Διονύσης Δεσύλλας

Ο Παναθηναϊκός της επόμενης «πίστας» και το τέλος μιας παλιομοδίτικης πρακτικής

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τον Παναθηναϊκό του «αύριο» και αναφέρεται στις ακατανόητες «γραμμές προπαγάνδας» του ΠΑΟΚ μετά τον τελικό Κυπέλλου.

*Ο τελικός Κυπέλλου πέρασε, η σεζόν ολοκληρώθηκε και κάνοντας μια «σούμα», μπορούμε να πούμε ότι το «τριφύλλι» πέτυχε πολλά πράγματα και ανέβασε το επίπεδό του σε σχέση με πέρυσι. Κάτι το οποίο, άλλωστε, ήταν και απαραίτητη προϋπόθεση. Έπειτα από μια πολύ πιεστική χρονιά, με σκαμπανεβάσματα, αλλά και εκπληκτική πράσινη τελική ευθεία, η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει όλους τους στόχους που είχε θέσει, αλλά και να βάλει τη βάση για την επόμενη σεζόν.

*Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε το δύσκολο έργο να καταφέρει πολλά και σημαντικά με τον Παναθηναϊκό μέσα σε μια χρονιά. Ο Σέρβος προπονητής με πολλή δουλειά σε αγωνιστικό και πνευματικό κομμάτι, το έκανε. Αρχικά, έφερε ξανά τον κόσμο στο γήπεδο. Κι αυτό διότι δημιούργησε ένα σύνολο, στο οποίο έβλεπες να υπάρχει προοπτική, ακόμα και στα στραβά αποτελέσματα της κανονικής περιόδου. Πολλές φορές αναφέραμε έπειτα από ήττες ότι ήταν θέμα χρόνου να αποδοθεί ποδοσφαιρική δικαιοσύνη γι αυτό το οποίο «χτιζόταν» στο Κορωπί.

*Στη συνέχεια, το «τριφύλλι» πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο, το οποίο ήθελε πάρα πολύ, έστω και δύσκολα. Με μεγάλες νίκες στα πλέι οφ και μόλις μια ήττα στο πιο «αδιάφορο» ματς (αυτό με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα), η ομάδα έπεισε και τους πιο… δύσπιστους ότι έχει κάνει τα πρώτα βήματα για τη μεγάλη και πολυπόθητη επιστροφή.

*Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Το «τριφύλλι» επέστρεψε στους τίτλους, έπειτα από 8 χρόνια, έχοντας υπομονή, πίστη, επιμονή και φτιάχνοντας χαρακτήρα νικητή. Όλα τα παραπάνω είναι έργο του προπονητή και των συνεργατών του. Πήραν μια ομάδα που πέρυσι ήταν σε ποδοσφαιρική κατάθλιψη - κατάρρευση και την έκαναν ανταγωνιστική, ψυχωμένη, οργανωμένη στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και με μοναδικό στόχο κάθε μα κάθε εβδομάδα τη νίκη και το καλό ποδόσφαιρο.

*Πλέον, ήρθε η ώρα ο Παναθηναϊκός να περάσει στην επόμενη «πίστα». Ο πρώτος στόχος θα είναι, φυσικά, η είσοδος σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Εκεί θα πέσει όλο το βάρος, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας και των μεταγραφών. Σαφώς και είναι θετικό ότι με την κατάκτηση του Κυπέλλου το «τριφύλλι» γλιτώνει ένα γύρο. Όμως, εύκολο δε θα είναι τίποτα. Θα δοθεί μεγάλη μάχη και οι «πράσινοι» θα προχωρήσουν με ταπεινότητα, αλλά και αποφασιστικότητα. Χωρίς πολλά λόγια, αλλά με σκληρή δουλειά και προσήλωση στον στόχο. Ταυτόχρονα, ο σκοπός όλων θα είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα με τις κατάλληλες προσθαφαιρέσεις, η οποία θα ανεβάσει το επίπεδό της και θα μπει ξανά στη διαδικασία διεκδίκησης περισσότερων τίτλων. Όλα μπορούν να γίνουν βήμα – βήμα, με ποδοσφαιρική λογική και με τους στόχους να είναι υψηλοί. Το πρώτο βήμα για την επιστροφή του Παναθηναϊκού έχει γίνει. Απαιτούνται κι άλλα και όλοι μας θα πρέπει να έχουμε υπομονή για να τα δούμε.

