Διονύσης Δεσύλλας

Πότε θα ξαναδούμε τον Παναθηναϊκό μεγάλο…

Αν δεν αλλάξει κάτι γρήγορα, τότε ο Παναθηναϊκός θα παλεύει με στόχο να εξελιχθεί, αλλά όχι για να πρωταγωνιστήσει άμεσα. Γράφει ο Διονύσης Δεσύλλας.

Για τη χθεσινή ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ τα γράψαμε χθες. Οι «πράσινοι» προδόθηκαν από τα λάθη τους. Όταν είσαι το απόλυτο αουτσάιντερ, τότε οφείλεις να παρουσιάζεσαι συγκεντρωμένος στο 100% και να μην κάνεις ούτε… μισό λάθος. Σε διαφορετική περίπτωση θα κάνεις πιο εύκολη τη ζωή του αντιπάλου, ο οποίος ήταν και η πιο ποιοτική ομάδα. Οι «πράσινοι» έπεσαν θύμα των δικών τους λαθών, τα οποία δεν τους επέτρεψαν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω στο χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού Σταδίου. Πάμε παρακάτω…

Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε κάτι. Προφανώς και όλοι γνώριζαν εξ αρχής ότι οι πιθανότητες θετικού αποτελέσματος για τον Παναθηναϊκό απέναντι στην καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος ήταν λίγες. Ο ρεαλιστής φίλαθλος ήξερε ότι το «τριφύλλι» θα έπαιρνε αποτέλεσμα μόνο αν τα έκανε όλα τέλεια και ταυτόχρονα ο δικέφαλος του βορρά έπιανε μια μέτρια απόδοση. Το δεύτερο συνέβη. Το πρώτο όχι.

Αυτό που «πονάει», λοιπόν, τον κόσμο δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα. Είναι η ευκολία με την οποία ο Παναθηναϊκός έχασε από μια ομάδα η οποία οδεύει προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Από τον ΠΑΟΚ, που μπορεί να αποτελεί ένα μεγάλο σωματείο, αλλά όπως και να το κάνουμε σε καμία περίπτωση δεν έχει το μέγεθος του «τριφυλλιού». Οι «πράσινοι» έδειξαν κατά πολύ μικρότεροι από ένα κλαμπ που μεγαλώνει και έρχεται με φόρα. Αυτό βλέπουν οι φίλοι του «τριφυλλιού» και στεναχωριούνται ακόμη περισσότερο. Άλλοι έρχονται και ο Παναθηναϊκός βαδίζει αργά, αργά, με περιθώρια εξέλιξης όπως αναφέραμε, αλλά δίχως την ικανότητα τώρα να κάνει το κάτι παραπάνω.

Δυστυχώς, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και το πιθανότερο είναι ότι έρχονται κι άλλα επίσης δύσκολα. Θα το γράψουμε ξανά: Η δουλειά που γίνεται στο Κορωπί, το ρεαλιστικό πλάνο του Δώνη, του Νταμπίζα και το πρότζεκτ το οποίο υπάρχει, είναι καλά και ελπιδοφόρα. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάζονται σκληρά και προσπαθούν να διατηρούν τον Παναθηναϊκό σε ένα καλό επίπεδο, έχοντας ως στόχο την εξέλιξη ποδοσφαιριστών, προκειμένου, όπως και είπε και ο προπονητής χθες, σε μια τριετία να είναι όλα καλύτερα. Αφήνουμε, λοιπόν, απ’ έξω το καθαρά ποδοσφαιρικό τμήμα και βγάζουμε το καπέλο στην εργατικότητα, την υπομονή και την επιμονή που δείχνουν όλοι. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο στην ποδοσφαιρική ομάδα.

Θα τονίσουμε, επίσης, ξανά ότι όντως αυτή η ομάδα μπορεί να εξελιχθεί πολύ. Αρκεί να συνεχιστεί η σωστή δουλειά. Χρειάζονται, όμως, πάρα μα πάρα πολλά περισσότερα προκειμένου να δούμε ξανά μεγάλο Παναθηναϊκό. Δυστυχώς, με τις τωρινές συνθήκες φαίνεται ότι αυτό θα αργήσει.

Τι χρειάζεται για να γίνει ξανά μεγάλος ο Παναθηναϊκός; Να ρίξει κατά πολύ το χρέος του και να μην έχει, πλέον, κινδύνους για μη αδειοδότηση. Να υπάρχει μια σταθερότητα σε όλο αυτό. Και από εκεί και πέρα να μπουν στα ταμεία της ΠΑΕ χρήματα, τα οποία θα τη δυναμώσουν και το κυριότερο να επιστρέψει στον Σύλλογο η μαγική λέξη από τον όποιο επενδυτή ή μεγαλομέτοχο. Η λέξη αυτή είναι μια: ΟΡΑΜΑ.

Είναι προτιμότερο να υπάρχουν 10 ή 15 εκατομμύρια με ένα όραμα για τον Παναθηναϊκό, παρά 30 δίχως το τελευταίο. Σε μια εποχή στην οποία η ψαλίδα από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό ανοίγει, οι «πράσινοι» θα πρέπει να δουν τι θα κάνουν την επόμενη μέρα ώστε να βάλουν για τα καλά τα θεμέλια της επιστροφής. Όχι με Ταϊλανδούς που εξαφανίζονται, ούτε με σωτήρες στα λόγια. Αλλά με άνθρωπο ή ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και τη θέληση για τη συνέχιση της εξέλιξης και ταυτόχρονα τη δημιουργία ξανά ενός μεγάλου Παναθηναϊκού σε κάθε επίπεδο. Σε αγωνιστικό, σε στελεχιακό, σε γηπεδικό. Δεν αρκεί μόνο να αποκτηθούν 3-4 ποδοσφαιριστές καλοί για να βγει η επόμενη χρονιά. Εδώ χρειάζεται να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός εκεί που ανήκει. Στην ελίτ (με την καλή έννοια πάντα), στις δόξες, στην αναγέννηση. Και η όποια αναγέννηση απαιτεί όλα τα παραπάνω.

Το τι θα συμβεί το καλοκαίρι και αν θα υπάρξουν εξελίξεις δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει το παραμικρό. Παρά μόνο μια συγκεκριμένη κατάσταση με τον Γιάννη Αλαφούζο να πληρώνει για τα χρέη και τις προσφυγές, να έχει ρίξει κατά πολύ το μπάτζετ και να «δουλεύει» μαζί με το επιτελείο της ΠΑΕ για την άδεια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x