Επικαιρότητα

Από χτύπημα των Χούθι η φωτιά σε εγκαταστάσεις του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco στη Σαουδική Αραβία

Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι έπληξαν διυλιστήριο της Aramco στην πόλη Τζιζάν της Σαουδικής Αραβίας κοντά στα σύνορα με την Υεμένη.
Google Προσθέστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Σε χτύπημα των Χούθι της Υεμένης οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Κυριακής στο διυλιστήριο της Aramco στην Τζιζάν της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου των ανταρτών.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα την Κυριακή αναφερόταν ότι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέσβησαν πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε εγκατάσταση του διυλιστηρίου της Aramco, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η αιτία της φωτιάς.

Οι ομάδες βιομηχανικής ασφάλειας της Aramco είχαν θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο και οι αρμόδιες αρχές ολοκλήρωναν τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του περιστατικού, ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Η Τζιζάν βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη.

Το διυλιστήριο της Τζιζάν επεξεργάζεται 400.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως και παράγει διυλισμένα προϊόντα, μεταξύ των οποίων βενζίνη και ντίζελ εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.

Η Aramco διέκοψε τη λειτουργία του διυλιστηρίου στις 27 Ιουλίου, μετά από επίθεση των μαχητών των Χούθι της Υεμένης, η οποία προκάλεσε ζημιές στο συγκρότημα Ολοκληρωμένης Αεριοποίησης Συνδυασμένου Κύκλου (IGCC) και στην περιοχή των δεξαμενών αποθήκευσης, σύμφωνα με σημείωμα της συμβουλευτικής εταιρείας IIR που είδε το Reuters.

Οι Χούθι είχαν δηλώσει τότε ότι έπληξαν εγκαταστάσεις της Aramco στη Τζιζάν και τη Γιανμπού. Οι επιθέσεις ενίσχυσαν την πιθανότητα οι απειλές για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και τις πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας να διευρύνουν την παγκόσμια αναστάτωση που προκαλείται από τον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και τις ιρανικές επιθέσεις σε πλοία γύρω από τα Στενά του Ορμούζ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας είχαν προκαλέσει ορισμένες διακοπές στην παραγωγή, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λειτουργία τους θα μπορούσε να αποκατασταθεί γρήγορα. Ανέφερε ότι οι επιθέσεις δεν είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο στη λειτουργία ή στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Οι Χούθι κήρυξαν τον περασμένο μήνα ναυτικό αποκλεισμό της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισαν ως σαουδαραβικό αποκλεισμό της Υεμένης, μια κατηγορία που το Ριάντ αρνείται.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x