Διονύσης Δεσύλλας

Ο εξελιγμένος Παναθηναϊκός, τα συν και τα πλην της προετοιμασίας και τα μεσοεπιθετικά κενά

Ο Διονύσης Δεσύλλας κάνει έναν μίνι απολογισμό της πράσινης προετοιμασίας και αναφέρεται στα θετικά και τα αρνητικά του Παναθηναϊκού!

Έπειτα από 15 ημέρες στο Τιρόλ της Αυστρίας, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στη βάση του και θα συνεχίσει από την Αθήνα τις προπονήσεις ενόψει των αγώνων για το Europa Conference League και όχι μόνο. Οι «πράσινοι» θα φουλάρουν για τον πρώτο μεγάλο (και δύσκολο) στόχο της σεζόν, που δεν είναι άλλος από την πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης και φυσικά θα συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά με σκοπό να «χτίσουν» για την απαιτητική χρονιά που έρχεται.

Τι είδαμε και τι δούλεψε περισσότερο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τους ποδοσφαιριστές του στην Αυστρία; Ποιο είναι το δυνατό και ποιο το αδύναμο σημείο του «τριφυλλιού»; Ποιοι ξεχώρισαν και γιατί οι «πράσινοι» αρχίζουν φέτος από διαφορετική αφετηρία; Τι λείπει και θα διορθωθεί μόνο με ποιοτικές μεταγραφικές κινήσεις; Παρακάτω, θα κάνουμε ένα μικρό απολογισμό της προετοιμασίας και θα απαντήσουμε στα ερωτήματα.

Συμπαγές σύνολο με εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία


Είναι ξεκάθαρο ότι ο Παναθηναϊκός, όπως φάνηκε τόσο στις προπονήσεις στην Αυστρία, όσο και στα φιλικά παιχνίδι είναι ένα σύνολο συμπαγές. Δεν δέχεται εύκολα φάσεις, δεν αιφνιδιάζεται, δεν απειλείται. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στα τρία φιλικά παιχνίδια δεν δέχθηκε ούτε ένα γκολ, ενώ οι μεγάλες φάσεις στην εστία του ήταν λίγες.

Σε αυτό το κομμάτι η δουλειά που γίνεται είναι εξαιρετική. Οι «πράσινοι» μοιάζουν σαν να υψώνουν ένα τείχος από τη μέση και πίσω, δυσκολεύοντας πολύ τον αντίπαλο να φτιάξει φάσεις. Η ανασταλτική και αμυντική λειτουργία του «τριφυλλιού» είναι σχεδόν τέλεια και αυτό είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των παικτών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και του βάρους που ρίχνει ο Σέρβος προπονητής στο να έχει μια ομάδα δυσκολοκατάβλητη και ισχυρή σε κάθε γραμμή. Ο Μπαρτ Σένκεφελντ είναι δυνατός και θα αποτελέσει και φέτος τον ηγέτη της πράσινης άμυνας, ενώ ο ερχομός του Μάγκνουσον φέρνει νέα στοιχεία, όπως το ύψος, αλλά και το καλύτερο «χτίσιμο» παιχνιδιού από πίσω.

Πρέσινγκ, κατοχή, κυκλοφορία


Ένας άλλος τομέας στον οποίο ο Παναθηναϊκός δούλεψε πολύ στο Τιρόλ της Αυστρίας και πήρε καλό βαθμό είναι το πρέσινγκ, αλλά και η συμπεριφορά της ομάδας όταν ο αντίπαλος πιέζει. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέμεινε πολύ σε αυτά και αρκετές ημέρες η τακτική περιελάμβανε πίεση και αντίδραση σε αυτήν. Στα φιλικά προετοιμασίας το πρέσινγκ ψηλά των παικτών του «τριφυλλιού» ήταν κατά διαστήματα εντυπωσιακό.

Πολλές φορές οι ποδοσφαιριστές έκλεβαν ψηλά την μπάλα δημιουργώντας ευκαιρίες. Ακόμη και αν δεν το έκαναν ταλαιπωρούσαν και… έσκαγαν πολύ την αντίπαλη άμυνα και τους χαφ. Από εκεί και πέρα, ήταν εξαιρετική και η αντίδραση όταν ο αντίπαλος πίεζε ψηλά, κάτι που συνέβη σε όλα τα φιλικά και που πιθανότατα θα συμβεί και στα προκριματικά με τη Σλάβια Πράγας. Όλα αυτά δουλεύτηκαν πολύ από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τους ποδοσφαιριστές του, με τον έμπειρο κόουτς να ρίχνει πολύ το βάρος στο πρέσινγκ.

