Μετά το ανατρεπτικό αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης επικεντρώνεται από σήμερα, Δευτέρα, στις προσπάθειες των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Οι κάλπες έστειλαν το μήνυμα για αλλαγή της μέχρι τώρα εφαρμοζόμενης πολιτικής, όπως αυτή υπαγορεύεται από τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο.
Αυτή τη στιγμή, όμως, προέχει, η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, διαδικασία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με τη μορφή των διερευνητικών εντολών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Κάρολος Παπούλιας κάλεσε στη 1 μ.μ., πρώτο, όπως ορίζει και το Σύνταγμα, τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.
Με διαφορά μίας ώρας (2 μ.μ.) τον κ. Πετσάλνικο θα ακολουθήσει με την ιδιότητα, πλέον, του απερχόμενου πρωθυπουργού, ο Λουκάς Παπαδήμος.
Το σημαντικότερο, όμως, ραντεβού είναι στις 3 μ.μ. ανάμεσα στον Κάρολο Παπούλια και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ως αρχηγός του πρώτου κόμματος, παίρνει και πρώτος στα χέρια του την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, μέσα σε τρεις ημέρες.
Αν δεν τα καταφέρει μέσα στην συγκεκριμένη προθεσμία, τότε η εντολή θα περάσει στον επικεφαλής του δεύτερου κόμματος, ο οποίος είναι ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια –εφόσον διατηρηθεί η δυστοκία, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αν τελεσφορήσει κάποια από τις τρεις εντολές, τότε στις 17 Μαΐου, θα συγκληθεί η νέα Βουλή η οποία θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Παπούλιας θα καλέσει σε συνάντηση τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα επιδιώξει το σχηματισμό οικουμενικής ή υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα νέες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα, την Κυριακή 17 Ιουνίου, εν μέσω, μάλιστα, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου…
Ανδρέας Μορφόπουλος
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.






