Επικαιρότητα

«Κίνδυνος για τις καταθέσεις στην Ευρωζώνη»

Για απίστευτο αυτογκόλ των Ευρωπαίων ηγετών στην υπόθεση της Κύπρου κάνουν λόγο διεθνείς οικονομικοί αναλυτές. Είναι σαν να λένε στον κόσμο να σηκώσει τα λεφτά του

Τις «Πύλες της Κολάσεως» άνοιξαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης με την απόφαση να κατασχέσουν μέρος των τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο. Οι πρώτες επιπτώσεις φαίνονται, ήδη, στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ οι εξελίξεις θα απασχολήσουν τη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη το απόγευμα της Τρίτης.

Επίθεση στους ηγέτες της Ευρωζώνης, με αφορμή την απόφαση για «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων, εξαπέλυσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), την Τρίτη.

Μέσω δήλωσης υψηλόβαθμου αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το IIF αναφέρει ότι «η απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς υπονομεύει την αξιοπιστία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος και το μοντέλο ασφάλειας των καταθέσεων».

«Όλες οι καταθέσεις -είτε σε ελληνικές, είτε σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ασφαλείς», επανέλαβε κατηγορηματικά ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να αποκτήσει το ενεργητικό και παθητικό των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων στην χώρα μας, μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις που αναμένονται απόψε στη Λευκωσία.

Απώλειες καταγράφουν στο άνοιγμα τα κυριότερα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Τις μεγαλύτερες ζημίες σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών, επηρεασμένες από την απόφαση επιβολής εισφοράς στους κυπριακούς λογαριασμούς. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σημαντικά 2,08% στις 940 μονάδες.

Με θέμα τις εξελίξεις στην Κύπρο, και την πορεία εφαρμογής του ελληνικού Προγράμματος με έμφαση στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (6 μ.μ.) σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη στο Μαξίμου.

«Είναι σαν να λένε: Σηκώστε τα χρήματά σας…»

Ανησυχία ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων θα πυροδοτήσει απόσυρση καταθέσεων από ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως χωρών της περιφέρειας, εκφράζει αναλυτής της JP Morgan.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι με την τρέχουσα διαφωνία της τρόικας με την Ελλάδα αναφορικά με την εκταμίευση των δόσεων, και την πιθανότητα πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ακόμα πιο έντονο επεισόδιο στην ευρωπαϊκή κρίση.

Ακόμα πιο περιγραφικός για την κατάσταση εμφανίσθηκε ο Πολ Κρούγκμαν, στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος έγραψε στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας ότι «είναι σαν οι Ευρωπαίοι να κρατούν μια πινακίδα νέον, γραμμένο στα ελληνικά και στα ιταλικά, λέγοντας "είναι καιρός να τρέξετε στις τράπεζες σας!..."».

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x