Διονύσης Δεσύλλας

Παναθηναϊκός από ατσάλι!

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τη νίκη-ανατροπή (2-1) του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ και το «πράσινο» 4Χ4 στο πρωτάθλημα.

* Αρχικά, λίγα λόγια για το ντέρμπι στη Λεωφόρο. Σήμερα παρακολουθήσαμε μια ΜΑΤΣΑΡΑ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ με νικητές τους «πράσινους». Ένα σπουδαίο παιχνίδι, με πολλές φάσεις, ανατροπή, δοκάρια, ευκαιρίες, τρελό ρυθμό και ένταση από τις δυο ομάδες. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια ανάμεσα στο «τριφύλλι» και την «Ένωση». Μια μεγάλη «μάχη», που μας θύμισε τα παλιά μέσα σε μια «κολασμένη» ατμόσφαιρα στο κατάμεστο «Απόστολος Νικολαΐδης». Είδαμε, χωρίς υπερβολή, ένα σούπερ ντέρμπι. «Χορτάσαμε» ποδόσφαιρο από δυο εξαιρετικές ομάδες!

* Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, λοιπόν, είχε χρώμα πράσινο. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε νικηφόρα (2-1) την πορεία του στο πρωτάθλημα, πήρε αυτό που ήθελε στο πρώτο τεστ υψηλών απαιτήσεων, έκανε το 4Χ4 και συνεχίζει να απολαμβάνει τη γλυκιά μοναξιά της κορυφής. Πλέον, με διαφορά τεσσάρων βαθμών από τον Ολυμπιακό και έξι από την ΑΕΚ.

* Οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπήκαν από νωρίς πιο φορτσάτοι από την «Ένωση», κάτι που περιμέναμε. Συνήθως έτσι συμβαίνει στα παιχνίδια της Λεωφόρου. Κόντρα στη ροή του αγώνα και ενώ είχαν προηγηθεί καλές ευκαιρίες για το «τριφύλλι» με κυριότερη αυτή του Σπόραρ στο 5', ένα σπάνιο λάθος από τον Ρούμπεν έδωσε τη δυνατότητα στην επικίνδυνη ΑΕΚ να βγει στην κόντρα και να σκοράρει με τον Πινέδα.

* Το «τριφύλλι» έβγαλε αντίδραση. Δέχθηκε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα -και φυσικά βρέθηκε για πρώτη φορά πίσω στο σκορ-, αλλά είχε απαντήσεις και μάλιστα, πολύ σύντομα με τα δυο πέναλτι που κέρδισε, αποφάσεις με τις οποίες συμφώνησε το VAR με τον Βούλγαρο, Καμπάκοφ. Πρώτα για το χέρι του Χατζισαφί από την κεφαλιά του Σπόραρ και στη συνέχεια για το σπρώξιμο του Γκαρσία στον Γκάνεα. Γκολ ο Αϊτόρ, γκολ ο Σπόραρ και η απόλυτη ανατροπή μέσα σε αποθέωση στην «καυτή» Λεωφόρο.

* Στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να σημειώσει και άλλα τέρματα αν ήταν πιο προσεκτικός. Από τη στιγμή που ο Αλμέιδα ρίσκαρε πολύ με τις τέσσερις αλλαγές που πραγματοποίησε, με σκοπό να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του, δημιουργήθηκαν χώροι. Οι «πράσινοι» είχαν σούπερ φάσεις, αλλά γκολ δεν βρήκαν. Δοκάρι από τον Αϊτόρ, δοκάρι από τον Παλάσιος και όχι μόνο! Από την άλλη με τον ρυθμό να είναι «τρελός» και την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω και η «Ένωση» είχε τις απαντήσεις τις με τις δυο μεγάλες ευκαιρίες των Αραούχο και Γκαρσία.

* Το τελικό 2-1 στο πολύ σπουδαίο παιχνίδι που είδαμε στη Λεωφόρο, φέρνει πολλά κέρδη στην ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Το πρώτο είναι, φυσικά, οι τρεις βαθμοί και η διατήρηση στο απόλυτο έπειτα από τέσσερα παιχνίδια. Από εκεί και πέρα, το «τριφύλλι» αποσπάται κάπως στη βαθμολογία και φυσικά βάζει σε μεγάλη πίεση τη σημερινή του αντίπαλο με αυτό το -6 από την κορυφή. Ένα επιπλέον κέρδος είναι το γεγονός ότι η ομάδα ανταπεξήλθε πλήρως στο πρώτο δυνατό τεστ του πρωταθλήματος, στέλνοντας ένα μήνυμα ενόψει της συνέχειας. Για το τελευταίο, όμως, θα μιλήσουμε στην πορεία και κατά τη διάρκεια του «μαραθωνίου» του πρωταθλήματος. Η διάρκεια μετράει...

* Η αντίδραση και η σημερινή νίκη απέναντι σε μια πολύ ποιοτική και ισχυρή ομάδα, όπως είναι η ΑΕΚ, δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια ένα σύνολο από «ατσάλι»! Αρνείται πεισματικά να χάσει βαθμούς, τα δίνει όλα για το θετικό αποτέλεσμα και μέσω αυτής της δύσκολης διαδικασίας αποκτά μέταλλο και χαρακτήρα, στοιχεία απαραίτητα για τον πρωταθλητισμό. Η επικράτηση επί της «Ένωσης» είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντική για τους παραπάνω λόγους.

* Σε ατομικό επίπεδο, δύσκολα θα βρεις παίκτη να υστέρησε. Η άμυνα τα πήγε καλά, ο Τσέριν έκανε ένα εξαιρετικό ματς, ο Αϊτόρ ήταν ξανά στους κορυφαίους, ο Παλάσιος ταλαιπώρησε αρκετά (για μια ακόμη φορά) τους αντιπάλους αμυντικούς, ενώ ο Κώτσιρας έκανε πιθανότατα το καλύτερό του παιχνίδι με την πράσινη φανέλα. Ο Σπόραρ έκανε σπουδαίο ματς με κερδισμένο πέναλτι, γκολ, εξαιρετικές τοποθετήσεις και μια πάσα πάρε -βάλε στο δοκάρι του Αϊτόρ στο 60'. Πήραμε και μια πρώτη «γεύση» από τον Μπερνάρ, ο οποίος πέρασε στο παιχνίδι στο 78' και ξεδίπλωσε την ποιότητά του στο χορτάρι. Είχε τρομερές επαφές, έκανε μυαλωμένο ματς και βοήθησε τα μέγιστα στο να πάρει ξανά η ομάδα του τον έλεγχο σε κρίσιμο σημείο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x