Επικαιρότητα

Οι εφοριακοί εξοπλίζονται με 5.000 φορητούς υπολογιστές και tablet

Μέσω των tablet οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις.

Με ψηφιακούς ελέγχους, 5.000 φορητούς υπολογιστές και tablet ρίχνεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στο Φόρουμ των Δελφών, η φορολογική αρχή θα προμηθευτεί άμεσα 5.000 laptop καθώς και tablet τα οποία θα δοθούν στους ελεγκτές για τους επιτόπιους ελέγχους.

Μέσω των tablet οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QRcode και θα μπορεί ο ελεγκτής να ελέγχει εάν η απόδειξη έχει περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ. Μέχρι το τέλος Ιουνίου όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν ταμειακές μηχανές νέου τύπου που θα συνδέονται online με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Το mydata


Για τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής ανέφερε πως δεν υπάρχει «ένα φάρμακο, μία λύση. Είναι μία μάχη διαρκής με εργαλείο την ψηφιοποίηση. Το πρώτο εργαλείο που μας δίνει η ψηφιοποίηση είναι το mydata, το οποίο είναι μία τομή που με τη σειρά του μας δίνει μεγάλο πλούτο πληροφοριών που μπορούμε να διασταυρώσουμε».

Όπως είπε, έχει σχεδιαστεί για όλες τις επιχειρήσεις, με λύσεις και οφέλη για κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, επισημαίνοντας ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία βελτιώνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες στις φορολογικές αρχές. Είναι ενδεικτικό ότι οι Ιταλοί στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων κατάφεραν να «χτυπήσουν» κύκλωμα παράνομων επιστροφών ΦΠΑ. Επί της ουσίας, οι ιταλικές αρχές με το σύστημα αυτό εμπόδισαν την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το που εμφανίζεται ύποπτος ΑΦΜ, θα κοκκινίζει η οθόνη του υπολογιστή της ΑΑΔΕ. Αμέσως μετά, θα ξεκινάει ο φυσικός έλεγχος για τη διαπίστωση ή μη παράνομων πράξεων.
Σύμφωνα με τον διοικητή, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής και πολλαπλασιαστής ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών. Μέσω του mybusinessSupport χορηγήθηκαν ενισχύσεις 8,6 δισ. ευρώ σε περίπου 750.000 επιχειρήσεις, ενώ καταβλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Επίσης ανέφερε ότι μέσω των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν οι φορολογούμενοι γλίτωσαν πάνω από 1,8 εκατ. επισκέψεις στις ΔΟΥ, ενώ 135.000 κάτοχοι οχημάτων δεν χρειάστηκε να επισκεφθούν την εφορία για να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς μέσω της εφαρμογής myCar υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις


Τέλος, αναφέρθηκε και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οπως είπε, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων θα λαμβάνει στοιχεία και πληροφορίες για τις μισθώσεις. Οι αναρτήσεις ακινήτων στην πλατφόρμα θα γίνονται υποχρεωτικά με την καταχώριση του αριθμού μητρώου ακινήτων που έχει χορηγηθεί στους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x