Επικαιρότητα

Αναμονή έως 14 ώρες στην ουρά για τη βασίλισσα Ελισάβετ!

Σταμάτησε για έξι ώρες η είσοδος στην ουρά για το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, καθώς το πλήθος που περίμενε να αποτίσει φόρο τιμής ξεπέρασε τα 8 χλμ.

Σταμάτησε για έξι ώρες η είσοδος στην ουρά για το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β', καθώς το πλήθος που περίμενε να αποτίσει φόρο τιμής ξεπέρασε τα 8 χλμ. Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να μην εισέλθουν στην ουρά μέχρις ότου ειδοποιηθούν, καθώς η αναμονή ξεπερνούσε χθες το πρωί τις 14 ώρες.

Πολλοί ήταν εκείνοι πάντως που αψήφησαν τις οδηγίες και επέμειναν να στηθούν πίσω από τους πενθούντες πολίτες. Μέχρι τη Δευτέρα, οπότε θα πραγματοποιηθεί η κηδεία, υπολογίζεται πως συνολικά 750.000 άνθρωποι θα αποχαιρετήσουν τη μονάρχη. Κατά μήκος της ουράς έχουν εγκατασταθεί προσωρινές τουαλέτες και οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μη φέρνουν μαζί τους εξοπλισμό κάμπινγκ, υπνόσακους ή πτυσσόμενες καρέκλες.

«Έχουν μουδιάσει τα γόνατα και τα πόδια μου», σχολίασε η Υακίνθη Άπα, η οποία πάντως είπε πως το πλήθος ήταν υπέροχο και όλοι μαζί περνούσαν ευχάριστα τις ώρες της αναμονής. Μέλη του κοινού που πλησίαζαν στο φέρετρο έλεγαν ότι νιώθουν κόπωση και κρύο, αλλά ότι θεώρησαν χρέος τους να δείξουν υπομονή για να τιμήσουν τη βασίλισσα. «Σέβομαι τόσο πολύ τη βασίλισσα, ούτε μια φορά δεν υπέκυψε», σχολίασε η 29χρονη Ναόμι Μπράουν από το Λονδίνο. Οι πενθούντες αγκαλιάζονταν μεταξύ τους και έκλαιγαν, σαν να είχε πεθάνει κάποιος συγγενής τους.

Η γενιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο μακρύς αποχαιρετισμός στην Ελισάβετ αποτελεί ουσιαστικά κι ένα κεφάλαιο που κλείνει, καθώς η χώρα λέει αντίο σε μια ολόκληρη γενιά που πολέμησε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ίδια η βασίλισσα έκανε τον μηχανικό και οδηγό φορτηγού τους τελευταίους μήνες του πολέμου, που στοίχισε τη ζωή σε 384.000 στρατιώτες και 70.000 πολίτες στη χώρα. Οπως και η βασίλισσα, όμως, οι περισσότεροι βετεράνοι πλησιάζουν πλέον στα 100ά τους γενέθλια και οι συναπτές νεκρολογίες αφηγούνται την ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς που χάνεται μαζί με την Ελισάβετ.

Οι προσκεκλημένοι

Πρόεδροι, πρωθυπουργοί και μονάρχες απ’ όλον τον κόσμο θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ και να παραστούν στη δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ που θα παραθέσει ο βασιλιάς Κάρολος, μία ημέρα πριν από την κηδεία. Χθες ο νέος βασιλιάς επισκέφθηκε την Ουαλία, την τέταρτη κατά σειρά χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θάνατο της μητέρας του. Μεταξύ των προσκεκλημένων που έχουν επιβεβαιώσει ότι θα πάνε στην κηδεία της Δευτέρας στη Βρετανία είναι οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.


Προσκλήσεις έχουν σταλεί στους αρχηγούς κρατών σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποιες εξαιρέσεις: δεν έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Μιανμάρ. Βρετανοί βουλευτές, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Κίνα, επέκριναν την πρόσκληση στο Πεκίνο και ζήτησαν να μην επιτραπεί στην κινεζική αντιπροσωπεία να μπει στο Κοινοβούλιο, όπου πέρυσι εγκρίθηκε ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίστηκε «γενοκτονία» η μεταχείριση που επιφυλάσσει η κινεζική κυβέρνηση στους Ουιγούρους.

Έτσι αποκλείστηκε χθες η κινεζική αποστολή από το λαϊκό προσκύνημα, απόφαση που εξόργισε το Πεκίνο, αν και τη Δευτέρα αναμένεται κάποιος εκπρόσωπος του Σι Τζινπίνγκ στο Λονδίνο, ενδεχομένως ο αντιπρόεδρος Ουάνγκ Κισάν. Το κινεζικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Βρετανία ότι δεν τηρεί τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και θα έπρεπε να παραμείνει αφοσιωμένη στο διπλωματικό πρωτόκολλο. «Βλάσφημη και ανήθικη» πράξη χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, τον αποκλεισμό της χώρας της από την κηδεία.

Πηγή: Η Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x