Διονύσης Δεσύλλας

Το διπλό που ανεβάζει την ψυχολογία και το πράσινο σερί που απαιτείται

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την ανάσα που πήρε ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη επί της Λαμίας και τη συνέχεια για την ομάδα του Λάζλο Μπόλονι.

*Η νίκη ήταν επιτακτική ανάγκη για τον Παναθηναϊκό στη Λαμία. Άλλος χρόνος, μετά το κάκιστο ξεκίνημα και τα πέντε ματς ανεπιτυχών αποτελεσμάτων, δεν υπήρχε για το τριφύλλι. Ανεξάρτητα από αποδόσεις, καλό ποδόσφαιρο κλπ, το παν ήταν το τρίποντο για την ομάδα του Λάζλο Μπόλονι. Ο στόχος επετεύχθη, οι πράσινοι πήραν βαθιά ανάσα- βαθμολογική και ψυχολογική- και κοιτάζουν τη συνέχεια με περισσότερη ηρεμία και προσήλωση αποκλειστικά και μόνο στα αποτελέσματα και τη βελτίωση.

*Το χθεσινό διπλό σε μια... καταραμένη για τον Παναθηναϊκό έδρα, έφερε πολύτιμους βαθμούς και άνοδο στον πίνακα, αλλά το μεγαλύτερο κέρδος είναι η ψυχολογική τόνωση που έδωσε στην ομάδα. Ο Παναθηναϊκός "αγόρασε" ηρεμία, οι ποδοσφαιριστές ξαναβρίσκουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση (δείτε ξανά τα κοντινά στα πρόσωπά τους με τα χαμόγελα και την ανακούφιση στο τέλος του αγώνα) και κατά κάποιον τρόπο αποσυμπιέζονται. Όχι στον απόλυτο βαθμό. Άλλωστε, δε γίνεται να είσαι στο τριφύλλι και να μην έχεις κάνει μέρος της καθημερινότητάς σου την πίεση. Ωστόσο, το μεγάλο βάρος και η θηλιά στον λαιμό φεύγουν μετά τη χθεσινή επικράτηση κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

*Δείτε ξανά το ματς μετά το 0-2. Ο Παναθηναϊκός έκανε τόσες ευκαιρίες, όσες πιθανότατα να είχε σε όλα του ματς μέχρι τώρα. Τελείωσε την αναμέτρηση με συνολικά 16 τελικές. Τις διπλάσιες από τον μέχρι τώρα μέσο όρο του. Αυτό συνέβη διότι τα πόδια των ποδοσφαιριστών λύθηκαν, οι παίκτες έπαιξαν πιο ελεύθερα και άρχισαν να βγάζουν στο γήπεδο ωραία πράγματα, δίχως να έχουν το άγχος του αποτελέσματος και την πίεση μιας ενδεχόμενης νέας γκέλας.

*Σε ατομικό επίπεδο, σημείο αναφοράς, φυσικά, είναι ο Καρλίτος. Δυο ακόμη γκολ από τον Ισπανό επιθετικό, που έφτασε συνολικά τα τέσσερα στο πρωτάθλημα. Καθόλου άσχημα. Ο ποδοσφαιριστής επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για έναν εξαιρετικό σκόρερ. Βρίσκει εστία για... πλάκα και το γεγονός ότι αγωνίστηκε λίγο πιο πίσω από τον Μακέντα, τον βοήθησε ώστε να έχει περισσότερη ελευθερία και εύρος στις κινήσεις του. Πολύ καλή εμφάνιση είχαν οι Σαβιέρ και Χατζηγιοβάνης. Ηταν σίγουροι στις αποφάσεις τους, ουσιαστικοί και πειθάρχησαν στα "θέλω" του Λάζλο Μπόλονι, βοηθώντας πολλές φορές στο αμυντικό κομμάτι. Ο Μαουρίσιο δίνει ποιότητα στη μεσαία γραμμή και αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο παιχνίδι με παιχνίδι. Βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη και το επιθετικό κομμάτι. Οσο για τον Βιγιαφάνιες, τον είδαμε ξανά με το τριφύλλι στο στήθος, έστω και για λίγο. Έχασε δυο μεγάλες ευκαιρίες, έδειξε την ποιότητά του και την όρεξη που έχει, αλλά ακόμα υπάρχει χρόνος και απαιτείται υπομονή. Στα επόμενα ματς θα τον βλέπουμε όλο και περισσότερο.

*Υπήρχε και κακό διάστημα στη Λαμία. Μετά το 0-1 και μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε τα γνωστά του προβλήματα. Δεν κρατούσε μπάλα, όπως θα έπρεπε, δεν είχε καλή ανάπτυξη, έκανε λάθη που εξόργισαν τον Μπόλονι και παραλίγο να το πληρώσει. Ο Διούδης, όμως, είπε "όχι" σε εκτέλεση πέναλτι και αναμφίβολα είναι κι αυτό ένα σημείο του αγώνα καθοριστικό, το οποίο καταγράφεται.

*Ο Ρουμάνος προπονητής έχει βάλει κάποια πρώτα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας. Το πρώτο γκολ μπήκε από στατική φάση. Ο Μπόλονι δούλεψε στο Κορωπί πολύ σε αυτό το κομμάτι, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Το 4-4-2 που δοκιμάζει δείχνει να ταιριάζει καλύτερα στην ομάδα, ενώ φαίνεται ότι ο ίδιος έχει καταλήξει σε έναν κορμό ενδεκάδας. Στους εκλεκτούς του 67χρονου θα πρέπει να προσθέσουμε τον Βιγιαφάνιες μόλις αυτός είναι στο 100%. Πιθανότατα να πάρει θέση στα άκρα, αφού δε φαίνεται να αλλάζει το σύστημα.

*Το πρώτο βήμα, μετά τις απανωτές γκέλες έγινε. Δεν κατάφερε κάτι σπουδαίο ο Παναθηναϊκός κι αυτό πρέπει να είναι το πνεύμα. Αυτό το διπλό, όμως, φέρνει χαμόγελα, "φτιάχνει" την ομάδα, ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και κάνει τους πράσινους να πιστεύουν ξανά στους εαυτούς τους και να βλέπουν με καλύτερο μάτι τη συνέχεια. Απαιτείται ένα σερί, πάση θυσία, μέχρι να πάει ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Τα ματς με Απόλλωνα και Ατρόμητο ακολουθούν. Υποχρέωση όλων είναι να πάρει άλλα δυο συνεχόμενα τρίποντα το τριφύλλι, διορθώνοντας, ταυτόχρονα, τα κακώς κείμενα, μέσω των προπονήσεων και των αγώνων.

Ακολουθήστε στον Διονύση Δεσύλλα: instagram@dionisisdes

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x