sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Έντερ: Ο «εξαφανισμένος» πρωταγωνιστής του Euro 2016 είναι ένας μαχητής της ζωής

Ο Έντερ έδωσε στην Πορτογαλία το Euro 2016, όμως έκτοτε η… τύχη του αγνοείται. Η ζωή του ήταν δύσκολη, αλλά βγήκε δυνατότερος και έκανε τον κόσμο να μάθει το όνομά του στα γήπεδα της Γαλλίας.

Έντερ: Ο «εξαφανισμένος» πρωταγωνιστής του Euro 2016

Μπορεί να φαίνεται σαν να συνέβη πέρσι το καλοκαίρι, όμως πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια από το Euro 2016 που φιλοξενήθηκε με απόλυτη επιτυχία στα γήπεδα Γαλλίας. Εκεί, οι διοργανωτές ετοιμάζονταν για έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο μέσα στο «σπίτι» τους και μπροστά στους χιλιάδες συμπατριώτες τους, όμως η Πορτογαλία του δικού μας Φερνάντο Σάντος, τους χάλασε τα σχέδια με τον πιο ηχηρό τρόπο. Παρόλο που ο Κριστιάνο Ρονάλντο τραυματίστηκε και τέθηκε από νωρίς εκτός μάχης, οι Ίβηρες κατάφεραν να αντέξουν στην πίεση, με το ματς να οδηγείται στην παράταση.

Εκεί, ο Εντερζίο Αντόνιο Μασέδο Λόπες ή αλλιώς Έντερ, έμελλε να γράψει στο 109ο λεπτό του αγώνα την δική του χρυσή σελίδα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να χαρίσει το τρόπαιο στην πατρίδα του. «Πήρα τη μπάλα, στράφηκα προς την εστία και το μόνο σκεφτόμουν ήταν να σουτάρω. Δεν είχα ιδέα αν ήταν μακριά ή κοντά η εστία. Η πρόθεση και η επιθυμία μου ήταν να σουτάρω. Μόλις βρήκα χώρο, το έκανα. Δεν έμοιαζε τόσο μεγάλη η απόσταση. Αυτό το συνειδητοποίησα μόλις σκόραρα», ανέφερε ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τελικού, που ξαφνικά βρέθηκε από την αφάνεια στο προσκήνιο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να παραμείνει εκεί.

Έντερ: Ο «εξαφανισμένος» πρωταγωνιστής του Euro 2016

Δεν τα κατάφερε σε Αγγλία και Γαλλία, βρήκε «λιμάνι» στη Μόσχα

Λίγο πριν την έναρξη του Euro, οι εμφανίσεις του έπεισαν τη Λιλ να τον κάνει δικό της μετά από μια περίοδο δοκιμής, με τον 29χρονο τότε να αποχωρεί από την Σουόνσι και την Premier League χωρίς καν να έχει πετύχει γκολ! Η σεζόν που ακολούθησε ήταν σχετικά «φτωχή» για σέντερ φορ (6 γκολ, 4 ασιστ), όμως η Λοκομοτίβ Μόσχας ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του. Έπειτα από μια ακόμη ρηχή χρονιά (16 συμμετοχές, 4 γκολ) όλα έδειχναν ότι δεν θα παραμείνει στη Ρωσία, ωστόσο το τέρμα του κόντρα στη Ζενίτ έδωσε το πρωτάθλημα στη «Λόκο», που έκανε την υπέρβαση και τον διατήρησε στο ρόστερ, με τον Πορτογάλο να έχει στεριώσει εκεί μέχρι σήμερα.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και το ίδρυμα

Ο Έντερ γεννήθηκε στην Αφρική και συγκεκριμένα στη Γουινέα-Μπισάου, που άλλοτε αποτελούσε αποικία των Πορτογάλων. Πριν ακόμα δει το φως της ζωής, ο πατέρας του είχε μετακομίσει στη Λισαβόνα με σκοπό να μπορέσει να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια του, με τις συνθήκες στην πατρίδα του να είναι άσχημες. Η μητέρα του ωστόσο δεν άντεξε χωρίς τον σύζυγό της και όταν ο Έντερ ήταν μόλις δύο ετών, έκαναν το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη, με την ελπίδα ότι ο μικρός θα έχει την ζωή που αξίζει σε κάθε παιδί αυτού του κόσμου, μακριά από κακουχίες.

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ρόδινα και μόλις στην ηλικία των οκτώ ετών, οι οικογένειά του αναγκάστηκε μέσω ενός κοινωνικού προγράμματος να τον στείλει σε ένα ίδρυμα στην Κοΐμπρα. Ο μικρός ήταν «προβληματικός» χαρακτήρας, αφού ήθελε όλη μέρα να παίζει μπάλα και δυσκόλευε τους ανθρώπους που τον φρόντιζαν. «Όλη μέρα ήμουν στον δρόμο με μια μπάλα στα πόδια. Κάθε στιγμή και κάθε μέρα, όπου βρίσκαμε με τους φίλους μου μια μπάλα, κάναμε αυτό που αγαπούσαμε», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του. Για τα μαθήματα, ούτε λόγος. Οι φασαρίες ήταν καθημερινό φαινόμενο και οι υπεύθυνοι έπρεπε να βρουν μια λύση.

