Διονύσης Δεσύλλας

Παναθηναϊκός με ψυχή και άριστο πλάνο

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ και τα στοιχεία τα οποία έφεραν, επιτέλους, πράσινα χαμόγελα.

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ και τα στοιχεία τα οποία έφεραν, επιτέλους, πράσινα χαμόγελα.

*Ολες αυτές τις μέρες τονίζαμε στον αέρα του ΣΠΟΡ FM και γράφαμε ότι ο Παναθηναϊκός είχε ένα μεγάλο «πρέπει» ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ. Οι πράσινοι ήταν υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν μεταμορφωμένοι προς το καλύτερο, τόσο τακτικά, όσο και πνευματικά για να παλέψουν για μια νίκη η οποία θα έφερνε χαμόγελα, αλλά και πολλά κέρδη. Έτσι κι έγινε. Το τριφύλλι του Λάζλο Μπόλονι έκανε ό, τι ακριβώς χρειαζόταν στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και πήρε ένα τεράστιο τρίποντο.

*Κατ’ αρχάς πρέπει να σταθούμε στην κατάθεση ψυχής που έγινε από τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να συμβεί για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα απέναντι σε έναν πιο ποιοτικό αντίπαλο. Οι πράσινοι είχαν ποδοσφαιρικό τσαμπουκά, αν θέλετε μαγκιά και κατάφεραν να ρίξουν στο καναβάτσο την προβληματική ΑΕΚ. Ο Κουρμπέλης έπαιξε με μόλις δυο προπονήσεις και ήταν από τους κορυφαίους, οι Μαουρίσιο και Αλεξανδρόπουλος ήταν εξαιρετικοί, ο Χατζηγιοβάνης πραγματοποίησε ένα από τα καλύτερά του ματς, ο Μακέντα σκόραρε ξανά και… ξεμπουκώνει, ενώ ο Βιγιαφάνιες απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο πολύτιμος είναι. Από τα δικά του πόδια ξεκινούν πολλά, ενώ όσο αγωνιζόταν κρατούσε μπάλα και με εμπνεύσεις… ζάλιζε τη μεσαία και την αμυντική γραμμή της Ένωσης. Δεδομένη η ποιότητα του «Βίγια». Η αμυντική τετράδα ήταν σχεδόν άριστη, τα μπακ βοήθησαν πολύ και επιθετικά (από τρομερή ενέργεια του Ζαγαρίτη έγινε το 0-2), ενώ ο Διούδης σε μια φάση που χρειάστηκε ήταν εκεί (σουτ Μάνταλου).

*Μέχρι το 70’ ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος. Το 4-3-3 με τους συγκεκριμένους παίκτες λειτούργησε άψογα, τόσο ανασταλτικά, όσο και δημιουργικά. Οι πράσινοι είχαν ένα εξαιρετικό πλάνο το οποίο το εφάρμοσαν σχεδόν στον απόλυτο βαθμό. Εξουδετέρωσαν τα ατού των αντιπάλων και έκαναν γκολ τις ευκαιρίες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη επικίνδυνη φάση της ΑΕΚ ήρθε στο 73’ με την κεφαλιά του Ανσαριφάρντ. Οι παίκτες του Μπόλονι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την υπεροχή τους, έπαιξαν έξυπνα το ντέρμπι και στο τέλος, παρά το γεγονός ότι λαχτάρησαν, δικαιώθηκαν.

*Στο τελευταίο 20λεπτο η οπισθοχώρηση και η πίεση από την ΑΕΚ έχει αιτίες. Αρχικά, σε ένα ντέρμπι, κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτό. Είναι και θέμα… ενστίκτου επιβίωσης το να κλειστείς. Δεν μπορεί να μην… αισθανθείς τον αντίπαλό σου για 90 λεπτά. Από εκεί και πέρα, οι αλλαγές δε βοήθησαν. Κανείς απ’ όσους μπήκαν δεν έδωσαν αυτά που ήθελε ο Μπόλονι. Ειδικά ο Αγιούμπ, που μετά την αλλαγή του Βιγιαφάνιες, έπρεπε να κρατήσει μπάλα και όχι να κάνει συνεχώς λάθη και αχρείαστα φάουλ κοντά στην περιοχή. Ο Μαροκινός ήταν ο αδύναμος κρίκος στα τελευταία λεπτά.

*Η νίκη για τον Παναθηναϊκό είναι πολύ μεγάλη, αλλά από αύριο… πανηγυρισμοί stop. Ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει κάπως στη βαθμολογία και το κυριότερο είναι ότι αποκτά αυτοπεποίθηση και ψυχολογία. Η νίκη αυτή μπορεί να αποδειχθεί φάρμακο. Οι ποδοσφαιριστές έπειτα από το τρίποντο στο ντέρμπι αρχίζουν να πιστεύουν περισσότερο στους εαυτούς τους και να βλέπουν με καλύτερο μάτι τη συνέχεια. Ακόμα, όμως, υπάρχει δρόμος και απαιτείται δουλειά. Όπως και αποφάσεις τον Ιανουάριο για το ρόστερ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x