Διονύσης Δεσύλλας

Ο χαρακτήρας νικητή και η υπομονή είναι οι μεγαλύτερες αρετές του Παναθηναϊκού

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για το 11/12 του αήττητου Παναθηναϊκού και το «έργο» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο «τριφύλλι».

*Φτάσαμε μια αγωνιστική πριν από τη διακοπή του πρωταθλήματος και ο Παναθηναϊκός δείχνει αλύγιστος. Πέρασε από το Αγρίνιο, σε ένα εξαιρετικά σημαντικό παιχνίδι για πολλούς λόγους και κατάφερε, έστω και με δυσκολία, να επιστρέψει στις νίκες και να φτάσει το εντυπωσιακό 11/12! Αν κάποιος έλεγε το καλοκαίρι ότι οι «πράσινοι» θα είχαν έναν τέτοιο απολογισμό μέχρι τώρα, το πιθανότερο είναι να τον βγάζαμε τρελό!

*Πολλές φορές στο παρελθόν, όταν αναφερόμασταν στους στόχους του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, τονίζαμε το εξής: Ο Σέρβος θέλει να επαναφέρει τη νοοτροπία μεγάλης ομάδας στον Παναθηναϊκό. Αφού έβαλε τις βάσεις πέρυσι με μια εντυπωσιακή πορεία στο δεύτερο μισό και την κατάκτηση του Κυπέλλου στο φινάλε, ο κόουτς του «τριφυλλιού» με πολύ σοβαρή δουλειά, με ταπεινότητα και με μεθοδικότητα έφερε ξανά στην ομάδα τον χαρακτήρα νικητή. Την έκανε ατσάλινη, απολύτως ισορροπημένη ποδοσφαιρικά και με αυτοπεποίθηση στα ύψη.

*Παρά τα προβλήματα, τους σοβαρούς τραυματισμούς, τις απουσίες, την κόπωση (είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει τέτοια και η διακοπή θα βοηθήσει) και την πολύ μεγάλη μα και αναμενόμενη πίεση, ο Παναθηναϊκός βγάζει έπειτα από πολλά χρόνια μια σιγουριά ότι στο τέλος θα πάρει αυτό που θέλει. Με πολλή υπομονή στο παιχνίδι του, με πλάνο και με μαχητική διάθεση κάθε εβδομάδα, οι ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρουσιάζονται στο γήπεδο νικητές.

*Βάλτε κάτω τα μέχρι τώρα εκτός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού και κάντε τη σύγκριση με πέρυσι. Νίκη στο Ηράκλειο, στην Τούμπα, στον Βόλο, στο Αγρίνιο και στη Λαμία. Στα πρώτα τέσσερα η ομάδα πέρυσι μετρούσε ήττες. Μόνο τη Λαμία είχε νικήσει σε αναμέτρηση που είχε διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό. Συν 12 βαθμοί, δηλαδή, σε σχέση με την περασμένη σεζόν, δείγμα της εντυπωσιακής προόδου του Παναθηναϊκού και του χαρακτήρα που βγάζει. Το σύνδρομο των εκτός έδρας και η κατωτερότητα που έβγαζε ο Παναθηναϊκός μακριά από τη Λεωφόρο έχει εξαφανιστεί.



*Είναι ολοφάνερο ότι η ομάδα στα τελευταία δυο παιχνίδια παρουσιάζει… ατέλειες. Στο Αγρίνιο ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε πολύ απέναντι σε μια ομάδα που κλείστηκε, προσπάθησε να εγκλωβίσει το δημιουργικό κομμάτι των παικτών του Γιοβάνοβιτς και για μεγάλο διάστημα το κατάφερε. Ο Βέρμπιτς παρουσίασε προβληματική εικόνα και δείχνει να μην έχει προσαρμοστεί ακόμα στα δεδομένα της νέας του ομάδας, ενώ και ο Μάγκνουσον είχε δυο λάθη που παραλίγο να κοστίσουν. Η υπομονή, που αναφέραμε παραπάνω, το καθαρό μυαλό, η… never give up λογική, αλλά και οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς (κανονικές και εσωτερικές) έδωσαν στην ομάδα αυτό που ήθελε πολύ: Μια ακόμη νίκη και επιστροφή στα τρίποντα.

*Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Παναθηναϊκός, μέχρι τώρα, έχει ένα στοιχείο μεγαλύτερο από τους ανταγωνιστές του. Ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει, κόντρα σε προβλήματα, ντεφορμάρισμα, αναποδιές. Δεν τα παρατάει και εύκολα ή δύσκολα φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα με κάθε τρόπο. Με ανατροπές (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), με γκολ στο τελευταίο λεπτό (Άρης), με άνεση (Λαμία, Βόλος, ΠΑΣ Γιάννινα), με γκολ νωρίς (Λεβαδειακός) και με υπομονή μέχρι να φτάσει στον στόχο του (Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός). Εξαίρεση αποτελεί το ισόπαλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι ο βαθμός μπορεί να αποδειχθεί «χρυσάφι». Ο χαρακτήρας νικητή που έχει αποκτήσει το «τριφύλλι» και η υπομονή αποτελούν μέχρι τώρα τις μεγαλύτερες αρετές του

*Το παιχνίδι που ακολουθεί με τον Ατρόμητο είναι εξίσου σημαντικό. Στην κατάμεστη Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός θέλει να συνεχίσει με νίκες, γνωρίζοντας ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Οι «πράσινοι», κάνοντας το καθήκον τους, θα αυξήσουν τη διαφορά είτε από τη μια ομάδα, είτε από τις δυο σε ενδεχόμενη ισοπαλία στο «Καραϊσκάκη». Η διακοπή που ακολουθεί θα αποδεχθεί ευεργετική. Η ομάδα θα ξεκουραστεί, σωματικά και πνευματικά και με τις απαραίτητες μεταγραφικές ενισχύσεις θα γεμίσει τα κενά της με σκοπό να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερη στη συνέχεια. Τώρα, αυτό που μετράει στο παιχνίδι της Κυριακής είναι η νίκη και τίποτε άλλο. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στη συνέχεια…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x