Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο άνθρωπος ταξίδεψε για πρώτη φορά στο διάστημα. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Γιούρι Γκαγκάριν.
Ήταν 12 Απριλίου του 1961, όταν στις 09:07 το πρωί ο ρώσος κοσμοναύτης ξεκίνησε το ιστορικό του ταξίδι. Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά και συνολικά 108 λεπτά ταξιδιού, ο Γιούρι Γκαγκάριν επιστρέφει στη Γη αλλά δεν προσγειώνεται μαζί με την κάψουλα.
Χρησιμοποιεί το εκτινασσόμενο κάθισμα και προσγειώνεται λίγο έξω από την πόλη Τακτάροβα.
Ο Γκαγκάριν θεωρήθηκε εθνικός ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης και ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο για να μεταφέρει τις εμπειρίες του από το διάστημα. Το ταξίδι του αλλά και ο ίδιος, χρησιμοποιήθηκαν ως προπαγανδιστικό μέσο την εποχή του Ψυχρού πολέμου.
Σκοτώθηκε σε ηλικία 34 ετών το 1968 σε αεροπορικό δυστύχημα.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