Έντερ: Ο «εξαφανισμένος» πρωταγωνιστής του Euro 2016

Η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο και η βοήθεια προς την οικογένεια

Τελικά, το ταλέντο του για το ποδόσφαιρο τον οδήγησε στις ακαδημίες της τοπικής Αντέμια, όπου ξεχώρισε… σαν τη μύγα μες το γάλα. Η ευκαιρία δεν άργησε να έρθει και το 2006 πραγματοποίησε τον ντεμπούτο του στην τέταρτη κατηγορία της Πορτογαλίας με τη φανέλα της Ολιβέιρα. Εκεί τα πήγε εξαιρετικά και αμέσως μετακινήθηκε στην Τουριζένσε, που του έδωσε και τα πρώτα χρήματα της ζωής του. Η οικογένεια του στο σπίτι συνέχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες και έτσι ο Έντερ αποφάσισε να τους στέλνει και τα 400 ευρώ που έβγαζε κάθε μήνα με τον ιδρώτα του.

Ωστόσο όλη του η ζωή άλλαξε όταν η Μπράγκα τον έκανε δικό της και του έβαλε ρήτρα αποδέσμευσης 30 εκατομμυρίων ευρώ! Πλέον μπορούσε να συντηρήσει τους δικούς του ανθρώπους και να είναι πιο ευτυχισμένος από ποτέ, αλλά ακόμα υπήρχε ένα μεγάλο αγκάθι. Οι γονείς του μέσα σε αυτό το διάστημα χώρισαν και ξαναέφτιαξαν τη ζωή τους. Ωστόσο ο πατέρας του βρίσκεται μέχρι σήμερα στη φυλακή, αφού στο μεσοδιάστημα σκότωσε τη νέα του γυναίκα! «Από την στιγμή που πήρα τα πρώτα μου χρήματα, ταξιδεύω στην Αγγλία όποτε έχω χρόνο και τον επισκέπτομαι στη φυλακή», αποκάλυψε λίγο μετά το Euro.

Ουσιαστικά δεν κατάφερε να μεγαλώσει με την οικογένειά του. Στην πραγματικότητα αυτό τον βοήθησε να γίνει ο ώριμος άνθρωπος που είναι σήμερα και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία. Μπορείς όπως αναφέρει να είναι μακριά από τους δικούς του ανθρώπους, αλλά έχει μάθει πλέον να το διαχειρίζεται. «Στην πραγματικότητα ήταν δύσκολο, αλλά είχε και πλάκα. Υπάρχουν τόσοι φίλοι στη ζωή που μπορούν να σε βοηθήσουν. Εκτός από τους γονείς μου, έχω μια αδελφή που σπουδάζει στο Γουλβερχάμπτον και μια ακόμη που για ένα διάστημα ζούσε στην Αγγλία. Επίσης έχω ακόμα δύο αδερφούς στην Πορτογαλία, είμαστε τρομερά αγαπημένοι».

Έντερ: Ο «εξαφανισμένος» πρωταγωνιστής του Euro 2016

Η ρήξη χιαστού και ο άνθρωπος που τον αναγέννησε

Πάνω που όλα έδειχναν να έχουν πάρει τον δρόμου τους και η μεταγραφή στην Premier League να είναι προ των πυλών, η ατυχία χτύπησε την πόρτα στον Έντερ. Τον Φεβρουάριο του 2013 θα υποστεί ρήξη χιαστού και ουσιαστικά θα χάσει την υπόλοιπο σεζόν. Η περίοδος της αποκατάστασης θα είναι μεγάλη και η μετακίνηση στη Σουόνσι θα αργήσει δύο χρόνια και φυσικά τα χρήματα που θα λάβει η Μπράγκα δεν θα είναι τα ίδια. Ο ίδιος φλερτάρει με την κατάθλιψη και η μόνη λύση για να επανέλθει και να παλέψει, είναι να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό.

Για καλή του τύχη εμπιστεύθηκε την συμπατριώτισσά του ψυχολόγο, Σουζάνα Τόρες, η οποία τον βοήθησε να αναγεννηθεί. Αυτός, μη ξεχνώντας την πολύτιμη βοήθειά της, την κάλεσε στον τελικό του Euro όπου μετά και την κατάκτηση του τροπαίου, φωτογραφήθηκαν μαζί και της αφιέρωσε το κύπελλο.

Η ζωή του Έντερ δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, αλλά κατάφερε μέσα από τις δυσκολίες και τις κακουχίες να βγει πιο δυνατός και να πετύχει. Όπως είπε και ο Φερνάντο Σάντος, «το γκολ στον τελικό τον μετέτρεψε από ασχημόπαπο σε έναν πανέμορφο κύκνο». Μπορεί να είναι σχεδόν απίθανο να ξανακληθεί στην εθνική Πορτογαλίας, ωστόσο το όνομά του και η ιστορία θα είναι το καλύτερο παράδειγμα για όλα τα εμπόδια της ζωής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x