Επικαιρότητα

Μύλος με τα self tests: Έφτασαν σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων και... χτυπημένα στα φαρμακεία (vid)

Ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρει πως σε πολλά φαρμακεία oι συσκευασίες των self-tests ήταν χτυπημένες ή και ανοιγμένες, προκαλώντας ανησυχία για την ποιότητα και αξιοπιστία των προϊόντων.

Στα ράφια των φαρμακείων στα αστικά κέντρα παραδίδονται από το πρωί τα πρώτα self-tests, ενώ το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγησή τους. Πάντως, αρκετοί φαρμακοποιοί αντιδρούν για τη συσκευασία των τεστ, καθώς σε αυτή περιλαμβάνονται 25 τεμάχια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η φαρμακοποιός Έφη Κουνέλη τόνισε πως οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει τώρα να φτιάξουν τα τεστ σε ατομικές συσκευασίες, μαζί με όλα τα «ανταλλακτικά» για να μπορέσουν να τα διαθέσουν σε κάθε ασφαλισμένο. Τα υλικά για τη διενέργεια του self-test είναι χωρισμένα ανά είδος, σε ξεχωριστές συσκευασίες.

Σύμφωνα με την κ. Κουνέλη, απαιτείται να ακολουθηθεί από μέρους τους μια συγκεκριμένη διαδικασία, σε χώρο απολυμασμένο, με χρήση μάσκας κ.λπ. αφιερώνοντας κάποιες επιπλέον ώρες εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια εκφράζει την άποψη ότι η πολιτεία θα πρέπει να αποζημιώσει τους φαρμακοποιούς τόσο για τη διαδικασία «διαλογής» των τεστ όσο και για την εκπαίδευση του προσωπικού.

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ισχυρίστηκε ότι οι φαρμακοποιοί ήξεραν ότι θα παραλάβουν συσκευασίες των 25 τεμαχίων για τα self-tests. «Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία από αυτή των 25 τεμαχίων. Υπάρχουν στη Γερμανία ατομικά που πωλούνται με αρκετά χρήματα. Τα δωρεάν self-test είναι σε εικοσιπεντάδες σε όλο τον πλανήτη. Ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.



«Η διαδικασία της αγοράς, της προκήρυξης του διαγωνισμού, της διανομής των self-tests και της δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στα δικά μου μάτια φαντάζει ένα θαύμα για το ελληνικό δημόσιο. Όταν ανακοινώσαμε ότι θα το κάναμε, δεν πίστευα ότι θα καταφέρουμε να το κάνουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Κι όμως όλα κύλησαν ρολόι και το κάναμε», επεσήμανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr σε πολλά φαρμακεία oι συσκευασίες των self-tests ήταν χτυπημένες ή και ανοιγμένες, προκαλώντας ανησυχία για την ποιότητα και αξιοπιστία των προϊόντων.

Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 60.000 self-tests στην πρώτη παρτίδα


Τουλάχιστον 60.000 τεστ αυτοδιάγνωσης περιλαμβάνει η πρώτη παρτίδα που θα βρίσκεται το αργότερο ως αύριο στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 75 για κάθε φαρμακείο, όπως αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.



«Τα φαρμακεία είναι έτοιμα για τη διάθεση των self tests. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές στους πολίτες είναι ότι βάσει της νομοθεσίας θα διατίθενται από τα φαρμακεία δωρεάν, αλλά δεν θα διενεργούνται στα φαρμακεία. Κάθε πολίτης θα κάνει το τεστ στο σπίτι του. Φυσικά μέσα στη συσκευασία κάθε τεστ θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες χρήσης», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας, προτεραιότητα έχουν οι μαθητές λυκείου, ηλικίας 16 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι οι άλλοι δικαιούχοι δεν πρέπει να συνωστίζονται και να ταλαιπωρούνται άδικα προσερχόμενοι στα φαρμακεία και ζητώντας να προμηθευτούν το τεστ αυτοδιάγνωσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x