Η κυκλοφορία είναι ένα επίσης δυνατό κομμάτι της ομάδας του Παναθηναϊκού. Μπορεί ο κόουτς να είναι φουλ απαιτητικός και να ζητάει σχεδόν το τέλειο (είναι χαρακτηριστικό ότι από το φιλικό με την Αλ Ντουχαϊλ δεν έμεινε ικανοποιημένος με την κυκλοφορία της ομάδας του!), αλλά το «τριφύλλι» δείχνει να ανταποκρίνεται καλά σε αυτό, με αυτοματισμούς, συνδυαστικό ποδόσφαιρο, στοιχεία που δουλεύονται καθημερινά και που μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερα. Η κατοχή είναι κάτι που ζητάει ο Σέρβος τεχνικός από τους παίκτες του, θέλοντας ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Στα φιλικά και σε αυτό το «κομμάτι» παιχνιδιού, η εικόνα ήταν θετική.

Ισορροπία στις γραμμές, χρειάζεται και άλλη ταχύτητα


Ο Γιοβάνοβιτς το ζητούσε σε αρκετές προπονήσεις στην Αυστρία. Ήθελε κοντινές αποστάσεις και ισορροπία μεταξύ των γραμμών. Σε μεγάλο βαθμό αυτό ο Παναθηναϊκός το έχει. Και το έχει διότι πρώτον δουλεύει σκληρά για να το πετύχει και δεύτερον υπάρχει μια ομοιογένεια και μια συνοχή από πέρυσι που βοηθάει στο να πετύχεις το balance που θέλεις ως ομάδα.

Αναφορικά με την ταχύτητα στο παιχνίδι, ο κόουτς πολλές φορές φώναζε στους ποδοσφαιριστές του "faster", κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, θέλοντας να… βάλει για τα καλά στο μυαλό τους ότι οι «πράσινοι» πρέπει να ανέβουν μια ταχύτητα παραπάνω. Εδώ, μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε κάτι… νορμάλ. Δεν είναι εντυπωσιακά ταχύς ο Παναθηναϊκός, αλλά σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν και οι μεταγραφές που θα έρθουν από τη μέση και μπροστά.

Δύναμη τα άκρα


Ένα από τα δυνατά σημεία του φετινού Παναθηναϊκού, όπως φάνηκε και στο διάστημα της προετοιμασίας θα είναι τα άκρα του σε άμυνα και επίθεση. Οι εξτρέμ Παλάσιος και Αϊτόρ συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν πέρυσι με εξαιρετική παρουσία στις προπονήσεις και τα φιλικά, ενώ δίπλα στους Χουάνκαρ, Σάντσες και Κώτσιρα, υπάρχουν οι Γκάνεα από αριστερά και Βαγιαννίδης από δεξιά.

Ο Ισπανός και ο νεαρός μπακ έκαναν πολύ καλή προετοιμασία, κάτι που φάνηκε από την παρουσία τους στις φιλικές αναμετρήσεις. Ο πρώτος ενσωματώθηκε δίχως το παραμικρό πρόβλημα προσαρμογής, ενώ ο «Βάγια» δείχνει αποφασισμένος για δουλειά και έτοιμος για το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το να χτυπήσει σταδιακά την πόρτα της ενδεκάδας. Σε όλα τα παραπάνω, να προσθέσουμε ότι η ομάδα θα αποκτήσει δυο ακόμη εξτρέμ…

Πρόβλημα στη δημιουργία, μεσοεπιθετικά κενά


Η μεγάλη αδυναμία του Παναθηναϊκού, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην προετοιμασία, είναι το μεσοεπιθετικό κομμάτι και η λειτουργία στη δημιουργία. Εκεί υπάρχει πρόβλημα και η παρουσία στα φιλικά το επιβεβαιώνει. Μόλις ένα γκολ και αυτό με πέναλτι και λίγες φάσεις, παρά την καλή παρουσία στις αναμετρήσεις. Αν εξαιρέσουμε το ματς με την Αλ Ντουχαϊλ, όπου οι «πράσινοι» θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει παραπάνω φορές, στα άλλα ματς η δημιουργία και η προσπάθεια για γκολ ήταν «φτωχές».