*Ας σταθούμε στο φινάλε του κειμένου στα όσα παράλογα συμβαίνουν από πλευράς ΠΑΟΚ μετά τον τελικό Κυπέλλου. Γίνεται μια προσπάθεια από τον δικέφαλο του βορρά να πειστεί η κοινή γνώμη ότι αδικήθηκε στον τελικό Κυπέλλου στη φάση του πέναλτι που έκρινε το παιχνίδι. Συγγνώμη, αλλά πιο «καθαρή» παράβαση δεν υπάρχει! Τι σημασία έχε αν το πόδι του Βιεϊρίνια είναι χαμηλά και η φάση δε συνιστά επικίνδυνο παίξιμο; Αυτό θα ίσχυε ΜΟΝΟ αν ο παίκτης δεν έβρισκε τον Γκατσίνοβιτς στο πρόσωπο. Από τη στιγμή που το πόδι του Βιεϊρίνια χτυπάει τον Σέρβο, τότε μιλάμε για φάουλ και πέναλτι. Γι αυτό ο διαιτητής Λαόθ, βλέποντας το ριπλέι ξανά και ξανά έδειξε την άσπρη βούλα. Από την άλλη, πως γίνεται να διαμαρτύρεται ο ΠΑΟΚ όταν ο Αουγκούστο δεν έχει αποβληθεί σε καραμπινάτη αποβολή ή όταν ένα ματς συνεχίζεται μετά τον τραυματισμό του Αϊτόρ; Θέλετε, μήπως, να υπενθυμίσουμε ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τους Θεσσαλονικείς αν ο διαιτητής διέκοπτε οριστικά τον τελικό μετά τη ρίψη πέτρας στον Ισπανό κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών του; Μήπως θυμάστε τα όσα ακολούθησαν μετά τα γεγονότα με τον Βλάνταν Ιβιτς στη Λεωφόρο...;

*Μην τρελαθούμε και ας σταματήσουν να κάνουν το «άσπρο – μαύρο». Φτάνει πια, δεν αντέχεται άλλος παραλογισμός, η προπαγάνδα και φτηνές δικαιολογίες που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να τρελαίνουν τον κόσμο και να σηκώνουν τους τόνους ξανά και ξανά. Θα θυμίσουμε κάτι όχι παλιό, αλλά σχετικά πρόσφατο: Όταν ο Βιγιαφάνιες είχε κάνει πέναλτι στη Λεωφόρο, στο Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ της κανονικής περιόδου (σε μια δύσκολη φάση είναι η αλήθεια), είχαμε αναφέρει ότι σωστά δόθηκε η παράβαση. Διότι αυτό είναι το σωστό. Το να συμβαίνουν όλα αυτά από τον δικέφαλο του βορρά μετά τον τελικό Κυπέλλου, για μια φάση όπως την αναφέραμε παραπάνω, είναι κωμικό και δυστυχώς αποδεικνύει ότι υπάρχουν οργανισμοί το 2022 που δεν ξέρουν να χάνουν. Ας μπει ένα τέλος σε όλη αυτή την ακατανόητη «τρέλα» και τον αποπροσανατολισμό από πλευράς ΠΑΕ ΠΑΟΚ, διότι τέτοιες πρακτικές εκτός από φαιδρές, είναι και παλιομοδίτικες. Και το παλιομοδίτικο- πέρα από το γεγονός ότι πλέον δεν μπορεί να πείσει- έχει ξεφτίσει...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x