Διονύσης Δεσύλλας

Να μάθει από τα «στραβά» στη Λαμία

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την γκέλα με το «καλημέρα» του Παναθηναϊκού, αλλά και την ψυχραιμία που πρέπει να επικρατήσει σε όλους.

Όλα πήγαν στραβά για τον Παναθηναϊκό στη Λαμία. Οι «πράσινοι» άρχισαν τις υποχρεώσεις τους στο πρωτάθλημα με απώλεια βαθμών, με κακό ποδόσφαιρο, με προβληματική μεσοεπιθετική λειτουργία και δείχνοντας αδυναμίες απέναντι σε μια ομάδα, η οποία κατάφερε ξανά να του πάρει αποτέλεσμα.

Με το πρώτο γκολ να έρχεται από το… πουθενά και με παιδική συνολικά αντίδραση της άμυνας, με το «τριφύλλι» να προσπαθεί, αλλά να μην μπορεί να βρει τις λύσεις απέναντι σε μια μαζική άμυνα, η ισοπαλία ήρθε λίγο – πολύ φυσιολογικά. Βλέπετε, η ομάδα του Γιώργου Δώνη δεν είχε το παραμικρό στοιχείο σωστής δημιουργίας που θα δημιουργούσε προβλήματα στους γηπεδούχους, δεν είχε φαντασία στο παιχνίδι της, οι ατομικές ενέργειες που θα μπορούσαν να ανοίξουν την άμυνα δεν υπήρχαν και τίποτε δεν πήγε καλά στο κομμάτι της σωστής ανάπτυξης.

Οι χαφ του Παναθηναϊκού εγκλωβίστηκαν. Οι εξτρέμ δε βοήθησαν όσο θα έπρεπε, οι ακραίοι μπακ δεν πήραν επιθετικές πρωτοβουλίες και ο Μακέντα έμοιαζε αποκομμένος ανάμεσα στα στόπερ της Λαμίας, δίχως η μπάλα να φτάνει στο πεδίο του με αξιώσεις. Απέναντι σε μια ομάδα που είχε ως αποκλειστικό στόχο, ειδικά από τη στιγμή που προηγήθηκε, να παίξει φουλ άμυνα, οι «πράσινοι» τα βρήκαν… μπαστούνια και το πλήρωσαν ακριβά.

Εκτός του γεγονότος ότι η ομάδα ήταν κακή στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, αυτό που παρατηρήθηκε ήταν και μια… ύπνωση. Ο Παναθηναϊκός ήταν υποτονικός. Δεν έβγαζε διάθεση στο παιχνίδι του, δεν έμπαινε με δύναμη και με ποδοσφαιρικό τσαμπουκά στις φάσεις. Οι «πράσινοι» ήταν soft. Όταν, λοιπόν, δε σου βγαίνει αυτό που θες να κάνεις και ταυτόχρονα παίζεις… χαλαρά κόντρα σε μια ομάδα που έχει ως στόχο να κρατήσει το αποτέλεσμα και να παίξει με δύναμη, τότε δεν ελπίζεις σε κάτι καλύτερο. Νόμος.
Αναμφίβολα, τα όσα είδαμε στη Λαμία θα πρέπει να προβληματίσουν τον Γιώργο Δώνη και γενικότερα τους ανθρώπους του «τριφυλλιού». Άπαντες καλούνται να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, με δουλειά, αλλά και… ενίσχυση. Είναι ξεκάθαρο ότι λείπουν τουλάχιστον ποδοσφαιριστές σε θέσεις αναγκαίες (στόπερ, αμυντικός χαφ και υπό προϋποθέσεις επιθετικός).

Λογική η απογοήτευση όλων. Το καλό ξεκίνημα θα ήταν ό, τι καλύτερο για την ομάδα. Κατανοητή και η γκρίνια του κόσμου που απογοητεύτηκε με αυτό που είδε στη Λαμία, έχοντας στο μυαλό του ένα διαφορετικό πρόσωπο στις φιλικές αναμετρήσεις. Το έχουμε τονίσει, όμως, πολλές φορές: Άλλο τα φιλικά, άλλο τα επίσημα. Άλλες οι απαιτήσεις, άλλες οι τακτικές από ομάδες τύπου Λαμίας, άλλη η πίεση.

Παρά το άσχημο αποτέλεσμα και την κακή απόδοση, δε χρειάζεται καταστροφολογία. Πρέπει να επικρατήσει η ψυχραιμία. Στις πρεμιέρες γίνονται πολλά. Είδαμε, άλλωστε, τι θα μπορούσε να συμβεί στο Καραϊσκάκη ή τι συνέβη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το ζητούμενο είναι η βελτίωση και φυσικά η διάρκεια. Από τη χθεσινή «γκέλα» στη Λαμία, όλοι πρέπει να μάθουν. Δεν είναι καιρός για νέα απαξίωση, ούτε για προβλήματα από την αρχή. Η ομάδα είναι καλύτερη από πέρυσι και μπορεί να έχει μια ανοδική πορεία. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα, η δουλειά να συνεχιστεί και να δούμε στη συνέχεια τι μπορεί να κάνει ο φετινός Παναθηναϊκός, που θέλει φυσικά ακόμα αρκετά, όπως και κάποιους παίκτες…

Υ.Γ: Σοβαρό το λάθος και τα όσα συνέβησαν με το VAR και την απόφαση του διαιτητή στο Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Πολύ σοβαρό, όμως, είναι και το να ακούς παράγοντα ομάδας να βρίσκεται στον χώρο όπου ο διαιτητής παρατηρεί τη φάση και να φωνάζει, προσπαθώντας να τον επηρεάσει. Για σκεφτείτε και αναρωτηθείτε σε ποιο γήπεδο του εξωτερικού θα είχαμε μια τέτοια εικόνα; Σε κανένα φυσικά. Αλλά εδώ, είναι αλλιώς...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x