Λείπουν ποδοσφαιριστές από τη μέση και μπροστά που θα ανεβάσουν το επίπεδο και θα δώσουν στον Παναθηναϊκό αυτό που λείπει και αυτό που θέλει ο Γιοβάνοβιτς. Όση δουλειά και αν ρίξουν οι «πράσινοι», το παραπάνω θα «φτιάξει» ΜΟΝΟ με μεταγραφές. Το «τριφύλλι» είναι καλυμμένο από τη μέση και πίσω. Άλλωστε, στα χαφ υπάρχουν παίκτες όπως οι Ρούμπεν, Κουρμπέλης, Αλεξανδρόπουλος που έκαναν εξαιρετική προετοιμασία, αλλά και το νέο απόκτημα, Άνταμ Τσέριν που παίζει πιο μπροστά ως «8» και έδειξε εξαιρετικά στοιχεία. Λείπουν, όμως, σημαντικοί παίκτες από τη μέση και μπροστά. Επιθετικός, 10αρι, εξτρέμ και οκτάρι αναζητούνται. Ζητείται λύση και μάλιστα άμεσα με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές σε αυτές τις θέσεις.

Άλλη αφετηρία, ανεβασμένο το επίπεδο, αλλά αυτά δεν αρκούν


Αν συγκρίνουμε τη φετινή με την περσινή προετοιμασία, εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι ο Παναθηναϊκός φέτος αρχίζει τη χρονιά από άλλη αφετηρία, αλλά και με περισσότερες απαιτήσεις. Πέρυσι ξεκινούσε από το μηδέν. Τώρα έχει βάλει τις βάσεις, έχει ίδιο προπονητή και το ζητούμενο είναι, αρχικά, η σταθερότητα και στη συνέχεια η εξέλιξη του παιχνιδιού με νέα στοιχεία και με περισσότερη ποιότητα. Αναφέραμε και παραπάνω ότι το τελευταίο θα επιτευχθεί μόνο μέσω των μεταγραφών. Το επίπεδο είναι σαφώς ανεβασμένο.

Σε κάθε θέση αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές καλύτεροι απ' αυτούς που υπήρχαν. Αναφερόμαστε στους Λοντίγκιν, Γκάνεα και Μάγκνουσον, ενώ πρέπει να έχουμε λίγο χρόνο για να δούμε τι θα κάνει ο πολλά υποσχόμενος και ταλαντούχος Τσέριν, ένα χαφ που έχει εξαιρετικά στοιχεία (ταχύτητα, αντίληψη χώρου) και αποτελεί έναν ποδοσφαιριστή… ομάδας, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Συμπέρασμα: Καλοδουλεμένη ομάδα με σωστές βάσεις - Της λείπουν σημαντικοί και πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές

Η προετοιμασία ήταν πολύ δυνατή. Υπήρχαν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται αρκετά χρόνια στην ομάδα και το αντιλήφθηκαν. Η δουλειά που έγινε στην Αυστρία ήταν εξαιρετική και ο Παναθηναϊκός είναι ένα και δυο κλικ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Για να το πούμε απλά: Οι «πράσινοι» βρίσκονται στον σωστό δρόμο, αναφορικά με τη φιλοσοφία τους, την εξέλιξή τους και τους στόχους που θέτουν για το βήμα παραπάνω. Ακόμα υπάρχει δρόμος.

Και φυσικά απαιτούνται μεταγραφές ποιότητας από τη μέση και μπροστά, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Είναι αμαρτία αυτή η ομάδα να μην ανταμειφθεί για την εξαιρετική δουλειά που κάνει. Με σωστές κινήσεις, έστω και τώρα και με παίκτες που θα δώσουν το κάτι παραπάνω και θα κάνουν τη διαφορά, μπορούμε να δούμε ωραία πράγματα από τον Παναθηναϊκό της νέας σεζόν.





Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x