Επικαιρότητα

Αυτοψία ΣΚΑΪ στα σύνορα: Με drones, ελικόπτερα και θερμικές κάμερες θωρακίζεται ο Έβρος

Ο ΣΚΑΪ βρέθηκε στο Έβρο και έκανε αυτοψία, μιλώντας με τους κατοίκους της περιοχής και καταγράφοντας όλη την κινητικότητα και από τις 2 πλευρές

Καθώς η κυβέρνηση προχωρά με το σχέδιο κατασκευής του νέου φράχτη στον Έβρο για θωράκιση της συνοριογραμμής της χώρας με την Τουρκία, αποφασισμένοι είναι και οι κάτοικοι να θωρακίσουν κι άλλο τα σύνορα.

Ο ΣΚΑΪ βρέθηκε στο Έβρο και έκανε αυτοψία, μιλώντας με τους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα τις τελευταίες ώρες δεκάδες φορτηγά του ελληνικού στρατού και της Αστυνομίας, να ενισχύουν την οριογραμμή.



Σύμφωνα με τις δηλώσεις κατοίκων της περιοχής από τη στιγμή που ανέλαβε ο στρατός κ η Αστυνομία, δεν βλέπουν άνθρωπο να κυκλοφορεί.

Τα «καυτά» σημεία στον Έβρο - Ο «νέος» φράχτης

Ο νέος φράχτης που πρόκειται να κατασκευαστεί έχει τρία «καυτά» σημεία.

1) Πέταλο 16 χλμ.
2) Φέρες Κτήμα Τσιρόζη 14 χλμ.
3) Νεραϊδότοπος 2,5 χλμ.

Η ΕΛΑΣ επιχειρεί να χτίσει τείχος σε στεριά και αέρα με αστυνομικές ενέδρες σε 15 εναλλασσόμενα σημεία, κάλυψη των "κενών" με DRONES και ελικόπτερα και σταθερές θερμικές κάμερες εμβέλειας 12 χλμ.

Επιπλέον, στην ελληνοτουρκική μεθόριο επιστρέφουν 400 αστυνομικοί, κυρίως δυνάμεις των ΜΑΤ, εποχούμενες δυνάμεις, άνδρες των ΟΠΚΕ, και συνοριοφύλακες. Θα τοποθετηθούν στις Φέρες, στο Κτήμα Τσιρόζη, στο Τυχερό του Έβρου, και στον Άρδα Ποταμό.

Ο ΣΚΑΪ, βρίσκεται στην περιοχή και καταγράφει όλη την κινητικότητα και από τις 2 πλευρές.

Η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ στον Έβρο, Ελένη Ιατρού, περιγράφει την περιοχή στην οποία υπάρχει και ένας πυλώνας δεκάδων μέτρων, με κάμερες πάνω του από τον οποίο οι Τούρκοι παρακολουθούν τον ποταμό, στην κωμόπολη των Φερών.



Το πρωί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με τους τοπικούς άρχοντες.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε:

«Για την ασφάλεια των συνόρων μας, για την ασφάλεια της χώρας μας, κ θα ήθελα να συζητήσουμε μαζί κάποια προβλήματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ Δήμου κ ΕΛΑΣ, και είμαι στη διάθεσή σας. Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας "ανησυχεί" διαρκώς: η ασφάλεια μας. Για τον λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν.»

Αυτή τη στιγμή στον Έβρο, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, υπηρετούν μόνιμα 400 άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκεί βρίσκονται και 200 εθελοντές αστυνομικοί που παραμένουν με δικά τους έξοδα, αλλά και 150 ένστολοι, ως ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ.

Επίσης, 100 στελέχη της ευρωπαϊκής Frontex είναι στα σύνορα, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο. Έως την Παρασκευή, που αναμένεται να έχουν φτάσει και οι επιπλέον 400 αστυνομικοί, η συνολική δύναμη στον Έβρο, ΕΛΑΣ – Frontex, θα ξεπερνά τους 1250 άνδρες.

Ελληνικό Φυλάκιο

Στα 100 χιλιόμετρα βόρεια των Φερών, στη Νέα Βύσσα, βρίσκεται το Ενιαίο Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων Αστυνομίας και Στρατού, όπου καταλήγουν δεκάδες κάμερες που λειτουργούν στη συνοριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας.

Μετά την κρίση του Μαρτίου, όταν επιχείρησαν χιλιάδες μετανάστες να εισβάλλουν στη χώρα μας, οι κάμερες αυξήθηκαν.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x