Ο Ρετζέπ Ερντογάν υποστήριξε την Παρασκευή ότι η έκταση της τουρκικής ασφαλούς ζώνης θα είναι πολύ μεγαλύτερη ανατρέποντας  όσα είχαν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά με βάση τη συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ. 

Επικαλούμενος την αμερικανοτουρκική συμφωνία, ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «η ασφαλής ζώνη είναι μήκους 440 χιλιομέτρων και βάθους 30 χιλιομέτρων και την περιοχή θα επιτηρούν Τούρκοι και Αμερικανοί». Στην περίπτωση αυτή όμως, περιλαμβάνονται εκτός του Τελ Αμπιάντ  και άλλων περιοχών και οι πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι στις οποίες έχει εισέλθει ο συριακός στρατός του Άσαντ και οι Ρώσοι.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε δε ότι «θα πάω στη Μόσχα (σ.σ 22 Οκτωβρίου), και η Μόσχα θα είναι σημαντικός παράγοντας για την εφαρμογή της συμφωνίας». Η αναφορά αυτή πιθανότατα έχει να κάνει με την τύχη των δύο πόλεων. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας διέψευσε πάντως ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη ΒΑ Συρία και ειδικότερα στη Ρας αλ Αΐν. «Δεν υπάρχουν μάχες πια όσοι λένε τέτοια πράγματα παραπληροφορούν τον κόσμο» επέμεινε. 

Η Τουρκία συμφώνησε την Πέμπτη να αναστείλει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά εάν οι κουρδικές πολιτοφυλακές αποχωρήσουν από την περιοχή μέσα σε πέντε ημέρες, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Πηγή: skai.gr