9. Το νταμπλ του 2004

Ολη η χρονιά και η επιστροφή του Παναθηναϊκού στους τίτλους τη σεζόν 2003-04. Νταμπλ για το "τριφύλλι" με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Αξέχαστη, άλλωστε, είναι η αναμέτρηση των πράσινων με τον ΠΑΟΚ και το γκολ... μισό πρωτάθλημα του Ολισαντέμπε στις καθυστερήσεις μέσα στην... πυρακτωμένη Τούμπα.




10. Στη μνήμη του Γιάννη Κυράστα

Για φινάλε αφήνουμε ένα βίντεο αφιερωμένο στη σπουδαία ομάδα που δημιούργησε ο αξέχαστος Γιάννης Κυράστας τη σεζόν 1999-00. Μια ομάδα που δεν πήρε τίτλο- σε μια εποχή με έντονο ποδοσφαιρικό παρασκήνιο- αλλά που έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ψηφίστηκε ως η κορυφαία ομάδα της σεζόν από τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αναγνώρισαν τα όσα έκαναν οι πράσινοι κάθε Κυριακή στο γήπεδο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x