Διονύσης Δεσύλλας

Παναθηναϊκός: Πρώτος, καλύτερος, ταπεινός και βασισμένος στις δικές του αρχές

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τον εντυπωσιακό πρώτο γύρο του Παναθηναϊκού και την πράσινη απάντηση σε κάθε τύπου επικοινωνιακό παραλογισμό.

*Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στη διακοπή, έχοντας μια εντυπωσιακή βαθμολογική συγκομιδή και μια απίθανη ποδοσφαιρική συνέπεια. 12 νίκες, μόλις μια ισοπαλία, καμία ήττα και διαφορά 8 βαθμών από τη δεύτερη ΑΕΚ και 12 από τον τρίτο Ολυμπιακό. Τα παραπάνω επιτεύγματα σε συνδυασμό με την εξαιρετική προσήλωση, τη συγκέντρωση στον στόχο και την πνευματική ετοιμότητα των ποδοσφαιριστών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθιστούν το "τριφύλλι" ως την καλύτερη ομάδα που είδαμε σε αυτές τις 13 αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

*Ο Παναθηναϊκός είναι δομημένος πάνω σε ποδοσφαιρικές αρχές που άρχισε να βάζει από πέρυσι και αυτό φαίνεται. Παιχνίδι με παιχνίδι εξελίσσει το παιχνίδι του, στο μυαλό των παικτών έχει μπει για τα καλά το μικρόβιο του πρωταθλητισμού και ο συνδυασμός αυτών των δυο δημιουργεί το αποτέλεσμα που βλέπουμε εντός γηπέδου. Νίκες, στρωτό ποδόσφαιρο, κάλυψη των αδυναμιών και των ατυχιών που βρήκαν την ομάδα (τραυματισμοί Αϊτόρ, Τρουγιέ και Παλάσιος), υπομονή και πίστη στο πλάνο μέχρι την τελική δικαίωση.

*Απέναντι σε έναν επικοινωνιακό παραλογισμό που θέλει με το ζόρι να βγάλει τον Παναθηναϊκό "τυχερό" ή στην πρώτη θέση λόγω συγκυριών (;), η ίδια η πραγματικότητα και οι αριθμοί έρχονται να διαψεύσουν το παραπάνω.

Έχουμε και λέμε λοιπόν...


1. Ο Παναθηναϊκός είναι αήττητος με 12 νίκες και μια ισοπαλία.

2. Οι "πράσινοι" διαθέτουν την καλύτερη επίθεση με 24 γκολ, ένα περισσότερο από την πολύ καλή φέτος ΑΕΚ.

3. Το "τριφύλλι" έχει την κορυφαία άμυνα στο πρωτάθλημα με μόλις 4 γκολ παθητικό, ένα λιγότερο από την "Ένωση" και 4 από τον Ολυμπιακό.

4. Ο Παναθηναϊκός είναι τρίτος στα γκολ ανά τελικές προσπάθειες με 6,3 πίσω από Παναιτωλικό και Βόλο. ΑΕΚ και Ολυμπιακός δε βρίσκονται στην πεντάδα της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας.

5. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι μόλις 11η στα λάθη, δείγμα της σοβαρότητας και του πλάνου που έχει. Ο Ολυμπιακός είναι 4ος στην κατηγορία αυτή και η ΑΕΚ 9η.

*Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με αυτά που βλέπουμε στο γήπεδο και με τα λεγόμενα ποδοσφαιρανθρώπων, όπως προπονητών, πρώην ποδοσφαιριστών και αναλυτών, μας οδηγούν εύκολα στο συμπέρασμα ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται δικαιότατα στην κορυφή της βαθμολογίας μετά το τέλος του πρώτου γύρου. Οπως δικαιότατα ακολουθεί η ΑΕΚ, μια ομάδα που παίζει ένα πολύ καλό και ελκυστικό ποδόσφαιρο, αλλά υστερεί του Παναθηναϊκού σε σημαντικούς τομείς όπως η διάρκεια, η ισορροπία σε κάθε γραμμή και η συνέπεια.

*Οι πράσινοι σε όλα τα μας που κέρδισαν ήταν καλύτεροι του αντιπάλου τους και δε χωράει αμφιβολία σε αυτό. Στο ένα παιχνίδι που ήταν χειρότεροι (κόντρα στον Ολυμπιακό), έφεραν ισοπαλία. Δεν πρέπει να αμελούμε ότι απέναντι σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ το τριφύλλι επικράτησε με ισάριθμες ανατροπές, βγάζοντας μέταλλο και χαρακτήρα νικητή! Κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, αλλά μαρτυρά (και αυτό) την πρόοδο της ομάδας και φυσικά την υπεροχή έναντι των άλλων.

