Διονύσης Δεσύλλας

Παναθηναϊκός - ανάλυση: Οι αναγκαίες βελτιώσεις για την... επιστροφή

Ο Παναθηναϊκός παίζει τα ρέστα του κόντρα στον ΠΑΟΚ την Κυριακή και το sportfm.gr αναλύει τις απαραίτητες βελτιώσεις και αλλαγές που απαιτούνται για το τριφύλλι.

Ο Παναθηναϊκός ταλαιπωρείται ξανά. Για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά περνάει μια μίνι κρίση. Η πρώτη ήταν στις αρχές του πρωταθλήματος, όταν επί των ημερών Πογιάτος, η ομάδα δε... σταύρωνε νίκη και έδειχνε ανήμπορη να πάρει μπρος. Τελικά... πήρε όταν με τον Λάζλο Μπόλονι στον πάγκο, έκανε ένα μεγάλο νικηφόρο σερί από τις αρχές του 2021. Σερί που κράτησε μέχρι το ματς με τον Παναιτωλικό και την ήττα με 1-0 στο πρωτάθλημα, ενώ είχε προηγηθεί το πρώτο ανεπιτυχές αποτέλεσμα στο Κύπελλο από τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Πλέον, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στο τριφύλλι. Η αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ είναι κρισιμότατη για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος θέλει πάση θυσία νίκη για τη μεγάλη επιστροφή. Για να έρθει, όμως, αυτή θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στην ομάδα. Το sportfm.gr αναλύει...

Ενότητα και ομοψυχία

Ποτέ τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά στην εποχή Μπόλονι. Πάντα υπήρχαν εντάσεις. Ωστόσο, όταν τα αποτελέσματα έρχονταν, τα προβλήματα, ας πούμε ότι κρύβονταν. Με το που άρχισε η ομάδα να μην παίρνει νίκες, η κατάσταση άρχισε να γίνεται ξανά... εκρηκτική. Ολα αυτά πρέπει να τα αφήσει πίσω του ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι καλούνται να καθαρίσουν το μυαλό τους και να πάνε ενωμένοι σαν γροθιά στο ματς της χρονιάς γι αυτούς. Η ομοψυχία θα έρθει μόνο μέσα από μια τέτοια πνευματική προετοιμασία στο Κορωπί.

Πίεση στον αντίπαλο

Σύμφωνοι, το στιλ του Μπόλονι δεν αλλάζει. Ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να έχει το δικό του αμυντικό παιχνίδι, δίνοντας πρώτα απ' όλα έμφαση στην ανασταλτική λειτουργία. Δεν πρόκειται τώρα να δούμε κάτι διαφορετικό. Αυτό, όμως που λείπει στα τελευταία παιχνίδια είναι η πίεση στον αντίπαλο για κάποια διαστήματα. Θυμηθείτε για παράδειγμα τα πρώτα 15 λεπτα κάθε ημιχρόνου στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Προϊόν αυτής της πίεσης ήταν τα λάθη των ερυθρόλευκων και τα δυο γκολ. Συγκρίνετε αυτή την εικόνα με τα όσα έκαναν - ή δεν έκαναν- οι πράσινοι κόντρα στην ΑΕΚ. Η μέρα με τη νύχτα. Ο Παναθηναϊκός καλείται να πιέσει ξανά για να δημιουργήσει προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα και να έχει όφελος απ' αυτό.



Αμυντική ισορροπία και στατικές φάσεις

Για μεγάλο διάστημα η πράσινη άμυνα έδειχνε σαν ένα απόρθητο κάστρο. Οι πράσινοι είχαν ένα μεγάλο σερί δίχως να δεχθούν γκολ. Το πρώτο για το 2021 ήρθε στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο. Από τότε σε κάθε ματς το τριφύλλι δέχεται τέρμα (6 στο πρωτάθλημα, 4 στο Κύπελλο!) και μάλιστα δείχνει μεγάλη αδυναμία στις στατικές φάσεις. Από στημένα παραβιάστηκε η εστία στο Περιστέρι, στα δυο ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στο Αγρίνιο, αλλά και κόντρα στον Ολυμπιακό! Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα εξαιρετικά δουλεμένη σε αυτό το κομμάτι. Γι αυτό και ο Μπόλονι, στην ανάλυση μέσω βίντεο στην προπόνηση της Πέμπτης, ζήτησε μεγάλη προσοχή εκεί.




Να πάρει βοήθεια από τα εξτρέμ

Μια ακόμη αδυναμία που φαίνεται περισσότερο στους τελευταίους αγώνες, είναι η μικρή προσφορά από τους εξτρέμ. Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να γίνει πιο απειλητικός στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ πρέπει εκτός από το να βοηθούν τα μπακ οι εξτρέμ του, να κάνουν και το αυτονόητο. Να προσφέρουν επιθετικά. Ο Μπόλονι επιμένει στην επιλογή Καμπετσή στο ένα άκρο. Η θέση του δεν είναι αυτή και αυτό.... βγάζει μάτι. Το ποιος θα αγωνιστεί στα δυο "φτερά" της επίθεσης την Κυριακή ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Το βέβαιο είναι ότι η ομάδα περιμένει περισσότερα από τους ακραίους επιθετικούς για να δημιουργήσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα και να γίνει απειλητική. Η φάση του τρίτου γκολ στην εκτός έδρας επιτυχία στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, στην πρώτη Ενγκμπακοτό - Σανκαρέ, είναι η πλέον χαρακτηριστική για τη δουλειά που πρέπει να γίνεται από τους εξτρέμ. Από τότε, κάτι ανάλογο δεν έχουμε δει στην ομάδα, με εξαίρεση κάποιες καλές ενέργειες του Χατζηγιοβάνη στον επαναληπτικό με τον ΠΑΣ Γιάννινα.



Τρανζίσιον... αγνοείται

Σε όλα τα παιχνίδια όταν έγινε το σερί, ο Παναθηναϊκός πέρα από πιεστικά διαστήματα, είχε πολύ καλό τρανζίσιον, κάτι που το τελευταίο διάστημα έχει εξαφανιστεί. Η κυκλοφορία είναι αργή και οι πράσινοι δε μεταφέρουν με ταχύτητα το παιχνίδι από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη, γεγονός που τους κάνει μη απειλητικούς. Το πλέον χαρακτηριστικό παιχνίδι που έδειξε την παραπάνω αδυναμία ήταν αυτό με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο πρωτάθλημα. Στο ματς με τον ΠΑΟΚ, είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν χώροι για τον τριφύλλι. Αρκεί, να δουλέψει σωστά το κομμάτι της μετάβασης για να το εκμεταλλευτεί η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x