Διονύσης Δεσύλλας

Ο Παναθηναϊκός τιμωρείται από το ίδιο το ποδόσφαιρο

Τα λάθη του καλοκαιριού οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε ποδοσφαιρική κατάθλιψη και δύσκολα θα βγει απ' αυτή. Γράφει ο Διονύσης Δεσύλλας.

*Η χθεσινή βραδιά για τον Παναθηναϊκό ήταν για μια ακόμη φορά μια βραδιά ποδοσφαιρικής απελπισίας και απόγνωσης. Μετά τις δυο σερί νίκες (με μέτρια εμφάνιση στη Λαμία, με κακή κόντρα στον Απόλλωνα), το τριφύλλι επέστρεψε στα ίδια. Νέα "γκέλα", με γκολ προς το τέλος του αγώνα, εμφάνιση τραγική, με μόλις δυο ευκαιρίες σε όλο το ματς, απέναντι σε έναν Ατρόμητο που κατέβηκε με μια ενδεκάδα, θαρρείς και πήγαινε στο ΟΑΚΑ για να ηττηθεί.

*Ο Παναθηναϊκός είναι μια από τις πιο προβληματικές ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν όχι η πιο προβληματική, με βάση το μέγεθος και το τεράστιο όνομα που κουβαλάει. Με μόλις δυο νίκες έπειτα από 8 αγώνες, συνολικά 9 βαθμούς, με αποκρουστικό και... παράλογο ποδόσφαιρο, το τριφύλλι κάθε εβδομάδα "αγκομαχάει" στον αγωνιστικό χώρο. Με αλλαγή προπονητή νωρίς, με απομάκρυνση τεχνικού διευθυντή, με ποδοσφαιριστές soft, με φυσική κατάσταση που προκαλεί ερωτηματικά, αλλά και με τις περισσότερες μεταγραφές να μην έχουν δώσει το κάτι παραπάνω.

*Ποιος ήταν ο στόχος για φέτος; Σε βαθμολογικό επίπεδο, η έξοδος στην Ευρώπη και ευρύτερα σε αγωνιστικό να ανεβάσει επίπεδο η ομάδα, μετά τις δυο περασμένες χρονιές όπου μπήκαν οι βάσεις και ταυτόχρονα η διοίκηση προχώρησε σε έναν δρόμο οικονομικής εξυγίανσης. Πολύ ωραία...

* Τι έχει πετύχει- τουλάχιστον με όσα βλέπουμε μέχρι τώρα- ο Παναθηναϊκός; Σήμερα βρίσκεται στην 9η θέση, δίχως να έχει δώσει ακόμα ντέρμπι! Παρακολουθούμε στο γήπεδο μια καλύτερη ομάδα απ' ότι πέρυσι; Φυσικά και όχι. Μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Το χειρότερο όλων είναι ότι σκέφτεσαι πως μπορεί το τριφύλλι να βελτιωθεί και να γίνει μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος που θα πετύχει τους φετινούς του στόχους και δε βρίσκεις την απάντηση. Διότι πολύ απλά, με καμία ποδοσφαιρική λογική του κόσμου δε δείχνει όλο αυτό να "φτιάχνεται". Μακάρι να διαψευστούμε...

*Ο Παναθηναϊκός τιμωρείται από το ίδιο το ποδόσφαιρο. Τα λάθη του καλοκαιριού κοστίζουν. Αντί να συνεχιστεί αυτό το οποίο δημιουργήθηκε και να μπουν 4-5 μεταγραφικές πινελιές με αποκλειστικό σκοπό την ποιοτική ενίσχυση, πάλι πήγαμε σε αλλαγές, οι οποίες αποδεικνύονται πέρα για πέρα λανθασμένες. Οι Ρόκα και Πογιάτος αποχώρησαν, αλλά ο σχεδιασμός είχε ήδη γίνει. Ο Λάζλο Μπόλονι είχε και εξακολουθεί να έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, που όσο περνάει ο καιρός και μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα, φαίνεται να γίνεται δυσκολότερο.

*Δεν είναι μόνο ένα το πρόβλημα στον Παναθηναϊκό. Το πρώτο έχει να κάνει με τις αποφάσεις της διοίκησης, οι οποίες αποδεικνύονται λανθασμένες και επαναλαμβάνονται. Ο Γιάννης Αλαφούζος, στην προσπάθειά του να αλλάξει την κατάσταση, κάνει ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω. Τα λάθη συνεχίζονται. Ολο αυτό δημιουργεί προβλήματα και... "φτου και από την αρχή". Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία προστίθενται και οδηγούν στη θλιβερή ποδοσφαιρική εικόνα και τον "φτωχό" απολογισμό. Αν εξαιρέσουμε Μαουρίσιο, Βέλεθ (παίκτες που ξέρουμε), τον Βιγιαφάνες που περιμένουμε, όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι, δείχνουν λίγα πράγματα. Από εκεί και πέρα, αποδεικνύεται μέγα σφάλμα το γεγονός ότι δεν προστέθηκε στο ρόστερ ένας χαφ ακόμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, πιο ταχυδυναμικός ώστε να καλύψει τις αδυναμίες των υπολοίπων σε αυτό το κομμάτι. Ο σχεδιασμός που έκανε ο Τσάβι Ρόκα φαίνεται λανθασμένος, όπως και η απόφαση της διοίκησης και του τεχνικού διευθυντή να αλλάξει ο προπονητής και να έρθει στη θέση του ένας άλλος δίχως σημαντικές εμπειρίες και όντας άμαθος σε πίεση αποτελεσμάτων. Δεν είπε κανείς ότι ο Πογιάτος δεν... ξέρει ποδόσφαιρο. Προπονητής είναι και γνωρίζει καλύτερα απ' όλους εμάς. Άλλο αυτό και άλλο το να κοουτσάρεις μια μεγάλη ομάδα που αναζητά πάση θυσία την επιστροφή.

*Δυστυχώς, φαίνεται ότι το επίπεδο φέτος, σε αρκετές θέσεις, δεν έχει ανέβει σε σχέση με πέρυσι. Για να είμαστε πιο ακριβείς, σε μια ομάδα προβληματική σε όλα της, δε φαίνεται κάτι τέτοιο. Μπορεί οι ίδιοι παίκτες σε άλλες καταστάσεις να παρουσιάζονταν διαφορετικοί. Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να μην έχει αρχή μέση και τέλος. Δεν ξέρει πως να επιτεθεί, δεν ξέρει πως να δημιουργήσει, δεν ξέρει πως να... τρομάξει τον αντίπαλο. Οσο συμβαίνει αυτό, τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα, ο Μπόλονι θα προσπαθεί να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, θα αναζητά υπό πίεση τρόπους αλλαγής, ο Παναθηναϊκός θα συνεχίζει να παρουσιάζει μια άκρως προβληματική εικόνα και οι πιθανότητες να χαθούν οι φετινοί στόχοι, σε μια χρονιά που έπρεπε να ήταν διαφορετική, θα γίνονται όλο και περισσότερες.

Ακολουθήστε στον Διονύση Δεσύλλα: instagram@dionisisdes

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x