*Ας μιλήσουμε και λίγο για την όλη ιστορία σχετικά με τα πέναλτι. Οσοι ακούτε ραδιόφωνο ή διαβάζετε τα άρθρα, έχετε αντιληφθεί ότι ούτε παρωπίδες φοράμε, ούτε καλύπτουμε ανορθογραφίες. Ακόμη και σε πέναλτι κατά του Παναθηναϊκού που έχουν σφυριχτεί στο παρελθόν, αναφέραμε ότι σωστά δόθηκαν. Οπως πρέπει, δηλαδή...

*Η παραφιλολογία έχει φτάσει σε ένα σημείο τρελό. Να οι "κραυγές", να οι βολές, να οι κατηγορίες ότι ο Παναθηναϊκός κερδίζει με πέναλτι που παίρνει. Στην αρχή είχαμε μια άλλη και περισσότερο αντιποδοσφαιρική ανάλυση του τύπου "ναι, αλλά παίζει στην έδρα του". Στη συνέχεια, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να σταθεί με τον Παναθηναϊκό να κάνει 5 "διπλά" σε ισάριθμες επισκέψεις στην έδρα αντιπάλου, φτάσαμε στα κερδισμένα πέναλτι. Μέχρι και ο Εμβιλά έκανε δήλωση χθες τονίζοντας: "Έχει κερδίσει πολλά παιχνίδια με πέναλτι ο Παναθηναϊκός".

*Ας τα βάλουμε κάτω λίγο πιο αναλυτικά. Πόσα πέναλτι έχει πάρει το τριφύλλι; 6 συνολικά. Να δούμε λίγο τις... μεγάλες διαφορές; 5 έχει πάρει ο ΠΑΟΚ και από 4 o Ολυμπιακός και η ΑΕΚ! Μάλιστα, αν ο διαιτητής είχε δώσει καθαρή παράβαση υπέρ του δικεφάλου του βορρά στο "Γ. Καραϊσκάκης", τώρα οι "πράσινοι" θα ήταν στα ίδια με τους Θεσσαλονικείς. Καταρρίπτεται, λοιπόν, και αυτό το επιχείρημα σχετικά με τα πολλά πέναλτι που σπρώχνουν τον Παναθηναϊκό στις επιτυχίες. Οσο για το αν ήταν όλα ή όχι, την άποψή μας την έχουμε καταθέσει. Σωστά δόθηκαν οι παραβάσεις, είτε μιλάμε για εύκολες φάσεις, είτε για δύσκολες. Και για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς και ακριβείς: Δυο είναι οι περιπτώσεις φέτος που έγιναν τρανταχτά λάθη. Η μια στο πέναλτι της ΑΕΚ στο ματς με τον ΟΦΗ (δεν έκρινε φυσικά τον νικητή) και η άλλη σε αυτό που δε δόθηκε στον Παναθηναϊκό στο Αγρίνιο, στο χέρι του Αποστολάκη. Κανείς, όμως, δε έβγαλε το... λάβαρο της επανάστασης και πολύ καλά έκανε. Δε γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι να σηκώνονται οι τόνοι, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η λογική "σφάξε με πασά μου να αγιάσω", έχει περάσει οριστικά στο παρελθόν...

*Εν ολίγοις, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται δίκαια στην κορυφή της βαθμολογίας μετά το τέλος του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος. Η ποδοσφαιρική συνέπεια, οι αριθμοί που αναφέραμε και η συνολική εικόνα της ομάδας αποδίδουν μια δικαιοσύνη. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει την καλύτερη και πιο σοβαρή ομάδα μέχρι τώρα, βασισμένη σε ποδοσφαιρικές αρχές που έκαναν την εμφάνισή τους από πέρυσι και συνεχίζονται σε μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο βαθμό τη φετινή σεζόν. Ταυτόχρονα, το τριφύλλι προχωράει χωρίς πολλά λόγια, δίχως κανείς να αιθεροβατεί. Παρά μόνο με σκληρή δουλειά και ταπεινότητα. Αυτή είναι η λογική του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τον Σέρβο, άλλωστε, να τονίζει κάτι τέτοιο σχεδόν σε κάθε συνέντευξη Τύπου μετά τα παιχνίδια. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν πανηγυρίζει στον Παναθηναϊκό διότι πολύ απλά έχουμε μπροστά μας πολλές αγωνιστικές και έναν ολόκληρο ποδοσφαιρικό μαραθώνιο. Το βέβαιο είναι ότι ο στόχος του Γιοβάνοβιτς ενόψει της συνέχειας, θα είναι η διατήρηση της ίδιας λογικής, οι χαμηλοί τόνοι, η συνέχεια της ομάδας με νοοτροπία νικητή και η κάλυψη κενών με τη μεταγραφική ενίσχυση...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x