Αργυρό για την Εθνική Τουρκίας στο Μουντομπάσκετ, στο «ψηλότερο σκαλί» ανέβηκε, όμως, ο Τ. Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είναι ο μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος της Κυριακής για το Σύνταγμα.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων η συνταγματική μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση Ερντογάν υπερψηφίστηκε σε ποσοστό 58%.
Το αποτέλεσμα φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ενισχύεται ο ρόλος της πολιτικής εξουσίας σε βάρος του στρατιωτικού και δικαστικού κατεστημένου.
«Έχουμε ξεπεράσει ένα ιστορικό όριο στο δρόμο προς την προηγμένη δημοκρατία και την κυριαρχία του νόμου», δήλωσε ο Τ. Ερντογάν, εν μέσω πανηγυρισμών των οπαδών του κόμματός του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο αρχηγός του και ηγέτης της καμπάνιας του «όχι», Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν ψήφισε λόγω σύγχυσης (!) σχετικά με το εκλογικό τμήμα στο οποίο έπρεπε να προσέλθει.
Συγχαρητήρια από ΗΠΑ και Βρυξέλλες
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, χαιρέτισαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τηλεφωνικά τον Τ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενισχύει τον εκδημοκρατισμό της χώρας.
Το αποτέλεσμα χαιρέτισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζοντάς το «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιμέλεια : Ανδρέας Μορφόπουλος
Πηγή : skai.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






